Κόσμος
Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2022 08:49

Στο Παρίσι σήμερα ο Σολτς: Τα παράπονα της Γαλλίας και το άβολο δείπνο με Μακρόν

Στο Παρίσι μεταβαίνει σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, απ' όπου και θα αναχωρήσει την ίδια ημέρα με επόμενο προορισμό του την Αθήνα. 

Στο Παρίσι μεταβαίνει σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, απ' όπου και θα αναχωρήσει την ίδια ημέρα με επόμενο προορισμό του την Αθήνα. 

Οι γαλλογερμανικές σχέσεις, που παραδοσιακά είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής πολιτικής, είναι ολοένα και πιο τεταμένες. Η σχέση μεταξύ Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς φαίνεται ότι περνάει κρίση, και εν μέρει στη συνάντηση θα γίνει προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα. Όμως η αλήθεια είναι ότι η Γαλλία και η Γερμανία φαίνεται ότι βρίσκονται εν μέσω ενός πικρού διαζυγίου

Παρίσι και Βερολίνο μοιάζουν πλέον να αδυνατούν να συμφωνήσουν σε πλήθος ζητημάτων, από τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπιστεί η ανάφλεξη των τιμών της ενέργειας ως την πυρηνική ενέργεια και την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία. Τις τελευταίες εβδομάδες, Σολτς και Μακρόν διαφώνησαν για το πώς να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση, πώς να ενισχύσουν την άμυνα της Ευρώπης και για το ποια είναι η καλύτερη προσέγγιση της Κίνας.

Μορφή επίπληξης; 

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες δεν μπορούν καν να αποφασίσουν εάν θα κάνουν από κοινού δηλώσεις στους δημοσιογράφους, όπως αναφέρει το Politico. Το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι θα γίνουν δηλώσεις από τους ηγέτες στον Τύπο, κάτι που συνηθίζεται μετά από διμερείς συναντήσεις. Αλλά το βράδυ της Τρίτης, το Ελιζέ ανακοίνωσε το ακριβώς αντίθετο ανακοινώνοντας ότι δεν έχει προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου.

«Εάν επιβεβαιωθεί, θα ήταν σημαντικό απρόοπτο για τον Σολτς, ο οποίος ταξιδεύει με ένα ολόκληρο δημοσιογραφικό σώμα στο Παρίσι και από εκεί συνεχίζει στην Αθήνα για άλλη μια επίσημη επίσκεψη. Η άρνηση μιας συνέντευξης Τύπου σε έναν ηγέτη που πραγματοποιεί επίσκεψη είναι μια πολιτική τακτική που εφαρμόζεται γενικά για την επίπληξη, όπως έγινε πρόσφατα από τον Σολτς όταν ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν επισκέφθηκε το Βερολίνο», εξηγεί το Politico.

Βέβαια υπάρχει πάντα και το ενδεχόμενο της κακής επικοινωνίας και οργάνωσης. Ωστόσο, οι διαφορετικές απαντήσεις σχετικά με την συνέντευξη Τύπου είναι μόνο το τελευταίο επεισόδιο στη σχέση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων δυνάμεων της ΕΕ που εξελίσσεται απλά δύσκολη. 

Σήμερα, στο Φοντενεμπλό στα νότια του Παρισιού, ήταν άλλωστε αρχικά προγραμματισμένη να γίνει η κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων της Γαλλίας και της Γερμανίας. Αλλά αναβλήθηκε για τον Ιανουάριο, γιατί οι Γερμανοί υπουργοί προτίμησαν να απολαύσουν τις σχολικές διακοπές με τα παιδιά τους. 

Τα γαλλικά παράπονα

Κατά τη διάρκεια γεύματος στο Ελιζέ, οι δύο ηγέτες φιλοδοξούν να «ενισχύσουν τη γαλλογερμανική συνεργασία», να καταλήξουν στην αντίδραση στις κοινές προκλήσεις κατά «ενιαίο και αλληλέγγυο τρόπο», συνόψισαν χθες Τρίτη οι υπηρεσίες της γαλλικής προεδρίας.

