Κόσμος
Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2022 17:15

Ρωσία: Καλεί Ολλανδό πρεσβευτή για απόπειρες «στρατολόγησης» Ρώσων διπλωματών από δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι κάλεσε τον Ολλανδό πρεσβευτή στη Μόσχα για να «διαμαρτυρηθεί έντονα» για τις προσπάθειες «στρατολόγησης» Ρώσων διπλωματών στην Ολλανδία από δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι κάλεσε τον Ολλανδό πρεσβευτή στη Μόσχα για να «διαμαρτυρηθεί έντονα» για τις προσπάθειες «στρατολόγησης» Ρώσων διπλωματών στην Ολλανδία από δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο Ολλανδός πρεσβευτής στη Μόσχα, ο Ζίλες Μπεσούρ Πλουγκ, «κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στις 31 Οκτωβρίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ρωσική διπλωματία.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, η Μόσχα «διαμαρτυρήθηκε έντονα για μια απόπειρα στρατολόγησης του στρατιωτικού ακόλουθου της ρωσικής πρεσβείας στη Χάγη στις 20 Οκτωβρίου από έναν εκπρόσωπο των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Τέτοιες προκλητικές ενέργειες είναι απαράδεκτες (...) και εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία των ρωσικών φορέων στο εξωτερικό», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τη ρωσική διπλωματία, αρκετές παρόμοιες «προκλήσεις» δυτικών ειδικών υπηρεσιών κατά Ρώσων διπλωματών έχουν λάβει χώρα στην Ολλανδία τα τελευταία χρόνια.

Τον Δεκέμβριο του 2018, εκπρόσωποι της CIA προσπάθησαν να στρατολογήσουν «σε ένα πάρκο» έναν διπλωμάτη από τη ρωσική αποστολή στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων. Τον Δεκέμβριο του 2019, προσπάθησαν να «προωθήσουν συνεργασία» με έναν ακόλουθο της ρωσικής πρεσβείας στην Ολλανδία «σε μια ιδιωτική περιοχή του αεροδρομίου Σίπχολ» στο Άμστερνταμ, ανέφερε η ανακοίνωση.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την Ολλανδία ότι «όχι μόνο ότι δεν εμπόδισε αυτές τις παράνομες πράξεις, αλλά συμμετείχε σε αυτές».

Ως εκ τούτου, «τον Απρίλιο μέλη των ολλανδικών ειδικών υπηρεσιών επιχείρησαν να στρατολογήσουν τρεις Ρώσους διπλωμάτες που νωρίτερα είχαν κηρυχθεί ανεπιθύμητα πρόσωπα». Τον Ιούλιο του 2020 στη Χάγη «ανακαλύφθηκε εξοπλισμός παρακολούθησης στο αυτοκίνητο ενός διπλωμάτη της ρωσικής πρεσβείας», συμπληρώνει το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Η Μόσχα καλεί «τις ολλανδικές αρχές να απέχουν από αυτές τις εχθρικές ενέργειες που οδηγούν σε περαιτέρω επιδείνωση των διμερών σχέσεων» και καλεί για «συνολικά μέτρα με στόχο την αποτροπή τέτοιων περιστατικών στο μέλλον».

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει κύμα διεθνούς καταδίκης και καταιγισμό κυρώσεων που συνοδεύτηκε από την απέλαση εκατοντάδων Ρώσων διπλωματών από δυτικές χώρες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι απελάσεις συνοδεύτηκαν από κατηγορίες για κατασκοπεία.

Η Μόσχα έχει δεσμευτεί να απαντήσει σε καθένα από αυτά τα μέτρα και δεκάδες δυτικοί διπλωμάτες έχουν ήδη απελαθεί από τη Ρωσία.

Πηγή: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters