Κόσμος
Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2022 15:58

Ουκρανία: Χωρίς νερό το 80% του Κιέβου - «Δεν ήμασταν προετοιμασμένοι»

Χωρίς νερό έχει μείνει το 80% του Κιέβου, σύμφωνα με δήλωση του δημάρχου, Βιτάλι Κλίτσκο. Επίσης, ένα μεγάλο ποσοστό των σπιτιών, εκτός από νερό, δεν έχουν και ρεύμα, ενώ σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι, καθώς όπως υποστηρίζουν, το νερό είναι πιο απαραίτητο από τη ζέστη.  

Χωρίς νερό έχει μείνει το 80% του Κιέβου, σύμφωνα με δήλωση του δημάρχου, Βιτάλι Κλίτσκο. Επίσης, ένα μεγάλο ποσοστό των σπιτιών, εκτός από νερό, δεν έχουν και ρεύμα, ενώ σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι, καθώς όπως υποστηρίζουν, το νερό είναι πιο απαραίτητο από τη ζέστη.  

Υπενθυμίζεται ότι νέες πυραυλικές επιθέσεις εξαπέλυσε η Ρωσία το πρωί σε υδροηλεκτρικά φράγματα και άλλες κρίσιμες υποδομές σε ολόκληρη την Ουκρανία.Πολλές εκρήξεις αναφέρθηκαν κοντά στο Κίεβο και σε τουλάχιστον άλλες δέκα πόλεις και περιοχές. Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, καταρρίφθηκαν οι 44 από τους 50 πυραύλους.  

«Η πρωτεύουσα είναι εν μέρει χωρίς ρεύμα επειδή υπέστησαν ζημιές οι υποδομές που παρέχουν ηλεκτρισμό. Τα περισσότερα διαμερίσματα είναι χωρίς ρεύμα και το 80% της πόλης είναι χωρίς νερό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Την ίδια ώρα, το Klimenko Time δημοσίευσε φωτογραφίες και βίντεο με ανθρώπους να κάνουν ουρές για νερό σε παντοπωλεία.

Ο Κλίτσκο ανάφερε νωρίτερα ότι μια ενεργειακή εγκατάσταση που παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε περίπου 350.000 διαμερίσματα στο Κίεβο έχει υποστεί ζημιές, ενώ ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης, προειδοποίησε ότι η ζημιά στις ενεργειακές υποδομές θα οδηγήσει σε παρατεταμένες διακοπές ρεύματος.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής επικεφαλής του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας Κίριλ Τιμοσένκο. Δήλωσε ότι «Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν σε όλη την Ουκρανία σήμερα το πρωί. Έκτακτες διακοπές ρεύματος θα εφαρμοστούν στη χώρα λόγω ζημιών σε κρίσιμες εγκαταστάσεις υποδομών».

«Ήμασταν προετοιμασμένοι για μέρες χωρίς ζέστη, αλλά όχι χωρίς τρεχούμενο νερό»

Σχολιάζοντας με σκληρή γλώσσα την κατάσταση, Ουκρανή βουλευτής τόνισε σε συνέντευξή της ότι οι πρόσφατες ρωσικές επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές, δυσκολεύουν τους Ουκρανούς.

Η Κίρα Ρούντικ, φανερά εκνευρισμένη με τον Ρώσο πρόεδρο, επεσήμανε ότι «Δεν υπάρχουν στρατιωτικοί στόχοι όπου επιτίθεται ο Πούτιν. Το κάνει μόνο και μόνο για να βεβαιωθεί ότι θα είναι πιο δύσκολο για εμάς να επιβιώσουμε τον χειμώνα. Σήμερα, οι άνθρωποι ανακαλύπτουν πώς να βρουν νερό για τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους ακόμη και από τοπικές πηγές».

«Ήμασταν έτοιμοι να περάσουμε μερικές μέρες χωρίς ρεύμα και θέρμανση, αλλά δεν ήμασταν έτοιμοι να περάσουμε μέρες χωρίς τρεχούμενο νερό», συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε δε ότι «η Ρωσία περιμένει να αποκατασταθούν οι κατεστραμμένες υποδομές, για να τις στοχεύσει ξανά».

Τέλος, μεταφέροντας ένα μήνυμα ενότητας, υπογράμμισε ότι «Οι άνθρωποι υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον, όμως η ζωή γίνεται όλο και πιο δύσκολη στο Κίεβο και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας».

Μ.Β.