Πολιτική
Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2008 12:34

Επιστολή μοναχών του Αγίου Όρους στη Βουλή με βολές κατά Εφραίμ

Δεκασέλιδη επιστολή με καταγγελίες κατά του ηγούμενου της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ Κουτσού απέστειλαν προς όλους τους βουλευτές και τους κρατικούς φορείς καλόγεροι απο τα ιερά κελιά του Αγ. Όρους. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Έκτακτη Διπλή Ιερά Σύναξη σημειώνει: Υποχρεούμεθα να διαχειρισθούμε τις περιουσίες που μας εκληροδότησε η ιστορία, όμως αυτό δεν νομιμοποιεί τυχόν υιοθέτηση επιχειρηματικών μεθόδων αντιθέτων προς τα μοναχικά ιδεώδη.

Δεκασέλιδη επιστολή με καταγγελίες κατά του ηγούμενου της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ Κουτσού απέστειλαν προς όλους τους βουλευτές και τους κρατικούς φορείς καλόγεροι απο τα ιερά κελιά του Αγ. Όρους.

Οι μοναχοί καταγγέλλουν τον ηγούμενο Εφραίμ για εκδίωξη γερόντων και οικειοποίηση όχι μόνον των περιουσιακών τους στοιχείων, αλλά και ανεκτίμητων ιερών κειμηλίων.

Kαταγγέλλουν επίσης αγοροπωλησίες και οικειοποίηση τεράστιων ποσών απο επιχορηγήσεις για ανακαινίσεις κελιών, καθώς και για σύσταση από τον ηγούμενο χρηματιστηριακής εταιρείας.

Mεταξύ άλλων, υποστηρίζουν ότι «ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου κατέλαβε παρανόμως την Ιερά Μεγίστη Μονή, υλοτόμησε δάση και πηγές που ανήκαν σε μοναχούς και κατέλαβε τα κελιά τους παίρνοντας ανεκτίμητα αντικείμενα που φυλάσσοναν εκεί "ανά τους αιώνες"».

Όπως επισημαίνεται ακόμη στην επιστολή, οι γέροντες που εκδιώχθηκαν από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου «είχαν στα κελιά τους ομόλογα και έγγραφα για να ανακαίνιζαν τα κατεστραμμένα κελιά τους... Οταν όμως ο Εφραίμ Κουτσού παρέλαβε παρανόμως αυτό το μοναστήρι, εξαφάνισε όλα αυτά τα έγγραφα και τα απολυτήριά τους και έκανε δικές του ιδιωτικές μελέτες με Κύπριους πολιτικούς μηχανικούς για να εισπράξουν όλες τις επιχορηγήσεις δισεκατομμυρίων ευρώ που ήταν για τα ιερά κελιά, μεταφέροντας αυτά σε ελβετικές τράπεζες σε προσωπικούς λογαριασμούς».

Η επιστολή, που φέρει τα ονόματα «σεβαστών γερόντων των Ιερών κελιών του Αγίου Ορους Αθωνος Ιερού Περιβολίου της Παναγίας», κοινοποιήθηκε και στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους και σε είκοσι ιερές μονές.

Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωσή της η Έκτακτη Διπλή Ιερά Σύναξη (ΕΔΙΣ) η οποία συνήλθε στις Καρυές, με αφορμή την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, μεταξύ άλλων, ζητά «συγγνώμη από τον ευσεβή Ελληνικό λαό για τον δημιουργηθέντα θόρυβο» και αναφέρει πως το θέμα της ανταλλαγής ακινήτων μεταξύ της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου και του Ελληνικού Δημοσίου εμπίπτει στην αρμοδιότητα της ελληνικής Δικαιοσύνης. «Το ¶γιον Όρος δέχεται τις διαδικασίες ελέγχου της νομιμότητος και αποκαταστάσεως κάθε παρατυπίας σχετικά με οικονομικές συναλλαγές, τη νομική και οποιαδήποτε άλλη πτυχή του θέματος. Παραλλήλως η Ι. Κοινότης ενεργεί τα δέοντα στο πλαίσιο της καταστατικής της αρμοδιότητος» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται ακόμη πως «το ¶γιον Όρος (...) επιθυμεί να διατρανώση προς κάθε κατεύθυνσι ότι καταδικάζει εκ των προτέρων κάθε πράξι που τυχόν θα αποδεικνυόταν αξιόμεμπτη και ότι εν πάση περιπτώσει δεν θεωρεί θεμιτή ή επιδιωκτέα οποιανδήποτε αδιαφανή σύμπραξι με την κοσμική εξουσία χάριν οικονομικών ή άλλων οφελών, αλλά αντιθέτως αποστασιοποιείται απεριφράστως και απορρίπτει παρόμοιες συμπεριφορές».

Πάντως τονίζει πως «δεν υπηρετεί την αλήθεια η γενική ισοπέδωσις που παρατηρήθηκε στον πρόσφατο δημοσιογραφικό θόρυβο, με την απαράδεκτη γενίκευσι των ανωτέρω και στις περιπτώσεις διαφόρων Ιερών Μονών».

Καταλήγοντας οι αντιπρόσωποι και προϊστάμενοι «τών Κ΄ Ιερών και Ευαγών Μονών του Αγίου Όρους» σημειώνουν τα εξής:

•«Δεν ζητούμε την ειδική μεταχείρισι και επιείκεια κανενός.

•Δεν διαπραγματευόμεθα ως ¶γιον Όρος έναντι ουδενός τιμήματος ό,τι παρελάβαμε από τους αγίους Πατέρες της πίστεώς μας και τους κτήτορες των ιερών καθιδρυμάτων μας. Και όλο αυτό από την αίσθησι της μοναδικής αξίας της ορθοδόξου πίστεως και λειτουργικής θεολογίας, που αποτελεί την ελπίδα πάντων των περάτων της γής.

•Καλούμε τον πιστό λαό και κάθε καλοπροαίρετο πολίτη να δείξη το απαιτούμενο μέτρο και την υπομονή για την άρσι αυτής της δοκιμασίας.

•Τέλος καλούμε την Ελληνική Πολιτεία, έστω και υπ’ αυτές τις συνθήκες, να κατανοήση και να προστατεύση την ιδιαιτερότητα του Αγίου Όρους, να αναγνωρίση την εργώδη προσπάθεια των μοναχών του Αγίου Όρους για τη φροντίδα και προστασία του Τόπου τους, να ενθαρρύνη τις πρωτοβουλίες των Αγιορειτικών Αρχών σε μία γόνιμη συνεργασία με τους αρμοδίους για τη διευθέτησι των εκκρεμοτήτων και να ακούση τα δίκαια αιτήματά τους. Το αποτέλεσμα θα είναι εφάμιλλο και αντάξιο της ιστορίας και της διαχρονικής σημασίας του ονόματος του Αγίου Όρους.

•Ευχή του Σώματος της ΕΔΙΣ και όλων των Αγιορειτών είναι, με την βοήθεια της Εφόρου και Προστάτιδος του Αγίου Όρους Υπεραγίας Θεοτόκου, να συνεχίση το ¶γιον Όρος να αποτελή, όπως διαχρονικά ήταν και είναι, Τόπο καταλλαγής, ελπίδος και σωτηρίας, παρά τις δυσκολίες και τους πειρασμούς».