Οι ηγέτες της Βαλτικής στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επικεντρώνονται στο να υποστηρίξουν τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου για τη δίωξη των εγκλημάτων της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Οι ηγέτες της Βαλτικής στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επικεντρώνονται στο να υποστηρίξουν τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου για τη δίωξη των εγκλημάτων της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Αν και μια τέτοια κίνηση δεν είναι επικείμενη, οι ηγέτες της Βαλτικής προσπαθούν να θέσουν τις βάσεις ενώ βρίσκονται στις Βρυξέλλες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παραμείνει ενωμένη στη στήριξή της προς την Ουκρανία και θα πρέπει να αρχίσει να ασχολείται με το πώς θα λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη η Ρωσία για τις ενέργειές της στον πόλεμο, δήλωσε ο Λετονός πρωθυπουργός Κρισγιάνις Κάρινς προσερχόμενος στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της συνόδου της ΕΕ.
«Ο πόλεμος της Ρωσίας γίνεται ολοένα και πιο σκληρός, τώρα ξεκάθαρα δεν έχει στόχο τον ουκρανικό στρατό, αλλά και τους Ουκρανούς πολίτες και τις μη στρατιωτικές υποδομές τους», δήλωσε ο Κάρινς.
«Να δούμε πώς να κάνουμε με τον κατάλληλο τρόπο τη Ρωσία να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη για τις φρικαλεότητες που διαπράττουν σήμερα στην Ουκρανία», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας πρέπει επίσης να κλιμακωθούν.
Μιλώντας στο POLITICO αργά την Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Λιθουανίας Γκίτανας Ναουσέντα είπε ότι αν και «πιθανώς θα είναι εξαιρετικά δύσκολο» για τους ηγέτες να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα ειδικό δικαστήριο, υπάρχει ανάγκη για ένα «ad hoc δικαστήριο» για την αντιμετώπιση εγκλημάτων επιθετικών ενεργειών.
Η Πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας είπε στους δημοσιογράφους ότι η ΕΕ μπορεί πρωτοστατήσει στη δημιουργία ενός δικαστηρίου. Όμως, παραδέχτηκε, υπάρχουν δισταγμοί σε ορισμένες γωνιές της ΕΕ.
«Έτσι ήταν και με άλλα πράγματα - νομίζω ότι χρειάζεται πίεση και να τους πείσουμε», είπε.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Politico, ΑΠΕ-ΜΠΕ