Κόσμος
Παρασκευή, 03 Οκτωβρίου 2008 09:34

Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Το Κυπριακό, οι τουρκικές θέσεις και η εισήγηση όπως μεγάλο μέρος των διαπραγματεύσεων μετακυλήσει στους συμβούλους των ηγετών των δύο κοινοτήτων, η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι διαβεβαιώσεις της κυπριακής Κυβέρνησης, η σύλληψη νεαρών που διένεμαν φυλλάδια πολιτικού περιεχομένου στη στρατιωτική παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου και οι ''επιδείξεις ισχύος'' της Κυβέρνησης, οι καταγγελίες ότι εκπαιδευτικός ενέγραφε μαθητές στη ΝΕΔΗΚ παρά τη θέλησή τους, και οι καταγγελίες των καρδιοπαθών περί οικονομικής αφαίμαξής τους, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Το Κυπριακό, οι τουρκικές θέσεις και η εισήγηση όπως μεγάλο μέρος των διαπραγματεύσεων μετακυλήσει στους συμβούλους των ηγετών των δύο κοινοτήτων, η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι διαβεβαιώσεις της κυπριακής Κυβέρνησης, η σύλληψη νεαρών που διένεμαν φυλλάδια πολιτικού περιεχομένου στη στρατιωτική παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου και οι ''επιδείξεις ισχύος'' της Κυβέρνησης, οι καταγγελίες ότι εκπαιδευτικός ενέγραφε μαθητές στη ΝΕΔΗΚ παρά τη θέλησή τους, και οι καταγγελίες των καρδιοπαθών περί οικονομικής αφαίμαξής τους, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Αυξήστε ρυθμό'', γράφει ότι μετά την ενημέρωση της οποίας έτυχε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν από τον Ειδικό του Σύμβουλο στο Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, υιοθέτησε την εισήγηση του κ. Ντάουνερ όπως μεγάλο μέρος των διαπραγματεύσεων μετακυλήσει στους συμβούλους των ηγετών των δύο κοινοτήτων, Γιώργο Ιακώβου και Οζντίλ Ναμί. Γράφει, επίσης, ότι συνεχίζεται η κάθετη πτώση της τιμής του πετρελαίου στη διεθνή αγορά, ενώ στην Κύπρο η ακρίβεια καλά κρατεί, με μειώσεις στην τιμή των καυσίμων κατά μερικά σεντ.

Η ''Μάχη'', υπό τον τίτλο ''Φίμωσαν τη δημοκρατία'', γράφει ότι μέγα νομικό και πολιτικό ζήτημα δημιουργεί η σύλληψη 16 νεαρών που διένεμαν φυλλάδια πολιτικού περιεχομένου στη στρατιωτική παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου, και ότι ο ένας εκ των συλληφθέντων καταθέτει στην εφημερίδα την προσωπική του μαρτυρία. Γράφει, επίσης, ότι η Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα χαρακτήρισαν απογοητευτική, προκλητική και άκρως αρνητική την ομιλία του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''ΔΗΚΟ του μάθημα έκανε ο καθηγητής'', γράφει ότι ένα μήνα μετά την ανάδειξη της νέας ηγεσίας και των επαρχιακών επιτροπών της ΝΕΔΗΚ, αποκαλύπτεται ότι στην επαρχία Λάρνακας έγιναν πλαστές εγγραφές μελών, γεγονός που θέτει εν αμφιβόλω την εγκυρότητα των εκλογών, και ότι γονείς μαθητών κατήγγειλαν ότι συγκεκριμένος εκπαιδευτικός ενέγραφε τα παιδιά τους στη ΝΕΔΗΚ, παρά τη θέλησή τους. Γράφει, επίσης, ότι το Υπουργείο Παιδείας, με μέτρα ''αστυνομικού'' τύπου, επιχειρεί να ρυθμίσει το θέμα της χρήσης κινητών τηλεφώνων από μαθητές στα σχολεία.

Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Εκρηξη οργής από τους καρδιοπαθείς'', γράφει ότι πυρ και μανία με το κράτος είναι οι καρδιοπαθείς, οι οποίοι καταγγέλλουν οικονομική αφαίμαξή τους με το σύστημα συμπληρωμής για τα φάρμακα και διαμαρτύρονται για τις λίστες αναμονής. Γράφει, επίσης, ότι ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια έδειξαν χαρακτήρα στις χθεσινοβραδινές ρεβάνς του Κυπέλλου UEFA, αλλά δεν μπόρεσαν να αποφύγουν τον αποκλεισμό, αφού ο ΑΠΟΕΛ πήρε 1-1 στη Γερμανία από τη Σάλκε και η Ομόνοια έχασε ξανά 2-1 από τη Μάντσεστερ Σίτι.

Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Αγκάθι η στάση του Ταλάτ'', γράφει ότι ασήκωτο βάρος, που επηρεάζει το μέλλον της διαδικασίας και καθηλώνει τη νέα προσπάθεια στο Κυπριακό σε λογικές αδιεξόδου, συνιστούν οι τουρκικές θέσεις. Γράφει, επίσης, ότι μελέτη με χάρτες, δορυφορικές φωτογραφίες και τοπογραφικά σχέδια, στα οποία υποδεικνύονται πιθανά σημεία ομαδικών τάφων στην περιοχή Ασιεντρούσας, μεταξύ Πέλλα Πάις και Συγχαρί, παρέδωσαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έφεδροι της 181 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού.

Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Ανάχωμα 1,9 δισ. ευρώ'', γράφει ότι έτοιμη να αντιμετωπίσει μία ενδεχόμενη κρίση εμφανίζεται η Κυβέρνηση, η οποία, διά του Υπουργού Οικονομικών Χαρίλαου Σταυράκη, διαμηνύει ότι έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει μέχρι και 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ σε περίπτωση που η κρίση αγγίξει και την κυπριακή οικονομία. Γράφει, επίσης, ότι η Κυβέρνηση και η κυπριακή αντιπροσωπεία στην ΚΣΣΕ απέδωσαν το ισχυρό ψήφισμα της Συνέλευσης στο ιδιαίτερα ευνοϊκό κλίμα που έχει δημιουργηθεί με τις πρωτοβουλίες του Προέδρου Χριστόφια.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Αντίλογος'', υπό τον τίτλο ''Σείεται η παγκόσμια οικονομία'', γράφει ότι η παγκόσμια οικονομία σείεται συθέμελα και ταρακουνά και τους μεγαλύτερους οικονομικούς κολοσσούς, ενώ στην Κύπρο οι τράπεζες δηλώνουν οχυρωμένες, από την άλλη όμως οι μετασεισμικές δονήσεις από τις ΗΠΑ τις αγγίζουν. Γράφει, επίσης, ότι η μέχρι σήμερα διακυβέρνηση του τόπου από την Κυβέρνηση Χριστόφια μπαίνει στο μικροσκόπιο του ΔΗΣΥ, τα αρμόδια συλλογικά όργανα του οποίου συνέρχονται για να αξιολογήσουν το κυβερνητικό έργο.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Το Κυπριακό Ποντίκι'', υπό τον τίτλο ''Σταλινικό καθεστώς'', γράφει ότι το καθεστώς Χριστόφια δεν ανέχεται την αντίθετη άποψη και πραγματοποιεί επιδείξεις ισχύος, θέλοντας να προειδοποιήσει ότι θα καταπνίξει με οποιονδήποτε τρόπο όποιον τολμήσει να αντιδράσει στις μεθοδεύσεις του, κυρίως στο Κυπριακό. Γράφει, επίσης, ότι το προσχέδιο που ετοίμασε ο εισηγητής Γιοαχίμ Χόρστερ, που έχει ήδη εγκριθεί ως ψήφισμα της ΚΣΣΕ, είναι το χειρότερο που εγκρίθηκε ποτέ από οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση εφημερίδα ''The Cyprus Weekly'', υπό τον τίτλο ''Δίκτυ ασφαλείας 2 δισ. ευρώ'', γράφει ότι καθώς επιδεινώνεται η παγκόσμια οικονομική κρίση, ο Υπουργός Οικονομικών ένοιωσε χθες την ανάγκη να διαβεβαιώσει τους επενδυτές και το κοινό ότι τα χρήματά τους είναι ασφαλή. Γράφει, επίσης, ότι η πρωταθλήτρια Ανόρθωση συνεχίζει την πορεία της στο Champions League της UEFA και προσθέτει ότι η νίκη της επί του Παναθηναϊκού έγινε πρωτοσέλιδη είδηση σε όλο τον κόσμο.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)