Κόσμος
Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2022 07:44

Ο «αιώνιος» Σι Τζινπίνγκ: Εξασφάλισε την τρίτη θητεία στην εξουσία της Κίνας

Ο Σι Τζινπίνγκ εξασφάλισε σήμερα την τρίτη του θητεία στην ηγεσία της χώρας του, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, μετά το 20ό συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, στο οποίο ο 69χρονος ηγέτης ενίσχυσε περαιτέρω την εξουσία του.

Ο Σι Τζινπίνγκ εξασφάλισε σήμερα την τρίτη του θητεία στην ηγεσία της χώρας του, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, μετά το 20ό συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, στο οποίο ο 69χρονος ηγέτης ενίσχυσε περαιτέρω την εξουσία του.

Δεν υπήχε αμφιβολία ότι ο Σι Τζινπίνγκ θα αναδεικνυόταν για άλλα πέντε χρόνια Γενικός Γραμματέας του ΚΚΚ στην ψηφοφορία κεκλεισμένων των θυρών, που σημαίνει ότι θα αναδειχθεί εκ νέου πρόεδρος της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου τον Μάρτιο του 2023.

Ο 69χρονος Σι τοποθέτησε έξι στενούς συνεργάτες του στη Διαρκή Επιτροπή του Πολιτικού Γραφείου, συμπεριλαμβανομένου του πρώην αρχηγού της Σαγκάης, Λι Τσιανγκ, ο οποίος φαίνεται ότι θα γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός μετά τη συνταξιοδότηση του Λι Κετσιάνγκ. Τα μέλη της επιτροπής είναι: Λι Τσιανγκ, Ζάο Λέτζι, Γουάνγκ Χανίνγκ, Κάι Κι, Ντινγκ Σουεξιάνγκ και Λι Σι. «Εκλέχτηκα ξανά ως γενικός γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΚ», είπε ο Σι, προτού παρουσιάσει τα μέλη της επιτροπής, ένα όργανο που θεωρείται πως κρατά στα χέρια του τα κλειδιά της εξουσίας στον ασιατικό γίγαντα.

Η κίνηση ουσιαστικά τοποθετεί όλους τους άνδρες του Σι σε βασικές θέσεις υπεύθυνες για τη διακυβέρνηση της χώρας, απαλείφοντας τις διαφορές μεταξύ κόμματος και κράτους που δημιουργήθηκαν μετά την διακυβέρνηση του Μάο Τσε Τουνγκ, σχολιάζει το Bloomberg προσθέτοντας:  Η νέα σύνθεση σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη έμφαση στην ιδεολογία έναντι του πραγματισμού στη χάραξη πολιτικής για την Κίνα, η οποία έχει πλέον λιγότερες φωνές στην κορυφή που μπορούν να αμφισβητήσουν τις πολιτικές του Σι για την πολιτική μηδενικών κρουσμάτων κορωνοϊού, τον αυστηρότερο έλεγχο στον ιδιωτικό τομέα και την δυναμική εξωτερική πολιτική. Κατά την έναρξη του συνεδρίου του κόμματος την περασμένη εβδομάδα, ο Σι περιέγραψε την Κίνα ως εναλλακτική λύση έναντι των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, ενώ ζήτησε αυτάρκεια στην προηγμένη τεχνολογία.

Ο Σι επαίνεσε το έργο του ΚΚΚ για την επίτευξη του πρώτου του στόχου της «μέτριας ευημερίας για όλους» προσθέτοντας ότι η προσοχή πλέον στρέφεται στον δεύτερο στόχο της επίτευξης ενός σύγχρονου σοσιαλιστικού έθνους και τη «μεγάλη αναζωογόνηση του κινεζικού έθνους», ένας στόχος που απαιτεί την προσάρτηση της Ταϊβάν, σχολιάζει ο Guardian. 

«Παλέψαμε πολύ και σκληρά για να ανοίξουμε έναν κινεζικό δρόμο προς τον εκσυγχρονισμό», είπε. «Το τεράστιο έργο είναι αυτό που το κάνει σπουδαίο και απείρως ένδοξο… Διαδοχικές γενιές Κινέζων έχουν αφοσιωθεί σε αυτόν τον ένδοξο στόχο. Πρέπει πάντα να θυμόμαστε την αφοσίωση και τη θυσία τους».

Ο Σι επανέλαβε επίσης τις προειδοποιήσεις του για «ταραγμένα νερά» και «επικίνδυνες καταιγίδες» που θα έρθουν - είναι οξύτερη γλώσσα σε σύγκριση με προηγούμενες συναντήσεις που επικεντρώθηκαν περισσότερο στην ειρήνη και την ανάπτυξη και αντικατοπτρίζει πόσο πιο απομονωμένη έχει γίνει η Κίνα από τη Δύση, με πολλές διαφωνίες και εντάσεις, σημειώνει ο Guardian. 

naftemporiki.gr