Στο Κυπριακό δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποτύχουμε. Η μη λύση δεν αποτελεί λύση, γιατί η μη λύση και η συνεχιζόμενη εκκρεμότητα μπορεί να οδηγήσει στη μόνιμη διχοτόμηση που είναι η χειρότερη δυνατή εξέλιξη τόσο για τους Ελληνοκύπριους όσο για τους Τουρκοκύπριους, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσφωνώντας σήμερα την ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης(ΚΣΣΕ) στο Στρασβούργο.
Στο Κυπριακό δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποτύχουμε. Η μη λύση δεν αποτελεί λύση, γιατί η μη λύση και η συνεχιζόμενη εκκρεμότητα μπορεί να οδηγήσει στη μόνιμη διχοτόμηση που είναι η χειρότερη δυνατή εξέλιξη τόσο για τους Ελληνοκύπριους όσο για τους Τουρκοκύπριους, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσφωνώντας σήμερα την ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης(ΚΣΣΕ) στο Στρασβούργο.
«To κλειδί της λύσης δεν βρίσκεται στη Λευκωσία», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Χριστόφιας, απαντώντας σε ερωτήματα που του έθεσαν οι βουλευτές μετά την ομιλία του και υπογράμμισε πως το πλαίσιο λύσης που καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με μια διεθνή προσωπικότητα, μια αδιαίρετη κυριαρχία και μια ιθαγένεια.
Εισηγήσεις στον Γ.Γ. του ΟΗΕ
Κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος της Κύπρου υπέβαλε εισήγηση προς το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν να προωθήσει συμφωνία μεταξύ των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων και της Εθνικής Φρουράς για την ακύρωση των ετήσιων στρατιωτικών ασκήσεων που διεξάγονται κάθε φθινόπωρο στην Κύπρο. Ο κ. Χριστόφιας διευκρίνισε πως αναφέρεται στην άσκηση "Νικηφόρος" που διεξάγει η Εθνική Φρουρά και στην άσκηση "Ταύρος" που διεξάγουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στην Κύπρο.
Προβαίνοντας από το βήμα της ΚΣΣΕ σε συγκεκριμένες εισηγήσεις για τη βελτίωση του κλίματος γύρω από τις συνομιλίες για το Κυπριακό και για την ενίσχυση των δυνατοτήτων επιτυχίας τους, ο πρόεδρος Χριστόφιας εισηγήθηκε επίσης όπως συμφωνηθούν και εφαρμοσθούν μέτρα στρατιωτικής αποκλιμάκωσης όπως π.χ., απαγκίστρωση δυνάμεων, ειδικά στην περιοχή Λευκωσίας συμπεριλαμβανομένης και της πλήρους αποστρατικοποίησης της παλαιάς πόλης της Λευκωσίας που βρίσκεται εντός των ενετικών τειχών και καθορισμό της αποστρατικοποιημένης ζώνης.
Πρόσθεσε ακόμη ότι υπάρχει και ένα άλλο θέμα για εφαρμογή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ήδη, όπως είπε, συμφώνησαν με τον κ. Ταλάτ «και δυστυχώς δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί». Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, του εισηγήθηκε να προωθήσει συμφωνία μεταξύ των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων και της Εθνικής Φρουράς για την ακύρωση των ετήσιων στρατιωτικών ασκήσεων που διεξάγονται κάθε φθινόπωρο στην Κύπρο και γύρω από την Κύπρο.
Μη λύση δεν είναι λύση
«Γνωρίζουμε ότι η διαδικασία που άρχισε (για λύση του Κυπριακού) θα είναι δύσκολη», είπε και σημείωσε ότι αυτό φαίνεται καθαρά από τις πρώτες συναντήσεις».
«Από δικής μας πλευράς θα εργασθούμε με σθένος δίνοντας όλες τις δυνάμεις μας για την επιτυχία της προσπάθειας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποτύχουμε. Η μη λύση δεν αποτελεί λύση, όπως ισχυρίζονται μερικοί. Αντίθετα, η μη λύση και η συνεχιζόμενη εκκρεμότητα δυνατό να οδηγήσει στη μόνιμη διχοτόμηση που είναι η χειρότερη δυνατή εξέλιξη τόσο για τους Ελληνοκύπριους όσο για τους Τουρκοκύπριους», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
«Ο λαός», συμπλήρωσε, «μας έχει αναδείξει στην Προεδρία με βάση τις υποσχέσεις που δώσαμε πως θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να επιτευχθεί λύση, που να είναι προς το καλώς νοούμενο συμφέρον των Κυπρίων». «Δεν πρέπει να διαψεύσουμε τις προσδοκίες του λαού μας αλλά και της διεθνούς κοινότητας», τόνισε.
Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την πεποίθηση «ότι μπορούμε να πετύχουμε και πρέπει να πετύχουμε». «Αυτό είναι που καθοδηγεί τις πολιτικές μου πράξεις. Αυτό ήταν το κίνητρο που με οδήγησε να διεκδικήσω την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας και φιλοδοξώ και αισιοδοξώ ότι θα αποτελέσει το επιστέγασμα της πολιτικής μου σταδιοδρομίας», επεσήμανε.
Παράλληλα, υπογράμμισε πως "η θέληση των Κυπρίων είναι αναγκαία. Δεν αρκεί όμως για να επιτευχθεί η λύση. Η Τουρκία -παρατήρησε- πρέπει να συνεισφέρει στη διαδικασία με θετικό τρόπο. Η Τουρκία διατηρεί πάνω από 40,000 στρατεύματα και δεκάδες χιλιάδες έποικους στην Κύπρο και μπορεί χωρίς αμφιβολία να καθορίσει την έκβαση των θεμάτων που συζητούνται".
Πιστεύουμε, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, "ότι η λύση θα πρέπει να ωφελεί όλους και θα ωφελεί όλους. Θα επιτρέπει στους Κύπριους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να ζουν και να εργάζονται μαζί σε μια ανεξάρτητη ευημερούσα χώρα μέσα στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς την παρουσία ξένων στρατευμάτων και παράνομων εποίκων, μέσα σε συνθήκες ασφάλειας και σεβασμού της ταυτότητας και των δικαιωμάτων τους. Θα δώσει επίσης ώθηση στην προσπάθεια της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση της οποίας η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ήδη πλήρες μέλος".
«Αναμένουμε ότι η Τουρκία θα ανταποκριθεί θετικά, εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ενταξιακή της πορεία έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με αυτό τον τρόπο η Τουρκία θα συμβάλει θετικά στις προσπάθειες για λύση η οποία θα σέβεται τις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Χριστόφιας.
Ευχαριστίες για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κυπρίων
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως είναι τιμή για αυτόν που προσφωνεί την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης για πρώτη φορά ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά την εκλογή του αυτό το χρόνο και διαβεβαίωσε πως "η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σταθερά προσηλωμένη στις αρχές και τις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκτιμά τα μέγιστα το Συμβούλιο και αναγνωρίζει πλήρως το μοναδικό του ρόλο στην επίτευξη της ευγενούς αποστολής που του έχει ανατεθεί. Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση αποτελεί το δημοκρατικό αντιπροσωπευτικό εργαλείο για την προώθηση των θεμελιωδών αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης και, ως εκ τούτου, η συνεισφορά της Συνέλευσης, διαμέσου των προσπαθειών των μελών της, εκτιμάται ιδιαιτέρως από τον λαό της Κύπρου", ανέφερ ο Πρόεδρος Χριστόφιας.
Στο σημείο αυτό εξέφρασε ευχαριστίες και εκτίμηση για το ενεργό ενδιαφέρον του Συμβουλίου της Ευρώπης σε ό,τι αφορά στη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κυπρίων, που υποφέρουν από τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής ενός μεγάλου μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας από σαράντα και πλέον χιλιάδες -οπλισμένους με τα πιο σύγχρονα όπλα- Τούρκους στρατιώτες, ενώ σημείωσε ότι η Εθνική Φρουρά της Κυπριακής Δημοκρατίας αριθμεί μόνο εννέα χιλιάδες στρατιώτες.
«Εκτιμούμε βαθιά την πολύτιμη συνεισφορά του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων", ανέφερε, για να προσθέσει πως "οι Αποφάσεις του Δικαστηρίου πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστές και η Επιτροπή Υπουργών να ενεργεί για την αποτελεσματική εφαρμογή τους".
