Κόσμος
Πέμπτη, 02 Οκτωβρίου 2008 08:38

Διευρύνει το προβάδισμά του ο Ομπάμα έναντι του Μακέϊν

Διατηρεί και διευρύνει το προβάδισμά του ο υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές της 4ης Νοεμβρίου Μπαράκ Ομπάμα, έναντι του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του Τζον Μακέϊν, κερδίζοντας έδαφος σε πολιτείες που θεωρούνται κρίσιμες αλλά και μεταξύ των γυναικών, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν χθες Τετάρτη.

Διατηρεί και διευρύνει το προβάδισμά του ο υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές της 4ης Νοεμβρίου, Μπαράκ Ομπάμα, έναντι του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του Τζον Μακέϊν, κερδίζοντας έδαφος σε πολιτείες που θεωρούνται κρίσιμες αλλά και μεταξύ των γυναικών, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν χθες Τετάρτη.

Με νέα ώθηση μετά την πρώτη τηλεοπτική αναμέτρησή του με τον Μακέϊν κι εν μέσω της οικονομικής κρίσης που κυριαρχεί στην επικαιρότητα ο Ομπάμα έχει προβάδισμα 7% σε εθνικό επίπεδο και διηύρυνε το ποσοστό της διαφοράς του από τον αντίπαλό του σε κρίσιμης σημασίας πολιτείες - όπως η Φλόριντα, η Βιρτζίνια και η Νεβάδα - σύμφωνα με δημοσκόπηση των Time/CNN.

Ερευνα του Quinnipiac University κατέδειξε ότι ο Ομπάμα προηγείται του Μακέϊν σε κρίσιμης σημασίας πολιτείες όπως το Οχάιο, η Πενσιλβάνια αλλά και η Φλόριντα - που μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα έμοιαζε αδύνατο να «κατακτηθεί» από τον Δημοκρατικό υποψήφιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που διεξήχθη για λογαριασμό του περιοδικού Τάιμ και του τηλεοπτικού δικτύου CNN, ο Ομπάμα ξεπερνά το όριο του 50%, ποσοστό που είναι το ανώτερο που έχει συγκεντρώσει Δημοκρατικός υποψήφιος εδώ και δεκαετίες, ενώ η εκστρατεία ΜακΚέην υφίσταται «αιμορραγία» όσον αφορά τη γυναικεία ψήφο.

Ο Ομπάμα, που επιχειρεί να καταστεί ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ, προηγείται με 50% έναντι 43% του βετεράνου πολιτικού ΜακΚέην, ποσοστό σημαντικά αυξημένο σε σύγκριση με αυτό του περασμένου μήνα (46% έναντι 41%, αντίστοιχα).

Προηγείται επίσης μεταξύ των γυναικών με 55% έναντι 38% του ΜακΚέην, σύμφωνα με την δημοσκόπηση.

Ο Ομπάμα έχει προβάδισμα εννέα μονάδων στη Βιρτζίνια, 11 μονάδων στην Μινεσότα και τεσσάρων μονάδων στη Νεβάδα και τη Φλόριντα, σύμφωνα με το Time. Ο Μακέϊν έχασε στο μεταξύ το πλεονέκτημά του στο Μιζούρι, όπου οι δύο υποψήφιοι ουσιαστικά είναι ισόπαλοι, με τον Ομπάμα να έχει βραχεία κεφαλή και διαφορά 1%.

Σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου Κίνιπιακ, οι ψηφοφόροι θεωρούν ότι ο Ομπάμα είναι ικανότερος να διαχειριστεί την οικονομική κρίση.

Ακόμη, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποψήφια αντιπρόεδρος του Μακέϊν, Σάρα Πέϊλιν, σημειώνει ραγδαία πτώση στις δημοσκοπήσεις, μετά την αρχική θετική εντύπωση που είχε δημιουργήσει η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της.

Στοιχείο που καθιστά ακόμη κρισιμότερη για την Πέϊλιν την τηλεμαχία της σήμερα Πέμπτη (πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, ώρα Ελλάδας) με τον υποψήφιο αντιπρόεδρο των Δημοκρατικών, γερουσιαστή Τζόζεφ Μπάϊντεν.

Σύμφωνα με τις έρευνες, στην Πενσιλβάνια ο Ομπάμα προηγείται του Μακέϊν με 54% έναντι 39% μετά την τηλεμαχία (από 49% έναντι 43% πριν διεξαχθεί). Ενώ προηγείται με 51% έναντι 43% στη Φλόριντα (από 49% έναντι 43%). Στο Οχάϊο, ο Ομπάμα προηγείται οκτώ εκατοστιαίες μονάδες. Οι τρεις αυτές πολιτείες θεωρούνται ιστορικά ως κρίσιμες και η νίκη σε αυτές συχνά αποτελεί δείκτη νίκης. Ουδείς υποψήφιος έχει κερδίσει από το 1960 χωρίς να εξασφαλίσει τις δύο από τις τρεις τουλάχιστον.

Ερευνα του Pew Research Center δίνει στον Ομπάμα προβάδισμα 7% σε εθνικό επίπεδο με 49% έναντι 42% του ΜακΚέην. Αντίθετα δημοσκόπηση των Washington Post/ABC κατέδειξε ότι η διαφορά βρίσκεται στις τέσσερις μονάδες, με τον Ομπάμα στο 50% και τον ΜακΚέην στο 46%.

Η έρευνα του Κίνιπιακ έγινε σε τρεις πολιτείες σε δύο στάδια, από την 22α έως την 26η και από την 27η έως την 29η Σεπτεμβρίου, κι έχουν ποσοστό σφάλματος ±3,4%.

Η έρευνα των Time/CNN έγινε σε δείγμα 1.133 ψηφοφόρων την περίοδο 26η-29η Σεπτεμβρίου κι έχει ποσοστό σφάλματος ±3 ποσοστιαίων μονάδων.