Πολιτική
Δευτέρα, 06 Οκτωβρίου 2008 19:32

Εκτακτα μέτρα για τους οικονομικά ασθενέστερους προτείνει το ΠΑΣΟΚ

Πρόταση Νόμου με την οποία εισηγείται έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση των εισοδηματικά ασθενέστερων στρωμάτων κατέθεσε σήμερα το ΠΑΣΟΚ.

Με αυτή, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτείνει τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους μακροχρόνια άνεργους, τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος Αλληλεγγύης καθώς και την αύξηση των κατ’ αποκοπή συντελεστών επιστροφής Φ.Π.Α. στους αγρότες.

Πρόταση Νόμου με την οποία εισηγείται έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση των εισοδηματικά ασθενέστερων στρωμάτων κατέθεσε σήμερα το ΠΑΣΟΚ.

Με αυτή, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτείνει τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους μακροχρόνια άνεργους, τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος Αλληλεγγύης καθώς και την αύξηση των κατ’ αποκοπή συντελεστών επιστροφής Φ.Π.Α. στους αγρότες.

Στην αιτιολογική έκθεση οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ βάλλουν κατά της κυβέρνησης για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, πως με τις επιλογές της έχει προχωρήσει σε μια σημαντική αναδιανομή υπέρ των λίγων και ισχυρών, με αποτέλεσμα «να αυξάνεται ο κίνδυνος περιθωριοποίησης των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων, ενώ και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα βρίσκονται υπό πίεση».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της πρότασης νόμου:

¶ρθρο 1

Οικονομική ενίσχυση χειμερινής περιόδου 2008 - 2009

Οι οικονομικά ασθενείς ομάδες πολιτών του άρθρου 2 του παρόντος δικαιούνται επιδόματος θέρμανσης, με την μορφή αφορολόγητης οικονομικής ενίσχυσης, για την χειμερινή περίοδο 2008 - 2009, λόγω των αυξημένων τιμών του αργού πετρελαίου.

¶ρθρο 2

Δικαιούχοι του επιδόματος

Δικαιούχοι του επιδόματος, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 3, τυγχάνουν οι δικαιούχοι της εισοδηματικής ενίσχυσης του άρθρου 14 του Ν. 2837/2000, οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, οι πάσης φύσεως συνταξιούχοι στους οποίους καταβάλλεται Ε.Κ.Α.Σ., και οι μακροχρονίως άνεργοι.

¶ρθρο 3

Ύψος του επιδόματος

Το ύψος του επιδόματος θέρμανσης καθορίζεται ως εξής:

α) Τριακόσια (300) ευρώ για τους δικαιούχους που κατοικούν στους νομούς Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κεφαλληνίας, Κυκλάδων, Λασιθίου, Ρεθύμνης, Σάμου, Χανίων και Χίου,

β) Τετρακόσια (400) ευρώ για τους δικαιούχους που κατοικούν στους νομούς Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, ¶ρτας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Λακωνίας, Λέσβου, Λευκάδας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Πρεβέζης, Φθιώτιδας και Φωκίδας,

γ) Πεντακόσια (500) ευρώ για τους δικαιούχους που κατοικούν στους νομούς Αρκαδίας, Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Λαρίσης, Ξάνθης, Πέλλης, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών, Τρικάλων, Φλωρίνης και Χαλκιδικής.

¶ρθρο 4

Τρόπος καταβολής

Το ανωτέρω επίδομα θέρμανσης θα καταβληθεί ως εξής:

α) στους κατά τα παραπάνω συνταξιούχους από τους ασφαλιστικούς φορείς από τους οποίους καταβάλλεται η κύρια σύνταξή τους σε δύο ισόποσες δόσεις, η πρώτη με το επίδομα εορτών Χριστουγέννων 2008 και η δεύτερη με τη σύνταξη του μηνός Μαρτίου 2009,

β) στους μακροχρονίως άνεργους από τον Ο.Α.Ε.Δ. σε δύο ισόποσες δόσεις εντός των μηνών Δεκεμβρίου 2008 και Μαρτίου 2009.

γ) στους δικαιούχους του άρθρου 14 του Ν. 2837/2000 σε δύο ισόποσες δόσεις εντός των μηνών Δεκεμβρίου 2008 και Μαρτίου 2009, σύμφωνα με διαδικασία που θα ορισθεί με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

¶ρθρο 5

Ρυθμίσεις

1. Η προκαλούμενη δαπάνη θα αντιμετωπίζεται με διάθεση των απαραιτήτων κονδυλίων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

2. Κάθε δικαιούχος δικαιούται να λαμβάνει το ως άνω επίδομα από μια μόνο πηγή.

3. Με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, μπορεί να προβλέπεται η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης για οποιαδήποτε χειμερινή περίοδο, να αναπροσαρμόζεται το ύψος αυτού και να ρυθμίζεται κάθε λεπτομέρεια σχετική με την εφαρμογή του νόμου αυτού.

Κεφάλαιο Β’

Έκτακτο Επίδομα Αλληλεγγύης

¶ρθρο 6

Καταβολή εκτάκτου επιδόματος αλληλεγγύης

1. Καταβάλλεται έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης με τη μορφή αφορολόγητης οικονομικής ενίσχυσης 500 έως 1300 ευρώ ως εξής:

ΠΑΙΔΙΑ

ΕΝΗΛΙΚΕΣ 0 1 2 3 4+

1 500 650 800 950 1100

2 700 850 1000 1150 1300

2. Δικαιούχοι του επιδόματος είναι όσοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 10.500 ευρώ.

Το παραπάνω εισοδηματικό κριτήριο αυξάνεται:

α). κατά 3.000 ευρώ σε περιπτώσεις που ο αρχηγός ή μέλος της οικογένειας είναι άτομο με ειδικές ανάγκες

β). κατά 1.500 ευρώ για κάθε παιδί ή εξαρτώμενο μέλος

3. Το επίδομα αλληλεγγύης θα καταβληθεί σε δύο ισόποσες δόσεις το Δεκέμβριο του 2008 και το Μάρτιο του 2009.

4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας καθορίζεται ο τρόπος καταβολής του εκτάκτου επιδόματος αλληλεγγύης.

5. Η προκαλούμενη δαπάνη θα αντιμετωπίζεται με διάθεση των απαραιτήτων κονδυλίων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Κεφάλαιο Γ’

Αύξηση συντελεστών επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες

¶ρθρο 7

Αύξηση των κατ’ αποκοπή συντελεστών επιστροφής ΦΠΑ αγροτών του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ

1. Ο κατ’ αποκοπή συντελεστής ΦΠΑ αυξάνεται σε 11% στη φυτική και ζωική παραγωγή.

2. Η παράγραφος 1 του άρθρου 7 ισχύει για πωλήσεις αγροτικών προϊόντων και παροχές αγροτικών υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκαν από 1.1.2008.

¶ρθρο 8

Χρόνος έναρξης ισχύος

Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.