Κόσμος
Τρίτη, 07 Οκτωβρίου 2008 11:36

Σαράντα τραυματίες από απότομη αλλαγή ύψους αεροσκάφους της Qantas

Περίπου σαράντα επιβάτες αεροσκάφους Airbus A330-300 της εταιρείας Qantas, που εκτελούσε το δρομολόγιο Σιγκαπούρη - Πέρθ, τραυματίστηκαν εξαιτίας απότομης αλλαγής ύψους του αεροπλάνου, ανακοίνωσε η εταιρεία.

Περίπου σαράντα επιβάτες αεροσκάφους Airbus A330-300 της εταιρείας Qantas http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/10/07/1573383.htm , που εκτελούσε το δρομολόγιο Σιγκαπούρη - Πέρθ, τραυματίστηκαν εξαιτίας απότομης αλλαγής ύψους του αεροπλάνου, ανακοίνωσε η εταιρεία.

Το αεροσκάφος πραγματοποίησε στις 08:35 ώρα Ελλάδος, αναγκαστική προσγείωση στην πόλη Exmouth της Αυστραλίας, που βρίσκεται 1.100 χλμ βόρια του Περθ.

«Ενας αριθμός επιβατών και μελών του πληρώματος της πτήσης QF72 μεταξύ Σιγκαπούρης και Περθ τραυματίστηκε -κυρίως κατάγματα και άλλου είδους τραύματα- σήμερα το μεσημέρι (τοπική ώρα), εξαιτίας απότομης αλλαγής ύψους», ανακοίνωσε η εταιρεία Qantas, χωρίς ωστόσο να διευρκινίσει αν επρόκειτο για απώλεια ύψους.

Αμεση ήταν η κινητοποίηση των σωστικών συνεργείων και του ιατρικού προσωπικού στο αεροδρόμιο του προορισμού του αεροσκάφους. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, σαράντα άτομα τραυματίστηκαν», δήλωσε εκπρόσωπος της αυστραλιανής αστυνομίας.

Σύμφωνα με τη Υπηρεσία Ασφάλειας Συγκοινωνιών(ATSB), οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για τριάντα τραυματίες μεταξύ των επιβατών, εκ των οποίων 15 σοβαρά (με κατάγματα και σοβαρότερα τραύματα).

Κατά τη διάρκεια της πτήσης «το αεροσκάφος δέχθηκε ξαφνικές ανταράξεις που προκάλεσαν τον τραυματισμό επιβατών και μελών του πληρώματος, κυρίως αυτών που βρίσκονταν στο πίσω μέρος του αεροπλάνου», διευκρινισε η ATSB.

Η Qantas δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει τον αριθμό των τραυματιών ούτε αν το αεροσκάφος έχασε ή πήρε απότομα ύψος.

Αυτόπτες μάρτυρες στο αεροδρόμιο όπου προσγειώθηκε τελικά το αεροσκάφος, δήλωσαν ότι ιατρικό προσωπικό επιβιβάστηκε στο αεροσκάφος αμέσως μετά την προσγείωσή του για να δώσει τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες.