Πολιτική
Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2008 18:02

ΠΑΣΟΚ: Ο Πρωθυπουργός είναι παρατηρητής των διεθνών οικονομικών εξελίξεων

Παρατηρητή των διεθνών οικονομικών εξελίξεων χαρακτήρισε τον Κώστα Καραμανλή ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με αφορμή τα όσα δήλωσε σήμερα μετά τη συνάντησή του με τον Λιθουανό ομόλογό του.

Παρατηρητή των διεθνών οικονομικών εξελίξεων χαρακτήρισε τον Κώστα Καραμανλή ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με αφορμή τα όσα δήλωσε σήμερα μετά τη συνάντησή του με τον Λιθουανό ομόλογό του.

«Ο Πρωθυπουργός αρκείται σε διαπιστώσεις και αντιλαμβάνεται τη διεθνή κρίση ως άλλοθι των προβλημάτων που δημιουργεί η πολιτική του και για την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

«Πρέπει να ξαναδούμε το ρόλο του κράτους μακριά από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, αλλά και πολύ μακριά από την ασυδοσία της αγοράς, μια λογική που διέπει και την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε επίσης πρόκληση τη δήλωση του κ. Καραμανλή περί στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων, αναφερόμενος στο ταμείο κατά της φτώχειας, το οποίο σύμφωνα με δηλώσεις του Γιώργου Αλογοσκούφη θα έπρεπε να είχε χρηματοδοτηθεί για το 2008 με 500 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αυξάνονταν σταδιακά για να φθάσουν τα δύο δισ. ευρώ.

Αντί αυτών, είπε ο κ.Παπακωνσταντίνου, το Δεκέμβριο του 2007 ενεγράφησαν στον προϋπολογισμό του 2008 μόλις 100 εκατ. ευρώ και από τον Ιανουάριο που ενεργοποιήθηκε το Ταμείο, κανένας φτωχός δεν πήρε ούτε ένα ευρώ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου προέβλεψε επίσης ότι το έλλειμμα για το 2007 θα κινηθεί σημαντικά πάνω από το 3% και το ίδιο περίπου θα συμβεί και για τον προϋπολογισμό του 2008.

«Για δεύτερη φορά επί ΝΔ, η χώρα θα μπει στη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, την πρώτη φορά για λόγους ρεβανσισμού της ΝΔ και την δεύτερη γιατί το κόμμα αυτό δεν μπορεί να πετύχει τα αυτονόητα» κατέληξε.

Το ΠΑΣΟΚ, είπε τέλος, επεξεργάζεται σχέδιο νόμου το οποίο προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή και θα αφορά στην προστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος από τις οικονομικές κρίσεις.

Παράλληλα διατύπωσε νέες επικρίσεις κατά του πρωθυπουργού αναφερόμενος στην ομιλία του κ. Κώστα Καραμανλή την Παρασκευή στην Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ.

Συγκεκριμένα, του καταλόγισε αδυναμία να κυβερνήσει το κόμμα του, ενώ τον επέκρινει διότι, όπως ανέφερε, δεν είπε τίποτα για τα προβλήματα των Ελλήνων πολιτών, «τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα νοικοκυριά, τη μείωση των εισοδημάτων και τις πενιχρές αυξήσεις του 2009 οι οποίες έχουν ήδη φαγωθεί».