Κόσμος
Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2008 12:12

Στη Μόσχα σήμερα ο Ούγκο Τσάβες

Στη Μόσχα αναμένεται να φτάσει σήμερα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, προκειμένου να προβεί σε συνομιλίες με τη ρωσική ηγεσία με σκοπό την ενίσχυση της οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, τη στιγμή που η αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις του Καράκας με την Ουάσινγκτον θυμίζει την εποχή του ψυχρού πολέμου.

Στη Μόσχα αναμένεται να φτάσει σήμερα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τη ρωσική ηγεσία.

Στόχος της συνάντησης των ηγετών των δύο χωρών είναι η ενίσχυση της οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας Βενεζουέλας-Ρωσίας, τη στιγμή που η αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις του Καράκας με την Ουάσινγκτον θυμίζει την εποχή του ψυχρού πολέμου.

Ο Ούγκο Τσάβες θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Όρενμπουργκ, στη νοτιο-δυτική Ρωσία για συνομιλίες με τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Η επίσκεψη του Ούγκο Τσάβες στη Ρωσία συμπίπτει με τις προετοιμασίες για τη διεξαγωγή ρωσικών ναυτικών ασκήσεων ανοικτά της Βενεζουέλας, σε μια περιοχή που θεωρείται ότι ανήκει στην αμερικανική σφαίρα επιρροής.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Ρωσία, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας αναμένεται να διακηρύξει την υποστήριξή του στην ρωσική επέμβαση στη Γεωργία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Kommersant, που επικαλείται πηγή της αποστολής της Βενεζουέλας.

Ο Ούγκο Τσάβες θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στην οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία, και συγκεκριμένα στο ενδεχόμενο δημιουργίας μιας κοινής τράπεζας, καθώς και της επέκτασης των δραστηριοτήτων της Gazprom στη Βενεζουέλα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο