Πολιτιστικά
Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2008 12:36

Eγκαίνια της έκθεσης «Νόστοι»

«Η Έκθεση “Νόστοι” που εγκαινιάζουμε σήμερα σηματοδοτεί την πίστη τόσο της Ελλάδας όσο και της Ιταλίας στο ότι είναι δυνατή η επιστροφή συλημένων αρχαίων στο χώρο όπου δημιουργήθηκαν, όσο δύσκολη και αν φαίνεται», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

«Η Έκθεση “Νόστοι” που εγκαινιάζουμε σήμερα είναι πραγματικά ιδιαίτερη. Σηματοδοτεί την πίστη τόσο της Ελλάδας όσο και της Ιταλίας στο ότι είναι δυνατή η επιστροφή συλημένων αρχαίων στο χώρο όπου δημιουργήθηκαν, όσο δύσκολη και αν φαίνεται. Μας δίνει δύναμη για να εντείνουμε τις προσπάθειές μας. Μας καλεί να αναγνωρίζουμε τις χειρονομίες των ιδρυμάτων που τιμούν το όνομά τους και ελευθερώνονται από εκθέματα που τους ρίχνουν σκιές».

Τα παραπάνω δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, κατά το χαιρετισμό του στα εγκαίνια της έκθεσης “Nόστοι” που πραγματοποιήθηκαν στο νέο μουσείο της Ακρόπολης.

«Η κνήμη της θεάς Αρτέμιδας που ξαναβρίσκει σήμερα τη θέση που την έπλασε ο κλασσικός δημιουργός ας είναι προπομπός για την επούλωση του τραύματος που άφησε στο ιερό αυτό μνημείο η αφαίρεση των Μαρμάρων του Παρθενώνα», πρόσθεσε ο Κάρολος Παπούλιας, αναφερόμενος στο θραύσμα του Παρθενώνα που επέστρεψε στην Ακρόπολη.

Ο Πρόεδρος τη Δημοκρατίας κατά τον χαιρετισμό του ευχαρίστησε επίσης τον Ιταλό ομόλογό του, για την επιστροφή του θραύσματος στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς την «εξαιρετικής σημασίας χειρονομία».