Η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία διοργάνωσε την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου συζήτηση σε απευθείας μετάδοση από το στούντιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο λίγες μέρες μετά την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των 27 αρχηγών κρατών – μελών της ΕΕ στην Πράγα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε απευθείας μετάδοση μέσω Facebook και YouTube με την παρουσία της Έλενας Κουντουρά και του Πέτρου Κόκκαλη.
Η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία διοργάνωσε την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου συζήτηση σε απευθείας μετάδοση από το στούντιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο λίγες μέρες μετά την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των 27 αρχηγών κρατών – μελών της ΕΕ στην Πράγα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε απευθείας μετάδοση μέσω Facebook και YouTube με την παρουσία της Έλενας Κουντουρά και του Πέτρου Κόκκαλη.
Η Έλενα Κουντουρά τόνισε πως: «η ενεργειακή κρίση έχει αναδείξει την καθυστέρηση και την ατολμία της ΕΕ. Έγινε επίσης εμφανές ότι το μοντέλο αγοράς της ενέργειας στην Ευρώπη είναι παρωχημένο και χρειάζονται νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε να λειτουργεί προς όφελος των νοικοκυριών, των καταναλωτών, των επιχειρήσεων και όχι προς όφελος των υπερκερδών». Σημείωσε «ότι είναι απαράδεκτος ο αποκλεισμός τους Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απ’τις συζητήσεις που γίνονται για τα μέτρα αυτά: Η Κομισιόν επέλεξε το άρθρο 122 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ, που σημαίνει ότι το Συμβούλιο συζητά με ειδική πλειοψηφία κατ’ εξαίρεση, αποκλείοντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και παίρνει αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες».
Για την Ελλάδα, η Έλενα Κουντουρά τόνισε ότι υπάρχουν κυβερνητικές ευθύνες για την πορεία των ξέφρενων τιμών και την απουσία ουσιαστικής στήριξης των πολιτών, νοικοκυριών, επιχειρήσεων και εργαζομένων, «την ώρα που οι συνθήκες διαβίωσης επιδεινώνονται και 600.000 άνθρωποι καταγράφονται στα όρια της φτώχειας, το 50% των νοικοκυριών δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους».
Η κυβέρνηση, επισήμανε, δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τις εγγενείς αδυναμίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως προς την αδυναμία της να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την ενεργειακή κρίση, ως άλλοθι για να προχωρά σε επιλογές που οδηγούν στην υπέρογκη επιβάρυνση των πολιτών στη χώρα μας.
Για το ίδιο θέμα ο λόγος δόθηκε στη συνέχεια στον Πέτρο Κόκκαλη, ο οποίος τόνισε: «Έχουμε εγκλωβιστεί σε ένα μοντέλο αγοράς ενέργειας το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση ούτε της ενεργειακής κρίσης ούτε της κλιματικής κρίσης» ενώ ανέφερε πως, όπως δήλωσε και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, «δεν μπορούμε να περιμένουμε την αγορά να αυτορυθμιστεί. Πρέπει να μειώσουμε τη φορολογία αλλά και να προσφέρουμε στοχευμένες επιδοτήσεις στους ασθενέστερους και όχι στην αισχροκέρδεια».
Η συζήτηση στη συνέχεια πέρασε στις προτάσεις που απαιτούνται για την έξοδο από την ενεργειακή κρίση. Η Ε. Κουντουρά υπογράμμισε χαρακτηριστικά τα εξής: «Φορολόγηση των υπερκερδών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κατά 90% και όχι 33% που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποσύνδεση της τιμής χονδικής ηλεκτρικής ενέργειας από το φυσικό αέριο όπως έκαναν οι κυβερνήσεις στην Ιβηρική Χερσόνησο, θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους 5% στην παραγωγή ενέργειας, αναμόρφωση του τρόπου λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού, δημόσιο έλεγχο στην αγορά ενέργειας και η ΔΕΗ να επανακτήσει τον κοινωνικό της ρόλο, μείωση της φορολογίας των καυσίμων, μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα».
