Πολιτική
Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2022 12:43

Σακελλαροπούλου: Καταδικάζουμε τον αναθεωρητισμό από όπου και αν προέρχεται

«Σε αυτή τη γεωπολιτική συγκυρία είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καταδικάσουμε τον αναθεωρητισμό από όπου και αν προέρχεται. Η από κοινού καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έδειξε τη δύναμη και την ενότητα που η Ευρώπη χρειάζεται για να υπερασπιστεί τις κοινές της αξίες και τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου» τόνισε η Κ. Σακελλαροπούλου, στη συνάντησή της με το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας, στην Αθήνα.

Τον βασιλιά Γουλιέλμο-Αλέξανδρο και την Βασίλισσα Μάξιμα της Ολλανδίας υποδέχθηκαν τη Δευτέρα στο Προεδρικό Μέγαρο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και ο Παύλος Κοτσώνης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε πως αυτή τη στιγμή η Ευρώπη βρίσκεται απέναντι σε έναν πόλεμο, ο οποίος απειλεί το οικοδόμημα ασφάλειας που δημιουργήθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όπως είπε, «η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κατέστησε σαφές ότι η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ενός κράτους και η χρήση βίας ενάντια στην εδαφική του ακεραιότητα αποτελούν μια από τις μείζονες προκλήσεις απέναντι στην Ευρώπη, αλλά και παγκόσμια. Σε αυτή τη γεωπολιτική συγκυρία είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καταδικάσουμε τον αναθεωρητισμό από όπου και αν προέρχεται. Η από κοινού καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία όλων των χωρών μελών, καθώς και πέρα φυσικά από την Ευρώπη - αλλά αναφέρομαι στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή - έδειξε τη δύναμη και την ενότητα που η ίδια χρειάζεται για να υπερασπιστεί τις κοινές της αξίες και τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Οι χώρες μας συνδέονται με μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας. Είμαστε εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και έχουμε αναπτύξει εξαιρετικές σχέσεις. Θα ήθελα, όμως, να τονίσω ότι η Ελλάδα αποδίδει μεγάλη σημασία στην ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών μας σε όλα τα δυνατά πεδία».

Βασιλιάς Ολλανδίας: Να βρούμε όλοι μαζί λύση στο μεταναστευτικό

Από την πλευρά του, ο βασιλιάς της Ολλανδίας υπογράμμισε πως «η Ελλάδα και οι Κάτω Χώρες συνδέονται με μακρούς δεσμούς, έχουν σημαντική ιστορία - 70 χρόνια μαζί είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, 40 χρόνια μέλη της ΕΕ - αλλά προφανώς πλέον είναι διαφορετικές και οι γεωπολιτικές συνθήκες.

Θα ήθελα να τονίσω ότι το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλη την Ευρώπη και συνεπώς θα πρέπει να το λύσουμε από κοινού. Όταν μιλάμε για τα σύνορα της Ευρώπης, τα δικά σας σύνορα είναι δικά μας, γι’ αυτό και επιβάλλεται να βρούμε μαζί μια λύση» τόνισε. 

Τελετή παρασημοφόρησης

Νωρίτερα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, απένειμε στον βασιλιά και στη βασίλισσα της Ολλανδίας το παράσημο του μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Σωτήρος.

Με τη σειρά του, ο βασιλιάς της Ολλανδίας απένειμε στην κ. Σακελλαροπούλου το παράσημο του μεγαλόσταυρου του Ιππότη, του Τάγματος του Λέοντος των Κάτω Χωρών.