Κόσμος
Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2022 16:56

Βρετανία: Ο Σούνακ, επαναφέρει την απαγόρευση του fracking

Η υδραυλική εξόρυξη φυσικού αερίου (fracking) θα απαγορευθεί στην Αγγλία υπό την πρωθυπουργία του Ρίσι Σούνακ, ο οποίος θα ανατρέψει την απόφαση της προκατόχου του Λιζ Τρας, καθώς ο νέος βρετανός πρωθυπουργός επιστρέφει στην δέσμευση που έχει αναληφθεί στο μανιφέστο του 2019 του Συντηρητικού Κόμματος.

Η υδραυλική εξόρυξη φυσικού αερίου  διοχετεύοντας υγρό υπό πίεση σε σχιστολιθικά πετρώματα(fracking) θα απαγορευθεί στην Αγγλία υπό την πρωθυπουργία του Ρίσι Σούνακ, ο οποίος θα ανατρέψει την απόφαση της προκατόχου του Λιζ Τρας, καθώς ο νέος βρετανός πρωθυπουργός επιστρέφει στην δέσμευση που έχει αναληφθεί στο μανιφέστο του 2019 του Συντηρητικού Κόμματος.

Κατά την διάρκεια της εξαιρετικά βραχείας πρωθυπουργικής της θητείας, η Λιζ Τρας πρόλαβε να άρει το μορατόριουμ για το fracking με το επιχείρημα ότι η ενεργειακή τροφοδοσία του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί προτεραιότητα. Η Τρας είχε πει ότι το fracking θα επιτραπεί όπου υποστηρίζεται από τις τοπικές κοινότητες, αλλά το σχέδιό της συνάντησε την αντίσταση των βουλευτών, περιλαμβανομένων βουλευτών του κόμματός της.

Η σχετική ψηφοφορία στην Βουλή των Λόρδων έγινε την παραμονή της παραίτησής της και έδωσε την ευκαιρία για πρωτοφανές κομφούζιο στις τάξεις των Τόρις.

Το fracking, προς το οποίο εναντιώνονται οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και ορισμένες κοινότητες, απαγορεύθηκε το 2019, όταν η ρυθμιστική αρχή της βιομηχανίας είχε ανακοινώσει ότι δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί το μέγεθος του σεισμού που μπορεί να προκαλέσει.

Οταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφο αν το fracking ξαναμπαίνει στο καλάθι των αχρήστων, ο εκπρόσωπος του νέου βρετανού πρωθυπουργού είπε: «Ακριβώς».

Ο βρετανός πρωθυπουργός επιδιώκει επίσης την μείωση της μετανάστευσης, όπως έχει προβλεφθεί στο μανιφέστο του 2019 του Συντηρητικού Κόμματος, δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

Σε ό,τι αφορά το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, ο εκπρόσωπος του Ρίσι Σούνακ ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για την παράκαμψη ορισμένων ρυθμίσεων του Πρωτοκόλλου θα περάσει από το κοινοβούλιο παράλληλα με την συνέχιση των συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Ενωση.