Το ζήτημα του απόρρητου του πορίσματος της πλειοψηφίας και των πορισματικών εκθέσεων των κομμάτων της μειοψηφίας που συμπεριλαμβάνονται στο Σώμα, έθεσε με παρέμβασή του κατά την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος και ζήτησε να επιτραπεί στα κόμματα να καταθέσουν τα πρακτικά τις πρισματικές τους γνώμες.
Το ζήτημα του απόρρητου του πορίσματος της πλειοψηφίας και των πορισματικών εκθέσεων των κομμάτων της μειοψηφίας που συμπεριλαμβάνονται στο Σώμα, έθεσε με παρέμβασή του κατά την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος και ζήτησε να επιτραπεί στα κόμματα να καταθέσουν τα πρακτικά τις πρισματικές τους γνώμες.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «κατά την διάρκεια των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής έγινε πολλές φορές συζήτηση για τη μυστικότητα των εργασιών της, αλλά και για το απόρρητο. Αντίστοιχη συζήτηση θα έγινε και στη Διάσκεψη των Προέδρων (ΔτΠ). Υπάρχει ένα ζήτημα σε σχέση με τα πορίσματα ωστόσο τα οποία προέκυψαν, μετά τις εργασίες της Επιτροπής, τα οποία με απόφαση της πλειοψηφίας καλύπτονται και αυτά από την μυστικότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησε θωρώντας ότι αυτό αντίκειται στην κοινοβουλευτική διαδικασία και τον ΚτΒ και επιθυμούμε να καταθέσουμε στα Πρακτικά την πορισματική γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Και νομίζω ότι αυτό είναι απολύτως λογικό αυτονόητο και εύλογο». Επίσης ζήτησε να κατατεθεί και το πόρισμα της πλειοψηφίας αλλά και των άλλων κομμάτων αντιθέτως, όπως είπε «θα είναι μια εμμονή στην παραδοξότητα».
Ο Α' Αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης απάντησε ότι το θέμα αυτό «συζητήθηκε χθες εκτενώς με τοποθετήσεις από όλα τα κόμματα στην ΔτΠ. Η απόφαση της πλειοψηφίας είναι ότι στηρίζει την απόφαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής. Γνωρίζετε και γνωρίζουμε όλοι ότι αρκετά κόμματα της Αντιπολίτευσης την πορισματικής τους γνώμη την έχουν δημοσιοποιήσει. Για την τυπική κατάθεση στα Πρακτικά της Βουλής, που θέτετε, αυτό κανείς δεν μπορεί να σας το απαγορεύσει να το κάνετε όπως και για όποιο κόμμα τι επιθυμεί με δική του ευθύνη. Ο Κανονισμός είναι ξεκάθαρος, η απόφαση της Εξεταστικής είναι επίσης ξεκάθαρη. Προφανώς η πλειοψηφία δεν επιθυμεί να κάνει κάτι τέτοιο, δεν μπορεί κανείς να την υποχρεώσει. Ούτε τίθεται θέμα ψηφοφορίας».
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, με παρέμβασή του υποστήριξε ότι η διαφωνία στο θέμα της προαιρετικότητας κατάθεσης του πορίσματος της πλειοψηφίας και των άλλων κομμάτων στα Πρακτικά είναι ότι «δεν μπορεί τα Πρακτικά της Βουλής - και όχι μόνο για τον Ιστορικό του μέλλοντος αλλά και για την άμεση συνέχεια αυτής της υπόθεσης που προφανώς θα υπάρχει - να είναι ελλιπής. Δηλαδή να είναι ανάπηρα, να απουσιάζει η πρόταση της πλειοψηφίας. Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ, ούτε στο Φάκελο της Κύπρου που η συζήτησή της έγινε σε καυτούς καιρούς. Τα πορίσματα και οι γνώμες είναι κατατεθειμένες στα Πρακτικά της Βουλής. Δεν νοείται να βγουν Πρακτικά της Βουλής σήμερα με τις απόψεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης και να μην υπάρχει το Πόρισμα που προέρχεται από την πλειοψηφία. Είναι μείζον θέμα» είπε.
Ο Α' Αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, τού απάντησε πως «αυτά τα είπατε και χθες και είναι στα Πρακτικά της συνεδρίασης της ΔτΠ. Και δεν θέλω να πω ότι όποιος συνάδελφος βουλευτής ήθελε να διαβάσει το πόρισμα της πλειοψηφίας θα μπορούσε να είχε πάει να το διαβάσει (εν. στην ειδική αίθουσα που φυλάσσεται) αλλά από ό,τι έχω πληροφορηθεί ότι αυτοί που πήγαν και το διάβασαν ήταν ελάχιστοι. Καταγράφηκε πάντως κ. Βούτση και η δική σας άποψη».