Όραμα η ενωμένη Κύπρος
Σημειώνοντας πως "αύριο, 1η Οκτωβρίου, γιορτάζουμε την εγκαθίδρυση της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960, που αποτελεί το κοινό απόκτημα τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων", ο Πρόεδρος της Κύπρου τόνισε πως παρ' όλες "τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε στην ιστορική διαδρομή της Κυπριακής Δημοκρατίας, η επανενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία είναι το όραμά μας. Μια ενωμένη Κύπρος, ένα κράτος λειτουργικό με Ομοσπονδιακή δομή το οποίο θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων ανεξαίρετα των Κυπρίων, έχουμε καθήκον να κληροδοτήσουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας».
«Δυστυχώς -παρατήρησε- ξένες επεμβάσεις και λανθασμένες επιλογές συγκεκριμένων κύκλων και στις δύο κοινότητες από τα πρώτα χρόνια της ανεξάρτητης ζωής της νεαρής Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν έδωσαν την δυνατότητα, αυτό το κοινό σπίτι να αξιοποιηθεί όπως έπρεπε, από όλους τους Κυπρίους και για το όφελος όλων των Κυπρίων".
"Αντί καθημερινής συνεργασίας στα πλαίσια των οργάνων του νέου κράτους, που θα ήταν η φυσιολογική συνέχεια μιας μακράς ιστορίας αρμονικής κοινής συμβίωσης αιώνων, ένεκα των ξένων επεμβάσεων και της δράσης σοβινιστικών κύκλων, οι δύο κοινότητες βρέθηκαν αντιμέτωπες" και "το αποκορύφωμα των ξένων επεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις της Κύπρου, ήταν το στρατιωτικό πραξικόπημα που προήλθε από την Χούντα των Αθηνών και η τουρκική στρατιωτική εισβολή του Ιουλίου και Αυγούστου του 1974", τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.
Όπως είπε, ο ίδιος προσωπικά ανήκει σε εκείνες τις δυνάμεις που αντιστάθηκαν με συνέπεια στο σοβινισμό και πολεμήθηκαν από τους σοβινιστές. "Χαίρομαι να πω, σημείωσε, ότι στον ωραίο εκείνο αγώνα που διεξήγαμε ως αγωνιστές του Λαϊκού Κινήματος της Κύπρου, συνάντησα στις ίδιες επάλξεις και είχα ως συναγωνιστή το σημερινό ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ από τις αρχές τις δεκαετίας του 80". "Το γεγονός αυτό, όπως είναι φυσικό, ανέφερε, "αναγέννησε μέσα μου την ελπίδα ότι μπορούμε να βρούμε κοινή γλώσσα και να καταλήξουμε σε μια συμφωνημένη λύση η οποία θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Κυπρίων και όχι των οποιωνδήποτε ξένων.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι μένω συνεπής στο κοινό όραμα που επεξεργαστήκαμε με τον κύριο Ταλάτ και τον προκάτοχό του αείμνηστο Οζγκέρ Οζγκιούρ, στου οποίου τη μνήμη αποδίδω τη δέουσα τιμή και από αυτό το Βήμα- στη διάρκεια της δεκαετίας του 90 ως ηγέτες του ΑΚΕΛ και του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος αντίστοιχα", είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Οραματιστήκαμε από κοινού τη μετεξέλιξη του ενιαίου κράτους σε Ομοσπονδιακό με την εφαρμογή της πολιτικής ισότητας των δύο κοινοτήτων, όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οραματιστήκαμε μαζί μια Κύπρο για τους Κυπρίους χωρίς ξένη στρατιωτική παρουσία, χωρίς μαζική παρουσία ξένων πολιτών, εποίκων, η οποία θα αλλοιώνει τη δημογραφική σύνθεση του πληθυσμού.
Οραματιστήκαμε μια Ομόσπονδη ενωμένη κοινή πατρίδα η οποία θα σέβεται τη διαφορετικότητα και την ταυτότητα της κάθε κοινότητας", υπογράμμισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.
Επίσης, εξέφρασε "πίστη στην κοινή μας Κυπριακή ταυτότητα που διαμορφώθηκε μέσα από αιώνες συμβίωσης και την οποία πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή και να προβάλλουμε".
"Είμαι Ελληνοκύπριος και είμαι περήφανος για την καταγωγή μου και την ταυτότητα μου αλλά σέβομαι απόλυτα το δικαίωμα του κυρίου Ταλάτ να είναι διαφορετικός και να είναι περήφανος για τη δική του καταγωγή και ταυτότητα. Ως πολιτική προσωπικότητα, και ειδικά ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, σκέφτομαι ποιο είναι το καλό για ολόκληρη την Κύπρο, ως Κύπριος, που θέλει να υπηρετήσει όλους τους Κυπρίους, και να δημιουργήσει τις συνθήκες για την επιβίωση μιας αδιαίρετης Κύπρου που είναι η κοινή μας πατρίδα", τόνισε.
Aπευθείας διαπραγματεύεις
Αναφερόμενος στις απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε πως "στις 3 Σεπτεμβρίου άρχισε μια νέα εντατική προσπάθεια, με σκοπό να ξεπεράσουμε τα αδιέξοδα του παρελθόντος και να επιτύχουμε πρόοδο που θα οδηγήσει στη λύση και στην επανένωση της Κύπρου κάτω από αμοιβαία συμφωνημένους όρους, στην αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων μετά από 34 χρόνια διαίρεσης και ξένης κατοχής".
Σημείωσε ακόμη πως οι συνομιλίες διεξάγονται κάτω από την αιγίδα του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών στη βάση της Αποστολής Καλών Υπηρεσιών που το Συμβούλιο Ασφάλειας αποφάσισε μέσα από σχετικά ψηφίσματα. Αυτά τα ψηφίσματα καθορίζουν επίσης το νομικο-πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις.
Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας "αποστολή Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα σημαίνει διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο Κοινοτήτων στις οποίες οι ίδιοι οι Κύπριοι είναι οι ιδιοκτήτες της διαδικασίας. Ο ρόλος του Γενικού Γραμματέα και της διεθνούς κοινότητας είναι βοηθητικός και υποστηρικτικός. Καλές Υπηρεσίες δεν είναι επιδιαιτησία. Δεν είναι διαμεσολάβηση. Η πρόσφατη εμπειρία έχει δείξει ότι οποιαδήποτε εισαγόμενα σχέδια που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των Κυπρίων θα απορριφθούν από το Κυπριακό λαό", επεσήμανε.
"Το πλαίσιο λύσης που καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ -διευκρίνισε- είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με μια διεθνή προσωπικότητα, μια αδιαίρετη κυριαρχία και μια ιθαγένεια. Οι ομοσπονδιακοί θεσμοί θα ενσαρκώνουν την αρχή της πολιτικής ισότητας όπως αυτή καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Η πολιτική ισότητα προσδιορίζεται όχι ως αριθμητική ισότητα αλλά ως αποτελεσματική συμμετοχή της Ελληνοκυπριακής και Τουρκοκυπριακής κοινότητας σε όλα τα όργανα του ομοσπονδιακού κράτους.
"Είναι σημαντικό -συμπλήρωσε- να θυμόμαστε ότι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία είναι η μόνη συμφωνημένη βάση από το 1977, η οποία επαναβεβαιώθηκε πρόσφατα από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Αντιπροσωπεύει ένα συμβιβασμό, στην πραγματικότητα, το μόνο δυνατό συμβιβασμό, στη βάση του οποίου μπορεί να οικοδομηθεί μια πολιτική διευθέτηση. Τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καθώς και το Σύνταγμα της Κύπρου αποκλείουν τη διχοτόμηση, την απόσχιση ή την ένωση με άλλη χώρα.
Παράλληλα διαβεβαίωσε πως διαθέτει "αναγκαία πολιτική βούληση να κάμω ότι είναι αναγκαίο για να λυθεί το πρόβλημα", σημειώνοντας πως οι καταβολές του βρίσκονται στο Λαϊκό Κίνημα της Κύπρου "το οποίο νιώθει περήφανο για μια μακρά ιστορία αγώνων και θυσιών για την υπεράσπιση της φιλίας, της συνεργασίας και της ειρηνικής συμβίωσης μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων".
«To κλειδί της λύσης δεν βρίσκεται στη Λευκωσία», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Χριστόφιας, απαντώντας σε ερωτήματα που του έθεσαν οι βουλευτές μετά την ομιλία του στην ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και πρόσθεσε: «Βεβαίως, οι Κύπριοι συμμετέχουν. Δεν θα μπορέσουμε, όμως, να καταλήξουμε σε συμφωνία, αν δεν το θελήσει η Τουρκία».
