Τα θύματα του μακελειού στο σχολείο του Καουχαγιόκι θρηνεί σήμερα η Φινλανδία, στο δεύτερο επεισόδιο με πρωταγωνιστή ένοπλο μαθητή μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο. Μετά τη νέα τραγωδία πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα για την οπλοκατοχή στη σκανδιναβική χώρα.
Τα θύματα του μακελειού στο σχολείο του Καουχαγιόκι http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/09/24/1567540.htm θρηνεί σήμερα η Φινλανδία, στο δεύτερο επεισόδιο με πρωταγωνιστή ένοπλο μαθητή μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο. Μετά τη νέα τραγωδία πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα για την οπλοκατοχή.
Ο 22χρονος δράστης του φονικού, Μάτι Σαάρι, φαίνεται ότι είχε σχεδιάσει την επίθεση από το 2002, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία. Σε σημειώματα που είχε αφήσει στο διαμέρισμά του κοντά στο επαγγελματικό σχολείο έγραφε: «Η λύση είναι το Walther», εννοώντας το πιστόλι Walther P22. Ο Σαάρι είχε επίσης αναρτήσει στην ιστοσελίδα YouTube βίντεο, στο οποίο παρουσιαζόταν να εξασκείται στη σκοποβολή, ενώ υπήρχαν και απειλητικά μηνύματα.
Με αφορμή το εν λόγω βίντεο, την περασμένη εβδομάδα η αστυνομία είχε επικοινωνήσει μαζί του και τον ανέκρινε την Δευτέρα, χωρίς ωστόσο να του αφαιρέσει την άδεια οπλοφορίας.
Σήμερα, τα φινλανδικά ΜΜΕ επικεντρώθηκαν στο γεγονός ότι παρά το απειλητικό βίντεο και την ανάκρισή του Σαάρι από την αστυνομία, το όπλο που κατείχε (νόμιμα, όπως διευκρινίστηκε), δεν κατασχέθηκε με τραγικό αποτέλεσμα το χθεσινό μακελειό. Παράλληλα τίθενται ερωτήματα για το πώς ο νεαρός μπόρεσε να αποκτήσει όπλο εξαρχής, αλλά και για το πόσο αυστηρός είναι -ή μπορεί να γίνει- ο νόμος περί οπλοκατοχής στη Φινλανδία. Ο πρωθυπουργός της χώρας Μάτι Βανχάνεν δήλωσε χθες ότι θα πρέπει να εξεταστεί η απαγόρευση όλων των όπλων για ιδιωτική χρήση. Σημειώνεται ότι τα ποσοστά οπλοκατοχής στη σκανδιναβική χώρα είναι μεταξύ των υψηλότερων παγκοσμίως, ωστόσο η εγκληματικότητα είναι σε χαμηλά επίπεδα.
«Έτρεχα για να σωθώ»
Ένας από τους αυτόπτες μάρτυρες δήλωσε: «¶κουσα πυροβολισμούς και ξαφνικά είδα κάποιες κοπέλες να βγαίνουν τρέχοντας από τις τάξεις τους και να φωνάζουν: "εδώ πυροβολεί ένας τρελός στα τυφλά". Τότε ο δράστης με είδε και άρχισε να πυροβολεί εναντίον μου. Εγώ απλά άρχισα να τρέχω για να σωθώ».
Πριν από περίπου ένα χρόνο, στις 7 Νοεμβρίου 2007, ένας 18χρονος είχε σκοτώσει οκτώ άτομα σε λύκειo της Τουουσούλα, πόλη 30.000 κατοίκων, 40 χλμ βόρεια του Ελσίνκι, και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Οι σοροί των θυμάτων της χθεσινής τραγωδίας μεταφέρθηκαν στο Ελσίνκι προκειμένου να αναγνωριστούν, μια δύσκολη διαδικασία καθώς, όπως μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία, ο δράστης του φονικού είχε βάλει φωτιές στο σχολείο και πολλά από τα πτώματα ήταν απανθρακωμένα.
Το χθεσινό μακελειό σε σχολείο της Φιλανδίας που στοίχισε τη ζωή σε 10 άτομα σχολιάζει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschau:
«Νιώθουν ηττημένοι»
«Εάν ανατρέξει κανείς στους δράστες ανάλογων μακελειών σε σχολεία και πανεπιστήμια θα καταλήξει στην εξής διαπίστωση: πρόκειται σχεδόν πάντα για νεαρούς που αισθάνονται ηττημένοι», παρατηρεί σήμερα η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschau.
« Αρκετοί είναι μανιακοί χρήστες βίαιων ηλεκτρονικών παιχνιδιών ενώ κάποιοι ανακοινώνουν τις προθέσεις του στο ίντερνετ. Αυτό που προέχει λοιπόν τώρα είναι αυστηρότεροι έλεγχοι τέτοιων παιχνιδιών, αυστηρότεροι κανόνες για την οπλοκατοχή και ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών στα σχολεία. Δυστυχώς όμως όποια μέτρα και να ληφθούν θα πρέπει να γίνει σαφές ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί απόλυτα την αποτροπή μίας επίθεσης σε σχολείο».
Naftemporiki.gr με πληροφορίες από Deutsche Welle