Κόσμος
Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2008 09:39

Ντ. Μπακογιάννη: «Η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου είναι συνεχής»

«Η Ελλάδα δεν αδιαφορεί και είναι στο πλευρό μας», τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, μετά τη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με την Ντόρα Μπακογιάννη. «Το Κυπριακό είναι το πρώτο εθνικό μας θέμα ... η συνεργασία Ελλάδος-Κύπρου είναι συνεχής», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών. Στα περί δημιουργίας συνεταιριστικού κράτους από δύο συνιστώντα κράτη επιμένει η Αγκυρα.

«Η Ελλάδα δεν αδιαφορεί και είναι στο πλευρό μας», τόνισε μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, μετά τη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη. Από την πλευρά της η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι «το Κυπριακό είναι το πρώτο εθνικό μας θέμα».

«Είχα την χαρά να συναντηθώ με την υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας και να ανασκοπήσουμε αυτά τα οποία από κοινού μας ενδιαφέρουν. Δηλαδή, κάναμε ενδελεχή ενημέρωση της πορείας των συνομιλιών, με τα καλά τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, και ανταλλάξαμε απόψεις για το που πάμε, για το που το πάει η άλλη πλευρά. Με ενημέρωσε και η Υπουργός για τις δικές της προσπάθειες σε σχέση με το θέμα της ΠΓΔΜ. Και βεβαίως, κουβεντιάσαμε επίσης και κοινά ευρωπαϊκά ζητήματα, και κοινή δράση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλω να εκφράσω την χαρά μου για τη συνάντηση και να πω ξανά τις ευχαριστίες μου προς την υπουργό, αλλά και γενικότερα στην ελληνική κυβέρνηση γιατί νιώθουμε πολύ άνετα, νιώθουμε πολύ ωραία», δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο πρόεδρος Χριστόφιας και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό μας, και απαντώ σ’ αυτούς που λένε ότι η Ελλάδα τάχατες αδιαφορεί. Καθόλου, δεν αδιαφορεί η Ελλάδα. Απλώς, η σχέση μας είναι σχέση αδελφική, φιλίας, συνεργασίας και στήριξης. Και ότι χρειάζεται θα το ζητάμε, αλλά από την άλλη δεν θέλουμε να δίνουμε και το νόημα ότι προσομοιάζουν οι σχέσεις μας με κάποιους άλλους».

«Η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου είναι συνεχής», δήλωσε από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννης και συνέχισε λέγοντας: «Ο συντονισμός μας είναι απαραίτητος. Είμαστε και οι δυο στη Νέα Υόρκη σε μια δύσκολη αναμφισβήτητα στιγμή, όπου οι συναντήσεις μας πρέπει να έχουν ένα κοινό και συντονισμένο μήνυμα για να μπορέσουμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί».

«Η Ελλάδα είναι παρούσα, συμπαραστάτης της Κύπρου σε όλες τις προσπάθειες. Για μας το Κυπριακό, δεν χρειάζεται να το επαναλάβω, είναι το πρώτο εθνικό θέμα και άρα εκεί έχουμε ρίξει όλο το βάρος μας αυτές τις μέρες», υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών και συμπλήρωσε:

«Θα έχουμε και οι δυο συναντήσεις με ανθρώπους που παίζουν ρόλο στη διαπραγμάτευση. Βεβαίως, η συνεργασία μας στα ευρωπαϊκά θέματα, αλλά και στα υπόλοιπα θέματα τα οποία μας απασχολούν είναι εξίσου καλή. ¶ρα, και πάλι ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Θα έχουμε την ευκαιρία κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας να τα ξανά πούμε. Η αλληλοενημέρωση είναι απαραίτητη μετά τις επαφές που θα έχουμε».

Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Μάρκος Κυπριανού, ο Προεδρικός Επίτροπος Γιώργος Ιακώβου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ Μηνάς Χατζημιχαήλ. Από πλευράς Ελλάδας συμμετείχαν ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας μας στον ΟΗΕ, Γιάννης Μουρίκης και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου.

Για «δύο συνιστώντα κράτη» επιμένει ο πρόεδρος της Τουρκίας

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, επιμένει στα περί λύσης του Κυπριακού με τη δημιουργία συνεταιριστικού κράτους από δύο συνιστώντα κράτη, ενώ για μία ακόμη φορά επανέλαβε τη γνωστή θέση της Αγκυρας περί άρσης της «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων.

«Η λύση βρίσκεται στην εγκαθίδρυση ενός νέου συνεταιριστικού κράτους απαρτιζόμενου από δύο συνιστώντα κράτη, ίσου καθεστώτος», ανέφερε ο κ. Γκιουλ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην 63η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και πρόσθεσε:

«Η διαδικασία στην κατεύθυνση αυτού του στόχου πρέπει να είναι βασισμένη στις παραμέτρους του ΟΗΕ της διζωνικότητας και πολιτικής ισότητας των δύο πλευρών».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ.Γκιουλ δήλωσε ότι «η Τουρκία καλωσορίζει και υποστηρίζει θερμά τις διαπραγματεύσεις για συνολική διευθέτηση, οι οποίες ξεκίνησαν πρόσφατα μεταξύ των δύο ηγετών, κάτω από τις καλές υπηρεσίες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ».

«Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός νέος συνεταιρικού κράτους απαρτιζόμενου από δύο συνιστώντα κράτη ίσου καθεστώτος, με διζωνικότητα και αμετάβλητο το σύστημα εγγυήσεων του 1960», είχε πει και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αλί Μπαμπατζάν, σε ομιλία του στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.