Απόψεις
Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2022 10:36

Ο φόβος των εκλογών

Το 2023 είναι (μεταξύ πολλών άλλων) και χρονιά βουλευτικών εκλογών. Είναι απολύτως λογικό, η Κυβέρνηση να προσπαθεί να «χαϊδέψει αυτιά», να «λειάνει γωνίες» και να επιδιώκει να δείχνει το καλό της πρόσωπο! Ειδικά απέναντι στις κοινωνικές ομάδες που παραδοσιακά, ανεβάζουν ή κατεβάζουν Κυβερνήσεις, θέλει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική.

Του Βασίλη Αγγελόπουλου
v.aggelopoulos@naftemporiki.gr

Το 2023 είναι (μεταξύ πολλών άλλων) και χρονιά βουλευτικών εκλογών. Είναι απολύτως λογικό, η Κυβέρνηση να προσπαθεί να «χαϊδέψει αυτιά», να «λειάνει γωνίες» και να επιδιώκει να δείχνει το καλό της πρόσωπο! Ειδικά απέναντι στις κοινωνικές ομάδες που παραδοσιακά, ανεβάζουν ή κατεβάζουν Κυβερνήσεις, θέλει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική.

Όμως είναι μάλλον δύσκολο να βρει βηματισμό σε «καυτά» θέματα. Ας πούμε στο ζήτημα των αυξήσεων στις συντάξεις. Πρόκειται για μια υπόθεση που απασχολεί την κοινή γνώμη αρκετούς μήνες. Έπρεπε να φτάσουμε όμως στα τέλη Οκτωβρίου για να βγει το Οικονομικό Επιτελείο και με έξυπνες διαρροές να προαναγγείλει ουσιαστικά ότι οι αυξήσεις έρχονται νωρίτερα, δηλαδή τον Ιανουάριο. Όμως, όσο και αν θέλησε να το καρπωθεί επικοινωνιακά και ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, η πραγματικότητα δεν αλλάζει: Πρόκειται να δοθούν ως αυξήσεις, αρκετά μικρά ποσά, τα οποία θα τα λάβουν οι δικαιούχοι με μεγάλη καθυστέρηση. Άλλωστε, το «τέρας» του πληθωρισμού έχει χτυπήσει τους συνταξιούχους εδώ και ενάμιση χρόνο, άρα οι αυξήσεις του 2023, όποτε και αν δοθούν, μάλλον θυμίζουν κακόγουστο αστείο.

Βέβαια, αν δεν αντιλαμβάνονταν στην Κυβέρνηση την γκάφα που ερχόταν, οι αυξήσεις θα φαίνονταν στις τσέπες των συνταξιούχων, κατά… Πάσχα μεριά, ίσως και αργότερα! Αιτία είναι ότι πρέπει πρώτα η ΕΛΣΤΑΤ να κλείσει τα δημοσιονομικά του έτους (πχ ρυθμό ανάπτυξης, πληθωρισμό) και μετά να προκύψει το ποσοστό αύξησης στις κύριες συντάξεις. Ακόμα και αν δίνοντας αναδρομικά τα όποια ποσά, ασφαλώς και δεν προκαλεί θετική εντύπωση να βγει όλος ο χειμώνας χωρίς ούτε ένα ευρώ παραπάνω, στα 2,5 εκατ. των συνταξιούχων της χώρας. Φυσικά, με τέτοιους όρους, καμία Κυβέρνηση δεν θέλει να πάει σε εκλογές…

Όμως, ακόμα και έτσι, στο υπουργείο Εργασίας δεν έχουν καταλάβει ότι η καθημερινότητα τους έχει ξεπεράσει. Δεν μπορούν πια να πείσουν τους συνταξιούχους, πως μπορούν να τους βγάλουν από την μέγγενη της ακρίβειας. Όσο οι λογαριασμοί στο ρεύμα ελέω ενεργειακής  κρίσης θα προκαλούν καρδιοπάθειες, όσο η επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ ελέω πληθωρισμού, θα γίνεται αιτία για πολλαπλά εγκεφαλικά, οι συνταξιούχοι θα αντιδρούν. Όταν μάλιστα, καταλάβουν ότι κάποιες από τις αυξήσεις που τους έταξε το υπουργείο Εργασίας, είναι για γέλια ή για κλάματα, τότε η γκρίνια αναμένεται να πολλαπλασιαστεί!

Εξηγούμαστε: Από 1.1.23 καταργείται η φορολογική ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Αυτό σημαίνει ότι την φορολογική επιβάρυνση για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ ετησίως, θα την λάβουν ως αύξηση περίπου 842.000 συνταξιούχοι. Διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός. Δεν χρειάζεται να αναρωτηθούμε πώς θα αισθανθεί η συντριπτική πλειονότητα αυτών, όταν θα διαπιστώσει ότι θα λάβει αύξηση, που θα κυμαίνεται από 1-5 ευρώ το μήνα!

Την ίδια ημερομηνία, θα δοθούν αυξήσεις και σε όσους συνταξιούχους έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης και εμπίπτουν στις διατάξεις του «νόμου Βρούτση», σχετικά με τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης. Επειδή μάλιστα αυτές οι αυξήσεις θα δοθούν σε πέντε ετήσιες δόσεις, το 2023 είναι το έτος που θα χορηγηθεί η τέταρτη εξ αυτών. Μόνο που υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια: Κατά μέσο όρο, οι αυξήσεις αυτές ανέρχονται στο ποσό των 8 ευρώ το μήνα!

Είναι ξεκάθαρο ότι με τέτοιες αυξήσεις, όχι μόνο οι συνταξιούχοι δεν θα εκφράσουν την ικανοποίησή τους, αλλά μάλλον το αντίθετο. Η επικοινωνιακή τακτική της Κυβέρνησης, αν δεν συνοδεύεται από κινήσεις ουσίας, γυρνάει μπούμερανγκ. Και ο φόβος των εκλογών καραδοκεί!