Ρωγμές στην υπό διαμόρφωση κυβέρνηση της Ιταλίας έχει προκαλέσει η δηλωμένη συμπάθεια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ρωγμές στην υπό διαμόρφωση κυβέρνηση της Ιταλίας έχει προκαλέσει η δηλωμένη συμπάθεια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Μετά τα είκοσι μπουκάλια βότκα που παρέλαβε από τον Ρώσο πρόεδρο, ο επικεφαλής του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια υποστήριξε χθες ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανάγκασε τη Ρωσία να εισβάλει στην χώρα του σε μια προσπάθεια να αντικαταστήσει τον Ζελένσκι με «αξιοπρεπείς» ανθρώπους.
«Δεν μπορώ να δω πώς Πούτιν και Ζελένσκι μπορούν να καθίσουν σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων», είπε ο 86χρονος Μπερλουσκόνι, ο οποίος είχε προηγουμένως καταγραφεί να λέει ότι έχει επανασυνδεθεί με τον Πούτιν ανταλλάσσοντας μπουκάλια βότκα και lambrusco (αφρώδης οίνος) καθώς και «γλυκά» γράμματα.
Οι «γλύκες» όμως με τον Πούτιν απειλούν την κυβερνητικό συνασπισμό προτού καν επισημοποιηθεί, με την νικήτρια των ιταλικών εκλογών Τζόρτζια Μελόνι, των ακροδεξιών Αδελφών της Ιταλίας, να στέλνει τελεσίγραφο στον Μπερλουσκόνι, το κόμμα του οποίου μαζί με τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι είχαν συμφωνήσει να σχηματίσουν κυβερνητικό σχηματισμό.
Η Μελόνι ξεκαθάρισε ότι θα εγκαταλείψει τον νεοσύστατο συνασπισμό εάν οι σύμμαχοί της δεν μπορούν να δεσμευτούν ότι θα υποστηρίξουν την Ουκρανία μαζί με τους εταίρους της Ιταλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
Η Ιταλία δεν θα είναι ποτέ «ο αδύναμος κρίκος της Δύσης» και η νέα κυβέρνηση θα είναι σταθερά υπέρ του ΝΑΤΟ, διαφορετικά δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση», είπε. «Σκοπεύω να ηγούμαι μιας κυβέρνησης με ξεκάθαρη γραμμή εξωτερικής πολιτικής. Η Ιταλία είναι πλήρως και με υπερηφάνεια μέρος της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ», δήλωσε επίσης η Μελόνι, καταλήγοντας ότι «όποιος δεν συμφωνεί με αυτόν τον ακρογωνιαίο λίθο δεν θα μπορεί να είναι μέρος της κυβέρνησης, ακόμη και με το τίμημα να είναι να μην σχηματιστεί κυβέρνηση».
Η ετοιμότητα της Μελόνι να στερηθεί την πιθανότητα να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας υπογραμμίζει το βάθος του πολιτικού τέλματος, σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg.
Πώς απαντάει όμως ο Μπερλουσκόνι σε όλα αυτά; Προσπαθεί να περιορίσει τη ζημιά, λέγοντας ότι «κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει» για τη δέσμευσή του στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ωστόσο, σε μια συνέντευξη στην Corriere della Sera την Πέμπτη, είπε ότι οι ηχογραφήσεις ήταν μια προσπάθεια να τον «εκφοβίσουν».
«Αυτό που έχει σημασία είναι να προσφέρουμε στους Ιταλούς μια συνεκτική κυβέρνηση με κύρος», έγραψε επίσης σε ανάρτησή του στο Facebook την οποία συνόδευσε με μία φωτογραφία του με τη Μελόνι και τον Σαλβίνι. «Είναι φυσικό να γίνονται συζητήσεις μεταξύ ισχυρών συμμαχικών αλλά και διαφορετικών πολιτικών δυνάμεων. Είδαμε τις πραγματικές διαιρέσεις, και συνεχίζουμε να τις βλέπουμε ακόμα και αυτές τις μέρες, μεταξύ των αντιπάλων μας στα αριστερά», ανέφερε επίσης.
naftemporiki.gr