Κόσμος
Παρασκευή, 03 Οκτωβρίου 2008 17:57

Δεκαοκτώ χρόνια από την επανένωση της Γερμανίας

Διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά των εορτασμών για τη σημερινή 18η επέτειο της επανένωσης της Γερμανίας.

Τη 18η επέτειο της επανένωσής της γιορτάζει σήμερα η Γερμανία.

«Δεκαοκτώ χρόνια κοινής πορείας ζει η ενωμένη Γερμανία», σχολιάζει η εφημερίδα Frankfurter Rundschau με αφορμή τη σημερινή επέτειο.

«Το γεγονός ότι οι σημερινοί 17άρηδες στην ερώτηση ποιος ήταν ο Έριχ Μίλκε, απαντούν πως ήταν συγγραφέας και όχι αρχηγός της STAZI, σημαίνει ότι η Γερμανική Λαϊκή Δημοκρατία ξεχάστηκε», συμπληρώνει στο δημοσίευμά της η εφημερίδα.

«Η επανένωση συνιστά πραγματικότητα, μόνον η εναρμόνιση του βιοτικού επιπέδου και της καθημερινότητας διαφέρουν, γι’ αυτό και μιλάμε κάθε χρόνο τέτοια μέρα για «ανασυγκρότηση της Ανατολικής Γερμανίας”, προσθέτει.

Η επανένωση κόστισε μέχρι σήμερα στη Γερμανία περίπου 1,5 τρις ευρώ. Ωστόσο, παρά την εισροή των 156 εκατομμυρίων ευρώ που θα επενδυθούν μέχρι το τέλος του 2019 μέσω της “εισφοράς αλληλεγγύης”, η ανατολική Γερμανία, εάν συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης, δεν πρόκειται ούτε τότε να ορθοποδήσει οικονομικά, αναφέρει η Deutsche Welle.

Η δυναμική της οικονομίας της δεν ξεπερνά το 67% του επιπέδου της δυτικής Γερμανίας, ενώ η ανάπτυξή της έχει τόσο αργούς ρυθμούς που οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι με αυτό τον ρυθμό θα χρειαστεί ίσως 320 χρόνια για να αγγίξει το επίπεδο της δυτικής Γερμανίας.

Πηγές: Deutsche Welle