Τεχνολογία-Επιστήμη
Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2022 15:23

Η εικονική πραγματικότητα απέκτησε… όσφρηση

Δημιουργήθηκε ένας μηχανισμός που επιτρέπει στον χρήστη ενός συστήματος VR να μυρίζει αρώματα στο περιβάλλον που βρίσκεται.

Μετά από περίπου τρεις δεκαετίες προσπαθειών και ανάπτυξης των απαραίτητων τεχνολογιών η βιομηχανία της εικονικής πραγματικότητας ετοιμάζεται να εισβάλει δυναμικά στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου. Με… πολιορκητικό κριό το metaverse και συμμάχους κορυφαίους παράγοντες της Σίλικον Βάλει όπως την Metα (Facebook, Instagram, WhatsApp) οι θιασώτες του virtual reality θέλουν να μας απομακρύνουν από τους υπολογιστές, τα κινητά τηλέφωνα και το Διαδίκτυο με την μορφή που αυτό έχει σήμερα και να μας τοποθετήσουν σε εικονικούς κόσμους στους οποίους υπόσχονται ότι θα μπορούμε να κάνουμε (σχεδόν) τα πάντα.

Τα συστήματα εικονικής πραγματικότητας εξελίσσονται με ταχύ ρυθμό ώστε να παράγουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό ρεαλιστικά περιβάλλοντα στους χρήστες. Παράλληλα αναπτύσσονται προηγμένα συστήματα απτικών και άλλων τεχνολογιών ώστε οι χρήστες να βιώνουν μέσα στα εικονικά περιβάλλοντα όλες τις βασικές τουλάχιστον αισθήσεις (αφή, όσφρηση κ.α.).

Στο πλαίσιο αυτό επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης δημιούργησαν το «Nosewise Handheld Olfactometer» (NHO), ένα μηχανισμό που ενσωματώνεται στο χειριστήριο ενός συστήματος Virtual Reality. Ο μηχανισμός αυτός περιέχει διαφόρων ειδών αρώματα και οσμές τις οποίες το σύστημα απελευθερώνει όταν κρίνει ότι πρέπει κατά τη διάρκεια που κάποιος χρήστης βρίσκεται σε ένα εικονικό περιβάλλον ώστε η εμπειρία που βιώνει να γίνεται ακόμη πιο ρεαλιστική.

Σε πρώτη φάση το NHO θα έχει καθαρά ψυχαγωγικό χαρακτήρα αφού θα χρησιμοποιείται σε virtual reality videogames. Μάλιστα οι δημιουργοί του συστήματος δημιούργησαν και ένα videogame στο οποίο οι παίκτες παίρνουν τον ρόλο του γευσιγνώστη και με τη βοήθεια του ΝΗΟ μπορούν να οσμίζονται τα αρώματα των κρασιών που βρίσκονται στα κελάρια που επισκέπτονται στο παιχνίδι.

Είναι ενδιαφέρον ότι το σύστημα αυτό δεν το ανέπτυξαν κάποιοι προγραμματιστές, μηχανικοί ή τεχνικοί υπολογιστών αλλά ψυχολόγοι που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «International Journal of Human - Computer Studies». Υποστηρίζουν μάλιστα ότι το σύστημα τους μπορεί να έχει και ιατρικές εφαρμογές και ειδικότερα να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα όσφρησης.

Naftemporiki.gr