Η διέγερση που προκαλεί μια σοβαρή τοποθέτηση για τις εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο, ανοίγει δρόμο για σκέψεις που τελικά παίρνουν ολοκληρωμένη μορφή και τότε, αξίζει να τις μοιραζόμαστε. Ας μην κοροϊδευόμαστε ότι δήθεν τα αντιλαμβανόμαστε όλα, και μάλιστα στη σωστή τους διάσταση.
Του Κώστα Ιωαννίδη
[email protected]
Η διέγερση που προκαλεί μια σοβαρή τοποθέτηση για τις εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο, ανοίγει δρόμο για σκέψεις που τελικά παίρνουν ολοκληρωμένη μορφή και τότε, αξίζει να τις μοιραζόμαστε. Ας μην κοροϊδευόμαστε ότι δήθεν τα αντιλαμβανόμαστε όλα, και μάλιστα στη σωστή τους διάσταση. Η διαμόρφωση ενός μετώπου εντός του οποίου θα συνυπάρξουν ο κυνισμός με τον λαϊκισμό έχοντας συγκολλητική ουσία την πυροδότηση του μίσους τις ταλαιπωρημένες κοινωνίες, από τις αλλοπρόσαλλες πολιτικές των παραδοσιακών από τον 20ο αιώνα κομμάτων, είναι γεγονός. Προσθέτοντας την αλυσίδα των λαθών στις αναπτυγμένες οικονομίες με μέτρα για μια παροδικού χαρακτήρα εικονική σχεδόν ευμάρεια από δεξιούς και αριστερούς, τοποθετήθηκαν στη συνείδηση των αδύναμων στα «ρούχα μαζί που πλύθηκαν και έχουνε γίνει ροζ». Η δυναμική της νέας Δεξιάς στο 2022, πριν τον άγριο χειμώνα τονίζει την απουσία ισορροπίας στο πολιτικό σκηνικό συνολικά. Στη φύση ισορροπία σημαίνει συμμετρία. Τότε επικρατεί η κατάσταση με τις λιγότερες αιχμές - εντάσεις. Αυτό ίσως περιλαμβάνεται στα καθήκοντα μιας Νέας Αριστεράς.
Λοιπόν μολύβι και χαρτί για να περιγράψουμε την ατμόσφαιρα που επικρατεί στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα για τις αγορές αξιών του ευρώ. Ξεχάστε το ράλι του Άγιου Βασίλη που ορισμένοι το περιμένουν για να σώσει τις ευρωπαϊκές μετοχές από την καθίζηση τους. Ειδοποιούν οι αναλυτές από την Goldman Sachs έως την Bank of America. Μείωσαν τους στόχους τον περασμένο μήνα για τον δείκτη Stoxx Europe 600 φέτος, με μέση πρόβλεψη το επίπεδο των 406 μονάδων. Ήτοι αναμένουν διολίσθηση 17% που αν επαληθευτεί θα είναι η χειρότερη επίδοση από την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Η εκτίμησή μας αφορά τη γοητεία που θα αποκτήσει η Αθήνα, αν όντως η δυναμική για τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης γίνει αυτή που περιμένουν οι γίγαντες της επενδυτικής βιομηχανίας. Από την εικόνα των αγορών στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας φάνηκε, ότι τα θηρία ειδοποιούν και οι συναλλασσόμενοι αδιαφορούν, γιατί διψούν για κέρδη έστω και από κινήσεις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα. Στην περίπτωση που αρχίσει η προεξόφληση της ύφεσης στην Κεντρική Ευρώπη οι μετοχές της αγοράς που θα πληγεί λιγότερο, θα αποκτήσουν κεντρικό ρόλο στις επιλογές όσων πρέπει να ισορροπήσουν τις ζημίες των χαρτοφυλακίων τους.
Παράλληλα είναι σαφές πως η «επικοινωνία» την ώρα των μονομαχιών για τον ορισμό ανά δευτερόλεπτο τιμής σε κάθε μετοχή γίνεται με όρους τεχνικής ανάλυσης. Φαίνεται εύκολα από την παρατήρηση του βάθους σε μια σχετικά αβαθή αγορά. Αν είχαμε φροντιστήριο για αντικριστές στη Wall Street, θα διαλέγαμε για να κάνουν την πρακτική τους εξάσκηση στην αθηναϊκή αγορά. Δεν είναι βέβαιο πως θα συνεχιστεί με κύριο μοχλό την υποχώρηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων η βοήθεια που παρέχεται από τα διεθνή. Τα αποτελέσματα της ΜΥΤΙΛ αναμένεται να επηρεάσουν περισσότερο από τις παρατηρήσεις της Standard and Poor's. Η συνέχεια αναμένεται καλή.