Κόσμος
Τετάρτη, 08 Οκτωβρίου 2008 08:42

Σκληρή στάση Μακέϊν-Ομπάμα σε Ιράν και Ρωσία

Πιο σκληρές κυρώσεις στο Ιράν για να εμποδίσουν την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα δήλωσαν ότι θα επέβαλαν Τζον Μακέϊν και Μπαράκ Ομπάμα.

Πιο σκληρές κυρώσεις στο Ιράν για να εμποδίσουν την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα δήλωσαν ότι θα επέβαλαν Τζον Μακέϊν και Μπαράκ Ομπάμα.

«Εάν το Ιράν αποκτήσει πυρηνικά όπλα όλες οι άλλες χώρες (σ.σ. της Μέσης Ανατολής) θα αποκτήσουν κι αυτές. Οι εντάσεις θα αυξηθούν... Δεν θα μπορούσαμε ποτέ να επιτρέψουμε να λάβει χώρα ένα δεύτερο Ολοκαύτωμα», είπε ο Μακέϊν. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της 4ης Νοεμβρίου είπε ακόμη πως τάσσεται υπέρ της συνεργασίας «με συμμάχους της Αμερικής» προκειμένου να πειστούν οι Ιρανοί ιθύνοντες «να αλλάξουν συμπεριφορά».

Ο Ομπάμα συμφώνησε στο ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, αυτό θα μετέβαλλε το παιγνίδι στην περιφέρεια. Όχι μόνο θα απειλούσε το Ισραήλ... αλλά θα δημιουργούσε την πιθανότητα πυρηνικά όπλα να καταλήξουν στα χέρια τρομοκρατών». Ο Δημοκρατικός υποψήφιος είπε ότι εάν εκλεγεί θα πιέσει να επιβληθούν νέες κυρώσεις στην Τεχεράνη, περιλαμβανομένου του περιορισμού των ιρανικών εισαγωγών βενζίνης. Το Ιράν αντιμετωπίζει έλλειψη διυλισμένου καυσίμου. «Εάν μπορέσουμε να τους εμποδίσουμε να εισάγουν την βενζίνη που χρειάζονται... θα αρχίσουμε να τους πιέζουμε». Ο Ομπάμα επανέλαβε πως παρότι είναι διατεθειμένος να εμπλακεί σε απευθείας συνομιλίες με το Ιράν, η πιθανότητα ανάληψης στρατιωτικής δράσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες «δεν θα φύγει ποτέ από το τραπέζι».

Οι δύο υποψήφιοι επιτέθηκαν επίσης στη Ρωσία, με τον Ομπάμα να δηλώνει ότι η Μόσχα έχει υιοθετήσει μια «σατανική» συμπεριφορά και τον ΜακΚέην να λέει ότι «ίσως» αποτελεί μια «αυτοκρατορία του κακού». Η ερώτηση που τους τέθηκε ήταν εάν θεωρούν τη Ρωσία υπό τον Βλαντίμιρ Πούτιν «αυτοκρατορία του κακού», αμφότεροι απέφυγαν να απαντήσουν απερίφραστα «ναι» ή «όχι», καθώς, όπως το έθεσε ο γερουσιαστής της Αριζόνα, «εάν έλεγα ναι, αυτό θα σήμαινε ότι ξαναρχίζουμε τον Ψυχρό Πόλεμο. Εάν έλεγα όχι, θα αγνοούσα τη συμπεριφορά τους».

Τον όρο «αυτοκρατορία του κακού» είχε χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά ο Ρόναλντ Ρέϊγκαν την 8η Μαρτίου 1983 μιλώντας σε εκδήλωση Ευαγγελιστών στη Φλόριντα.