Πολιτική
Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2008 17:55

Μητροπολίτης Ζακύνθου: «Ναρκοπέδιο» η Μονή Βατοπεδίου

Ναρκοπέδιο χαρακτήρισε τη Μονή Βατοπεδίου ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος. «Εμείς θέλουμε η περιουσία μας και η διαχείρισή της να είναι διαφανής και τα έσοδα δεν θα είναι της Εκκλησίας, αλλά για την ανακούφιση των ανθρώπων», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Για τις δοσοληψίες της Μονής Βατοπεδίου ρωτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μετά τη σύσκεψη στο Διορθόδοξο Κέντρο της Μονής Πεντέλης με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

«Ολα αυτά τα χρήματα παίρνουν νόημα είτε είναι στη Μονή Βατοπεδίου είτε σε άλλα μοναστήρια ή σε άλλους εκκλησιαστικούς χώρους, όταν μεταλλάσσονται, μεταστρέφονται, μετατρέπονται σε διακονία και εξυπηρέτηση των ανθρώπων», παρατήρησε ο Αρχιεπίσκοπος και τόνισε ότι η συνεργασία Εκκλησίας-Πολιτείας πρέπει να μην είναι μονοβαρής http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/09/30/1570595.htm , να μην επιδιώκει δηλαδή η Εκκλησία σε αυτή τη συνεργασία να κερδίσει και η Πολιτεία να εκμεταλλευθεί αυτό το θέμα.

Αφού αναφέρθηκε λεπτομερώς στα περιουσιακά στοιχεία της Εκκλησίας που δόθηκαν στο κράτος, ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι κατά το παρελθόν συνέβη η περιουσία που πήρε η Πολιτεία από την Εκκλησία, να μην πάει στο λαό. «Εμείς», τόνισε, «θέλουμε η περιουσία μας και η διαχείρισή της να είναι διαφανής και τα έσοδα δεν θα είναι της Εκκλησίας, αλλά για την ανακούφιση των ανθρώπων».

Αναφερόμενος στο θέμα του Βατοπεδίου, ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος, χαρακτήρισε το μοναστήρι «ναρκοπέδιο» και προέτρεψε να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι σ΄αυτούς που, όπως είπε, έκαναν ψεύτικες εκτιμήσεις, έβγαλαν αποφάσεις, έκαναν παραχωρήσεις, χαριστικές πράξεις, οι οποίες, ποτέ στην ιστορία της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν έγιναν.

Αν έγιναν πράξεις παράνομες, κομπίνες, οτιδήποτε, ο εισαγγελέας είναι υποχρεωμένος να επεκτείνει μέχρι του τελευταίου υπευθύνου τα πράγματα ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν «υπόγειες διαβάσεις», πρόσθεσε.