Κόσμος
Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2008 11:31

Σερβία: Αίτημα στη γ.σ. του ΟΗΕ να στηρίξει τη χώρα στο θέμα του Κοσόβου

Να στηρίξει το αίτημα της χώρας του για εξέταση της υπόθεσης της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, κάλεσε τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Μπόρις Τάντιτς.

Να στηρίξει το αίτημα της χώρας του για εξέταση της υπόθεσης της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, κάλεσε τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Μπόρις Τάντιτς.

Μιλώντας στην 63η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Σέρβος πρόεδρος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλογιστεί εάν «η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου είναι σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο».

Ο κ. Τάντιτς υπογράμμισε ότι η Σερβία είναι πεπεισμένη ότι η εξέταση της νομιμότητας της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου θα αποτρέψει το να καταστεί η παρούσα κρίση ένα «βαθιά προβληματικό προηγούμενο» σε κάθε σημείο του πλανήτη, όπου, όπως είπε, υπάρχουν αποσχιστικές φιλοδοξίες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Σερβίας, η στήριξη του σερβικού αιτήματος από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών θα ενισχύσει και την έννοια μιας άλλης διεθνούς αρχής: το δικαίωμα κάθε κράτους-μέλους του ΟΗΕ να απευθύνει ένα απλό, βασικό ερώτημα για ένα θέμα που θεωρεί ζωτικής σημασίας για το ίδιο, στο αρμόδιο δικαστήριο.

«Η καταψήφιση (του αιτήματος) είναι κατ' ουσία η άρνηση του δικαιώματος σε κάθε χώρα - τώρα ή στο μέλλον - να αναζητήσει δικαστική συνδρομή μέσω του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών. Το να ψηφίσει κάποιος κατά σημαίνει ότι αποδέχεται πως τίποτα δεν μπορεί να γίνει, όταν αποσχιστικά κινήματα ανά τον κόσμο διακηρύσσουν τη μοναδικότητα του σκοπού τους και ζητούν την εξαίρεση από το παγκόσμιο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Μια τέτοια στάση θα μπορούσε να οδηγήσει στο τέλος του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, όπως το γνωρίζουμε σήμερα», τόνισε ο κ. Τάντιτς.

Ο Σέρβος πρόεδρος περιέγραψε το Κόσοβο ως «ζωτικό δεσμό μεταξύ του περήφανου εθνικού μας παρελθόντος και του περήφανου ευρωπαϊκού μας μέλλοντος».

Σε ό,τι αφορά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, στις 17 Φεβρουαρίου, ο κ. Τάντιτς επισήμανε- μεταξύ άλλων: "Πίστευαν (οι Αλβανοί του Κοσόβου) πως εάν έκοβαν τους δεσμούς, ο δρόμος που θα τους εξασφάλιζε την ανεξαρτησία θα ήταν ανοιχτός γι' αυτούς. Το πίστευαν, γιατί αυτό τους είχαν πει. Και το πίστευαν επειδή είχε επιβληθεί μια τεχνητή προθεσμία για τις συνομιλίες, έπειτα από την οποία, εάν δεν επιτυγχάνονταν συμβιβαστική λύση, θα επιβαλλόταν η ανεξαρτησία του Κοσόβου".

Σύμφωνα με το Σέρβο πρόεδρο, «η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου ισοδυναμεί με προσπάθεια διχοτόμησης ενός κράτους-μέλους των Ηνωμένων Εθνών, παρά τη βούλησή του».

«Όλοι γνωρίζουμε - συνέχισε ο κ. Τάντιτς - πως υπάρχουν δεκάδες Κόσοβα (περιπτώσεις όπως αυτές του Κοσόβου) ανά τον κόσμο που περιμένουν απλά τη νομιμοποίηση της απόσχισης».