Ο Π. Κόκκαλης πρόσθεσε: «Τα καύσιμα αποτελούν το μεγαλύτερο κόστος στην ελληνική οικονομία. Στο παρελθόν ήταν 7-8 δις ευρώ το χρόνο, αλλά τώρα έχουν δεκαπλασιαστεί. Έχει πολλαπλασιαστεί και το φορολογικό έσοδο. Αυτή η τιμή μετακυλίεται σε όλα τα αγαθά μέσω του ΦΠΑ» και συνέχισε ότι χρειάζονται ρηξικέλευθες παρεμβάσεις όπως είναι η μείωση των φόρων, το πλαφόν στη λιανική αγορά, η εθνικοποίηση των φορέων της ενέργειας, η παρέμβαση του μοντέλου αγοράς ενέργειας, η μείωση των άμεσων φόρων των πολιτών και η επέκταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Η Ε. Κουντουρά υπογράμμισε ακόμη τη σύνδεση της ανόδου των τιμών της ενέργειας με τον κλάδο του Τουρισμού και των Μεταφορών. Συγκεκριμένα τόνισε ότι «η ενεργειακή κρίση έχει αντίκτυπο στο κόστος των μεταφορών, επηρεάζει τα ταξίδια και πλήττει τις επιχειρήσεις, εκτοξεύοντας το λειτουργικό τους κόστος». Όπως ανέφερε «έχουμε ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη – μέλη να στηρίξουν τους κλάδους των μεταφορών και του τουρισμού με φορολογικές ελαφρύνσεις και μετάθεση των οικονομικών υποχρεώσεων για αργότερα», ενώ συνέχισε λέγοντας πως «είναι αδιανόητο να αποκλείεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τις διαπραγματεύσεις για την ενεργειακή κρίση».
Ο Π. Κόκκαλης πρόσθεσε πως «πρέπει να επέμβουμε πραγματικά στην τιμή. Η Ελλάδα έχει την πιο υψηλή τιμή ρεύματος στην ΕΕ. Κανείς από εμάς εδώ δεν συμφωνεί με το δόγμα: ‘όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει’. Ζούμε εν μέσω της κρίσης των ορυκτών καυσίμων και των επιπτώσεών της». Συνέχισε μάλιστα λέγοντας ότι «στην Αφρική, 20 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν με λοιμό, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης».
Στο τελευταίο κομμάτι της εκδήλωσης οι Ευρωβουλευτές συζήτησαν για την επικαιρότητα: Η Ε. Κουντουρά, έχοντας μιλήσει νωρίτερα ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου για την σεξουαλική κακοποίηση των γυναικών και την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης ανέφερε ότι «ιδιαίτερα μετά τον εγκλεισμό και την πανδημία βιώνουμε πάρα πολλά περιστατικά έμφυλης βίας και κακοποίησης, τα οποία συχνά δεν καταγγέλλονται, μερικές φορές και λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης στις Αρχές». Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «δεν υπάρχει ένα ενιαίο θεσμικό πλαίσιο και μια ολιστική θεσμική αντιμετώπιση για την προστασία του παιδιού στην Ελλάδα. Η ρίζα του προβλήματος είναι η πατριαρχική νοοτροπία στην Ελλάδα και η απουσία δομών». Και ολοκλήρωσε λέγοντας ότι «τα παιδιά τραυματίζονται σε τρυφερή ηλικία, η θυματοποίησή τους είναι διαρκής. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη εκπαίδευσης των Αρχών και σε αυτό το πλαίσιο η καταπολέμηση σεξουαλικής κακοποίησης είναι προτεραιότητα της ΕΕ. Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά ένα ενιαίο πλαίσιο για όλα τα κράτη μέλη».
Ο Π. Κόκκαλης από την πλευρά του υπερθεμάτισε, μιλώντας για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών, το κράτος πρόνοιας και το κράτος δικαίου: «Η συμμετοχή της Frontex σε παραβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδικάστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο και αυτό αποτέλεσε μεγάλη νίκη του προοδευτικού τόξου. Ο κ. Μπορέλ είπε ότι η ΕΕ είναι ένας κήπος, ενώ γύρω-γύρω είναι μια ζούγκλα. Όμως διαφωνώ, έχουμε ζούγκλα καταστολής, κατάλυση του κράτους, των δημοσίων και κοινωνικών υπηρεσιών. Ζούγκλα είναι η παιδική κακοποίηση, η υποστελέχωση των εθνικών συστημάτων υγείας, ζούγκλα είναι να πεθαίνεις επειδή δεν βρήκες ΜΕΘ».