Το γεύμα τους θα είναι αντικείμενο παρακολούθησης από πολιτικούς και αξιωματούχους σε όλη την Ευρώπη αναζητώντας ενδείξεις προσέγγισης που μπορούν να επαναφέρουν την πολυπόθητη ενότητα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση έχουν όμως φέρει στα άκρα τις ευρωπαϊκές συμμαχίες, ακριβώς τη στιγμή που χρειάζονται περισσότερο, σχολιάζει το Politico. 

Η γαλλική πλευρά διαμαρτύρεται ότι το Βερολίνο δεν  αντιμετωπίζει επαρκώς το Παρίσι ως στενό εταίρο. Για παράδειγμα, οι Γάλλοι ισχυρίζονται ότι δεν ενημερώθηκαν εκ των προτέρων για το γερμανικό ενεργειακό πακέτο των 200 δισ. ευρώ. 

Πιο πρόσφατα, η γαλλική κυβέρνηση ενοχλήθηκε επίσης από την είδηση ​​ότι ο Σολτς σκοπεύει να επισκεφθεί το Πεκίνο την επόμενη εβδομάδα για να συναντήσει τον Σι Τζινπίνγκ, σε ένα ταξίδι που σηματοδοτεί την πρώτη επίσκεψη ξένου ηγέτη από τότε που ο Κινέζος πρόεδρος κατοχύρωσε την τρίτη του θητεία. 

Το σκεπτικό του Παρισιού είναι ότι θα ήταν καλύτερα αν ο Μακρόν και ο Σολτς είχαν επισκεφθεί μαζί την Κίνα — και κατά προτίμηση λίγο αργότερα, παρά μερικές μέρες μετά το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, αναφέρει το Politico σημειώνοντας πως όταν ο Σι επισκέφθηκε το Παρίσι το 2019, ο Μακρόν είχε προσκαλέσει επίσης την πρώην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Παρίσι για να δείξει ευρωπαϊκή ενότητα.

Παράλληλα, αν και ο Μακρόν απέφυγε να επικρίνει ευθέως τη συμφωνία για το λιμάνι του Αμβούργου με την κινεζική εταιρεία Cosco, την οποία προωθεί ο Σολτς πριν από το ταξίδι του στο Πεκίνο, την περασμένη εβδομάδα αμφισβήτησε την απόφαση να αφήσουμε την Κίνα να επενδύσει σε «βασικές υποδομές» και προειδοποίησε ότι η Ευρώπη ήταν «αφελής» απέναντι στις κινεζικές αγορές στο παρελθόν «επειδή νομίζαμε ότι η Ευρώπη ήταν ένα ανοιχτό σούπερ μάρκετ».

Επίσης, έπειτα από δεκαετίες παραμέλησής της, η Γερμανία έκανε στροφή 180° ως προς την άμυνα, έχει πλέον διακηρυγμένο σκοπό ο στρατός της να γίνει «ο καλύτερα εξοπλισμένος στην Ευρώπη».  Και σε αυτό το πεδίο χωρίς να προβλέπεται ενίσχυση της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας υπέρ της οποίας επιχειρηματολογεί πάγια το Παρίσι, ακόμη λιγότερο ενίσχυση της γαλλογερμανικής στρατιωτικοβιομηχανικής συνεργασίας. Το Βερολίνο θέλει να δημιουργηθεί ευρωπαϊκή αντιπυραυλική ασπίδα με ισραηλινή συνιστώσα, ιδέα ανταγωνιστική αυτής που εισηγούνται Παρίσι και Ρώμη.

Για αρκετούς παρατηρητές, οι διαφωνίες είναι επόμενο της σύγκρουσης εθνικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων, αλλά δεν ακυρώνουν τίποτε κατ’ ανάγκην.

naftemporiki.gr