«Όλα γύρισαν μπούμερανγκ στον ΣΥΡΙΖΑ και την αντιπολίτευση» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Λάζαρος Τσαβδαρίδης κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής που διερεύνησε την υπόθεση «παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ και ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών [ΕΥΠ] ή και από άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, την επιβεβαιωμένη απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το κακόβουλο λογισμικό predator, την παράνομη χρήση αυτού στην Ελληνική επικράτεια και την έρευνα για την ύπαρξη ευθυνών του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και κάθε άλλου εμπλεκόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου».
Λαμβάνοντας τον λόγο ο εισηγητής στη συζήτηση της Ν.Δ., που ήταν και εισηγητής της πλειοψηφίας στην Εξεταστική Επιτροπή, τόνισε πως οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης σχετικά με την επισύνδεση του κινητού του κ. Ανδρουλάκη κατέρρευσαν «σαν χάρτινος πύργος από τραπουλόχαρτα». Κατηγόρησε επίσης την αντιπολίτευση και ιδιαίτερα την αξιωματική αντιπολίτευση «προτίμησε να τζογάρει από την αρχή της ιστορίας αυτής, με μετέωρες κατηγορίες προς την Κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να εργαλειοποιήσει μια υπόθεση επιχειρησιακών κενών και διοικητικής αστοχίας για να αποκομίσει μικροπολιτικά οφέλη».
Καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «προχώρησε σε στείρα αντιπολιτευτική αντιπαράθεση της υπόθεσης για να εξάψει κομματικά πάθη. Τζόγαρε με συνθήματα και τσιτάτα περί σκανδάλου πριν ακόμα ξεκινήσουν οι ελεγκτικές διαδικασίες. Η τοξικότητα, μάλιστα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφτασε σε τέτοια σημεία ώστε η ίδια να αντιλαμβάνεται τον ρόλο της ως ιεροεξεταστή, ως κήνσορα αλλά και ως δικαστής, προσπαθώντας να ναρκοθετήσει τον ρόλο της Εξεταστικής Επιτροπής, στήνοντας λαϊκά δικαστήρια και διαπομπεύοντας όσους a priori ήθελε ως ενόχους».
«Εκτός από τον στρουθοκαμηλισμό υπάρχει και ο παπαγαλισμός» σχολίασε με τη σειρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Δημήτρης Μαρκόπουλος, σχετικά με την ομιλία του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια.
Ο κ. Μαρκόπουλος ανέφερε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «εκτός από την στρουθοκάμηλο υπάρχει και ένα πτηνό που λέγεται παπαγάλος. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, από τον Τσίπρα ακούσαμε τα ίδια και τα ίδια ψέματα» είπε.
Ο κ. Τσίπρας, συνέχισε ο κ. Μαρκόπουλος, σήμερα μας είπε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπεκφεύγει και δεν είναι σήμερα στην Βουλή, «αλλά πείτε μας, σας προτείναμε, ναι ή όχι, η σημερινή συζήτηση να γίνει την Τετάρτη για να είναι εδώ και εσείς αρνηθήκατε; Γι΄ αυτό εγώ μιλάω για παπαγαλισμό των ίδιων και των ίδιων μονότονων ψεμάτων». Αναρωτήθηκε γιατί «απείλησε ο κ. Τσίπρας ότι στο επόμενο τετ-α-τετ με τον κ. Μητσοτάκη δεν θα ξεφύγει και θα τα πούμε. Την περασμένη Παρασκευή δεν είμαστε εδώ πέρα και δεν υπήρχε η ευκαιρία να τον ρωτήσετε ό,τι θέλετε; Αυτά είναι λεονταρισμοί και μάλιστα πολύ-πολύ φθηνού είδους».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος υπενθύμισε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε ομιλία του στην Βουλή, είχε πει ότι «ουδέποτε επί των ημερών του υπήρξε παρακολούθηση πολιτικού, είμαι ξεκάθαρος, δεν διανοηθήκαμε να προβούμε ποτέ σε υποκλοπές» αλλά σημείωσε πως, όπως αποκαλύφθηκε, παρακολουθήθηκαν οι κ. Πιτσιόρλας και Σαγιάς.
Χαρακτήρισε το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ «τεμπέλικο, ατεκμηρίωτο και αρπακολλατζίδικο» και «επιτομή της διαστρέβλωσης και το πώς το άσπρο γίνεται μαύρο».
