Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο Ιταλός ομόλογός του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο θα εγκαινιάσουν την Τετάρτη την έκθεση "Νόστοι-Nostoi" και θα παρακολουθήσουν την τοποθέτηση στον Ιερό Βράχο θραύσματος του Παρθενώνα το οποίο επέστρεψε στην Ελλάδα με τη μορφή μακροχρόνιου δανεισμού.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο Ιταλός ομόλογός του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο θα εγκαινιάσουν αύριο το πρωί στις δέκα, στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης, την έκθεση «Νόστοι-Nostoi» και θα παρακολουθήσουν την τοποθέτηση στον Ιερό Βράχο θραύσματος του Παρθενώνα το οποίο επέστρεψε στην Ελλάδα με τη μορφή μακροχρόνιου δανεισμού.
Mε αφορμή τα αυριανά εγκαίνια, ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης παραχώρησε σήμερα συνέντευξη Τύπου, παρόντος του συμβούλου της Ιταλικής Δημοκρατίας για θέματα πολιτισμού, Λουί Γκοντάρ.
Σχετικά με την επιστροφή του θραύσματος του Παρθενώνα, το οποίο φιλοξενείται από το 1816 σε ιταλικό έδαφος, διευκρινίστηκε ότι πρόκειται για επιστροφή με τη μορφή μακροχρόνιου δανεισμού από το Μουσείο Σαλίνας του Παλέρμο. Στη Σικελία το θραύσμα είχε δωριθεί από το Λόρδο Έλγιν.
Επίσης, έγινε γνωστό ότι μέσα στο φθινόπωρο θα επιστραφούν δύο ακόμα θραύσματα του Παρθενώνα από το Βατικανό.
Στην έκθεση το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει 74 επαναπατρισθείσες αρχαιότητες -προϊόντα λαθρανασκαφής- από διάφορα μουσεία των Ηνωμένων Πολιτειών. Στις αρχαιότητες αυτές, περιλαμβάνονται πρωτοκορινθιακά, λακωνικά, μελανόμορφα και ερυθρόμορφα αττικά αγγεία υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας, όπως ο αττικός ερυθρόμορφος κρατήρας του Ευφρονίου που χρονολογείται από το 515 π.Χ. περίπου και επαναπατρίσθηκε από το Μουσείο "Μετροπόλιταν" της Νέας Υόρκης, ο αμφορέας με απεικόνιση της πάλης του Ηρακλέους και του Γηρυόνου που χρονολογείται από το 540 π.Χ. και αποδίδεται στον Ζωγράφο του Βερολίνου και επαναπατρίσθηκε από το Μουσείο Γκετί, καθώς και απο τμήματα τοιχογραφιών από την περιοχή της Πομπηίας.
H έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό για τρεις μήνες και όπως είπε ο κ. Λιάπης «πρόκειται για το χειροπιαστό αποτέλεσμα της συντεταγμένης πολιτικής που χάραξαν οι δύο χώρες ( Ελλάδα-Ιταλία) για ζητήματα πολιτιστικής κληρονομιάς».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