Κόσμος
Παρασκευή, 03 Οκτωβρίου 2008 06:55

Οικονομία και Ιράκ επικράτησαν στην τηλεμαχία Τζο Μπάϊντεν-Σάρα Πέϊλιν

Τα θέματα της οικονομίας και του Ιράκ κυριάρχησαν στην τηλεοπτική μονομαχία των υποψηφίων για την αμερικανική αντιπροεδρία, οι οποίοι πάντως επικέντρωσαν την κριτική τους στους αντιπάλους υποψηφίους για την προεδρία.

Τα θέματα της οικονομίας και του Ιράκ κυριάρχησαν στην τηλεοπτική μονομαχία των υποψηφίων για την αμερικανική αντιπροεδρία, οι οποίοι πάντως επικέντρωσαν την κριτική τους στους αντιπάλους υποψηφίους για την προεδρία.

Με την έναρξη της μοναδικής τηλεοπτικής μονομαχίας των υποψηφίων για την αντιπροεδρία, ο Δημοκρατικός Τζο Μπάϊντεν κατηγόρησε τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο για την προεδρία, Τζον Μακέϊν ότι δεν έχει καμμία επαφή με το τι συμβαίνει στην αμερικανική οικονομία. Η Ρεπουμπλικανή υποψήφια για την αντιπροεδρία, Σάρα Πέϊλιν, κατηγόρησε από την πλευρά της τον Μπαράκ Ομπάμα ότι είναι πολύ ακραίος και δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει τις κομματικές γραμμές για να προωθήσει μεταρρυθμίσεις.

Οι αναλυτές πάντως είχαν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην Σάρα Πέϊλιν, η οποία εμφανίστηκε επιθετική έναντι του Μπαράκ Ομπάμα, ενώ έδωσε διαβεβαιώσεις ότι η ίδια και ο Μακέϊν θα εργαστούν για τη μεσαία τάξη εάν κερδίσουν τις εκλογές.

Για το θέμα του Ιράκ, ο Μπάϊντεν ανέφερε ότι ο Ομπάμα θα τερματίσει την εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο, για να «εισπράξει» το σχόλιο της Πέϊλιν ότι «το σχέδιο (των Δημοκρατικών) είναι μια λευκή σημαία παράδοσης».

Οι δύο υποψήφιοι για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ έδωσαν υποσχέσεις ότι θα εργαστούν για να κάνουν την οικονομική πολιτική πιο φιλική για τη μεσαία τάξη, αλλά ο Μπάϊντεν υποστήριξε ότι η δήλωση του Μακέϊν ότι τα θεμελιωδη στοιχεία για την οικονομία δείχνουν την ισχύ της, αποδεικνύει τελικά ότι ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για το Λευκό Οίκο δεν έχει συναίσθηση της κατάστασης.

Η τηλεοπτική αναμέτρηση των υποψηφίων για την αντιπροεδρία αναμενόταν με αγωνία από πολλούς Αμερικανούς, καθώς η άγνωστη στο ευρύ κοινό Σάρα Πέϊλιν μπήκε στο πολιτικό προσκήνιο μόλις τον Αύγουστο, όταν επελέγη από τον Μακέϊν ως υποψήφια για την αντιπροεδρία. Για αυτό και εκτιμάται ότι η τηλεοπτική αναμέτρηση είχε τηλεοπτικό κοινό μεγαλύτερο των 52 εκατομμυρίων που παρακολούθησαν την πρώτη μονομαχία του Μακέϊν με τον Ομπάμα, την περασμένη εβδομάδα.