Ως προς τα συμπεράσματα του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε πως «προκύπτει, από την εν γένει στάση του κ. πρωθυπουργού, ότι βασικός γνώμονάς του δεν ήταν χυθεί φως στην υπόθεση αλλά να τη συγκαλύψει και να εξαφανίσει στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απόδοση όχι μόνο πολιτικών αλλά και ποινικών ευθυνών».
Σημείωσε ακόμη πως «υπάρχει ζήτημα δημοκρατίας, υπαρκτό και τεράστιο, και ο μοναδικός δρόμος για να βγούμε από το αδιέξοδο είναι η μεγάλη πολιτική προοδευτική αλλαγή στη χώρα».
«Πλανώνται πλάνη οικτρά» όσοι νομίζουν ότι η υπόθεση των υποκλοπών τελειώνει σήμερα εδώ, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, στην παρέμβασή του.
«Με όσα έχουμε μάθει έως τώρα, έχουμε απάντηση πια στο διαχρονικό ερώτημα που είχε θέσει ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, στο "ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο". Δεν είναι άλλος από τον υπόκοσμο. Δεν είναι άλλος από τον πολιτικό υπόκοσμο του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος οργάνωσε, μεθόδευσε και υλοποίησε την μεγαλύτερη, την πιο ακραία μορφή παραβίασης, και του Συντάγματος και των νόμων, παρακολουθώντας τους πολιτικούς του αντιπάλους, παρακολουθώντας δημοσιογράφους, για να υπηρετήσει συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα που βάλλονταν από τη δημοσιογραφική έρευνα. Η δε επίκληση του απορρήτου δεν είναι τίποτα άλλο από το καταφύγιο αυτού του πολιτικού υποκόσμου», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη, κατέθεσε, όπως ανέφερε στην Ολομέλεια της Βουλής, στα πρακτικά την πορισματική έκθεση του κόμματός της για τις παρακολουθήσεις, σημειώνοντας ότι «εποχές λογοκρισίας και απόκρυψης κειμένων από τη δημοσιότητα βίωσε η Ελλάδα μας, αλλά η δύναμη της λαϊκής κυριαρχίας της τα κατέταξε στο παρελθόν».
Η κ. Λιακούλη τόνισε ότι «κανένας λόγος εθνικής ασφάλειας δεν υπήρχε για να παρακολουθείται ο Νίκος Ανδρουλάκης» προσθέτοντας πως «ήταν ένα εφεύρημα της Νέας Δημοκρατίας, του κ. πρωθυπουργού και όλων όσων συνεπικουρούν το έργο του, μόνο και μόνο για να μπορεί να ελέγξει και να κρατάει σε ομηρία τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και όλη την παράταξη του ΠΑΣΟΚ, εν όψει των επόμενων εξελίξεων και των επόμενων εκλογών».
Υποστήριξε ακόμη πως «σήμερα βιώνουμε την πιο γκρίζα ημέρα αυτής της κοινοβουλευτικής θητείας», με αλλοίωση βασικών αρχών του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος. «Δεν αισθάνεστε εσείς ντροπή. Ντρεπόμαστε εμείς για λογαριασμό σας», είπε απευθυνόμενη στα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. «Εσείς, η κυβερνητική πλειοψηφία αποφασίσατε και διατάξατε δόλια, καταχρηστικά και αντιθεσμικά ότι και τα πορίσματα θα είναι απόρρητα. Καλούμαστε εμείς οι βουλευτές να μετράμε τα λόγια μας, μη μας ξεφύγει καμιά λέξη που θεωρείται, για εσάς, απόρρητη. Σαν να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας η καρμανιόλα της λογοκρισίας, με το ενδεχόμενο μάλιστα της προσωπικής μας δίωξης. Φροντίσατε να το κάνετε και αυτό. Και την απειλή της κάθειρξης, όπως είπε η αρμόδια… Να πλανάται σήμερα αυτή η πνιγηρή ατμόσφαιρα, που η κυβέρνησή σας δημιούργησε, μέσα στο Κοινοβούλιο μίας δημοκρατικής χώρας», πρόσθεσε.
Ιδίως για τους κανόνες που διέπουν τη σημερινή συζήτηση, η κ. Λιακούλη τόνισε ότι οι βουλευτές καλούνται να γίνουν πρωταγωνιστές βωβού κινηματογράφου, μαριονέττες, σε ένα θέατρο σκιών που τα νήματα κινεί το Μέγαρο Μαξίμου. Όπως, όμως, προεξόφλησε, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ συνολικά «δεν ήταν ποτέ, δεν θα γίνουν ποτέ βουβές μαριονέττες του οποιουδήποτε συστήματος», γιατί «εποχές λογοκρισίας και απόκρυψης κειμένων από τη δημοσιότητα τις βίωσε κάποτε η Ελλάδα, ήρθε όμως το ΠΑΣΟΚ και αυτό το κατήργησε».