Σε ερώτημα βουλευτή με ποιόν τρόπο το ΣτΕ θα μπορούσε να βοηθήσει για τη λύση, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι το ΣτΕ θα πρέπει να συμβάλλει ώστε «να εφαρμόζονται πιστά οι ως τώρα αποφάσεις. Εφόσον, συνέχισε, είστε σαφείς λέγοντας "όχι δεύτερο κράτος στην Κύπρο", είναι η καλύτερη βοήθεια που θα μπορούσατε να μας προσφέρετε σε μένα και στον κ. Ταλάτ».
Για το θέμα των περιουσιών, ο κ. Χριστόφιας υπογράμμισε ότι «υπάρχει μία αρχή η οποία είναι αδιαπραγμάτευτη και η οποία θα πρέπει να γίνει αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες. Σύμφωνα με αυτή, οι ιδιοκτήτες από το 1964 και μετά, παραμένουν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων».
Κατά τον Ελληνοκύπριο ηγέτη, ωστόσο, άλλη αρχή είναι η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής στους ιδιοκτήτες, με τρεις επιλογές: Να επιλέξει ο ιδιοκτήτης την επιστροφή στην περιουσία του, να παραιτηθεί της ιδιοκτησίας του έναντι αποζημίωσης, να αποδεχθεί ανταλλαγή περιουσίας με Τουρκοκυπρίους.
«Το προαπαιτούμενο είναι, διευκρίνισε ο Κύπριος πρόεδρος, η αποδοχή ότι ο ιδιοκτήτης διατηρεί το δικαίωμα επί της ιδιοκτησίας του και του παρέχεται η δυνατότητα επιλογής».
Παράλληλα, ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε "θαύμα" το ενδεχόμενο η Τουρκία να σεβασθεί το ψήφισμα 550 των Ηνωμένων Εθνών και δώσει τη δυνατότητα στους κατοίκους της Αμμοχώστου να επιστρέψουν στα σπίτια τους. «Η παλιά πόλη της Αμμοχώστου πρέπει να αναστηλωθεί, ώστε οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι να συνυπάρχουν με ειρηνικές συναλλαγές. Τούτο είναι στόχος και όραμά μας», είπε.
Σε ερώτημα βουλευτή σχετικά με το ποιές είναι οι υποχωρήσεις που προτίθεται να κάνει προκειμένου να βρεθεί μία από κοινού αποδεκτή λύση, ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε στην πρώτη «ιστορική υποχώριση που έγινε επί προέδρου Μακαρίου»: «Το κράτος της Κύπρου, εξήγησε, ιδρύθηκε το ΄60 ως ένα ενιαίο κράτος με τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους, που ζούσαν μαζί και δίπλα-δίπλα σε όλο το νησί. Τα αντικειμενικά κριτήρια για Ομοσπονδία δημιουργήθηκαν μετά την κατοχή και τη μετατόπιση των πληθυσμών, με τη στρατιωτική βία και την παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας.
Ο πρόεδρος Μακάριος είχε το θάρρος να πει οτι αποδέχετο να εξετάσει την εξέλιξη σε ένα κράτος ενωμένο, με δύο κοινότητες και δύο ζώνες, στην περίπτωση που οι Τουρκοκύπριοι ένοιωθαν πιο ασφαλείς παραμένοντας στο βόρειο τμήμα του νησιού. Τούτο είναι μία ιστορική παραχώρηση, μία ιστορική υποχώριση».
Ο κ. Χριστόφιας ξεκαθάρισε ότι η κυπριακή πλευρά μπει σε διαπραγματεύσεις, όχι επί των αρχών, αλλά επί δευτερευόντων θεμάτων, καθώς όπως τόνισε «η ασφάλεια και οι εγγυήσεις δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση. ¶λλωστε και η τουρκική πλευρά έχει, επίσης, κάποια μη διαπραγματεύσιμα σημεία, που είναι οι κόκκινες γραμμές»,
Και ο Κύπριος Πρόεδρος κατέληξε: «Η αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων είναι η προϋπόθεση για να ζήσουν ειρηνικά οι Κύπριοι και όπως οι ίδιοι το αποφασίσουν. Ποτέ δεν θα δεχθούμε δεύτερο κράτος στην Κύπρο, η λύση θα είναι μία Ομοσπονδία στην οποία θα μοιρασθούμε την αρχή, τα οφέλη και την ευημερία της χώρας μας».
Πηγή ΚΥΠΕ