«Ακούγοντας τους ομιλητές της Νέας Δημοκρατίας, νιώθω πως αν είχατε δυνατότητα θα λέγατε στον κ. Ανδρουλάκη να ζητήσει ταπεινά συγνώμη, γιατί σας απασχόλησε τόσον καιρό», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση.
«Είναι μια στιγμή που δεν περιποιεί τιμή για το εθνικό Κοινοβούλιο. Σε ένα μείζον θέμα διαφάνειας και δημοκρατίας, υποταχθήκατε στο έργο συγκάλυψης που σκηνοθέτησε το Μέγαρο Μαξίμου», είπε ο Κώστας Σκανδαλίδης, απευθυνόμενος στα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας. «Είχατε μια χρυσή ευκαιρία, αν πιστεύατε πράγματι ότι ο πρωθυπουργός ήταν αμέτοχος, να αναζητήσετε έμπρακτα τα πειστήρια της αθωότητας του. Δεν το τολμήσατε. Προφανώς δεν το πιστεύατε. Δυστυχώς, η στάση σας είναι η πιο κατηγορηματική απόδειξη της ενοχής του. Άμεσης ή έμμεσης. Φοβηθήκατε να μην αποκαλυφθεί η ευθύνη. Και ο φόβος σας αυτός, μπροστά στην αλήθεια, πληγώνει βαθιά τη δημοκρατία» πρόσθεσε.
«Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να αποκαλύπτει όλα τα στοιχεία γύρω από την υπόθεση των υποκλοπών ιδιαίτερα του ΚΚΕ για να βγει στο προσκήνιο όλη η αλήθεια και να βγάλει ο λαός τα αναγκαία συμπεράσματα του», δήλωσε ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. Ο ίδιος έκανε λόγο για πολιτικές και πιθανόν και ποινικές ευθύνες στην υπόθεση των υποκλοπών τόσο για τη ΝΔ όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υποστήριξε ότι το απόρρητο αξιοποιήθηκε και χρησιμοποιήθηκε ως άλλοθι για να προχωρήσουν τα πολιτικά τους παιχνίδια για την επόμενη μέρα της διακυβέρνησης και να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια.
«Από την πρώτη στιγμή, είχαμε πει και δικαιωνόμαστε ότι η Εξεταστική αυτή θα είναι για τη δημιουργία ενός υπερθεάματος και θα ήταν μια εργαλειοποιημένη Επιτροπή» ανέφερε από την πλευρά του ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Μπούμπας.
Εμείς, τόνισε, «θέλουμε όλα στο φως επί του πρακτέου. Μέσα από τις καταθέσεις μαρτύρων που όμως δεν κλήθηκαν με απόφαση της πλειοψηφίας και έτσι τα ερωτήματα έμειναν αναπάντητα». Επίσης, ο βουλευτής είπε ότι αυτό που αποδείχθηκε είναι πως «οι Ανεξάρτητες Αρχές, όπως η ΑΔΑΕ, δεν μπορούν να επιτελέσουν το έργο τους».
«Η απαράδεκτη διαδικασία, την οποία επέβαλε η κυβερνητική πλειοψηφία στην Επιτροπή, απέδειξε μία διατεταγμένη παρωδία εξεταστικής επιτροπής, μια διεκπεραιωτική διαδικασία, αυτοδεσμευόμενη να μην αγγίξει επ' ουδενί την ουσία των κρίσιμων ζητημάτων» ανέφερε με τη σειρά της η γενική εισηγήτρια του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα.
Όπως είπε, η υβερνητική πλειοψηφία «απέφυγε εσκεμμένα τη διεύρυνση του καταλόγου των μαρτύρων. Απέρριψε κάθε σχετική πρόταση, εμμένοντας στο σχήμα της περιορισμένης διαδικασίας, και χρονικά αλλά και σε εύρος και βάθος διερεύνησης. Η όλη διαδικασία προδιαγράφηκε έτσι ώστε, χωρίς έρευνα και χωρίς στοιχεία, να καταλήξει με βεβαιότητα στην κρίση ότι κανένα στοιχείο δεν προέκυψε που να θέτει σε αμφιβολία τη νομιμότητα των ενεργειών».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