Το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού συζητείται στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, μέσα από τις τοποθετήσεις των ειδικών εισηγητών των κομμάτων.
Το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού συζητείται στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, μέσα από τις τοποθετήσεις των ειδικών εισηγητών των κομμάτων.
Η ειδική εισηγήτρια της ΝΔ Άννα Μάννη-Παπαδημητρίου χαρακτήρισε το Προσχέδιο ως «προσχέδιο συνέπειας, αξιοπιστίας, συντηρητικών και ταυτόχρονα ρεαλιστικών προβλέψεων». Τόνισε πως «μέσα σε ένα κλίμα υψηλής αβεβαιότητας, η πατρίδα μας στέλνει προς πάσα κατεύθυνση ένα ηχηρό μήνυμα δημοσιονομικής σταθερότητας» παρατηρώντας πως «το δύσκολο κεφαλαίο των μνημονίων και της επιτήρησης έκλεισε οριστικά για την πατρίδα μας και ένα νέο ελπιδοφόρο μέλλον ανοίγεται μπροστά μας». Υπογράμμισε πως «κανείς δεν υπόσχεται μαγικές λύσεις, κανείς δεν λέει ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα. Δεν δίνουμε ψεύτικες υποσχέσεις που δεν μπορούν να υλοποιηθούν».
Η βουλευτής, είπε πως μέσα σε αυτές τις «εξαιρετικές συνθήκες αβεβαιότητας» που υπάρχουν η κυβέρνηση οφείλει να συνεχίσει τη συνετή δημοσιονομική διαχείριση και τις μεταρρυθμίσεις. Αναφερόμενη στα βασικά στοιχεία του Προσχεδίου, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και το 2023. «Ο ρυθμός ανάπτυξης το επόμενο έτος θα φτάσει το 2,1%, υψηλότερος δηλαδή από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, που υπολογίζεται σε 1,4%, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε 0,9%, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η χώρα μας επιστρέφει από το επόμενο έτος στα πρωτογενή πλεονάσματα. Ειδικότερα, από το αναθεωρημένο πρωτογενές έλλειμα 1,7% του ΑΕΠ, το 2022, θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, το 2023 . Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα παρουσιάσει επιπλέον μείωση κατά 7,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έναντι του 2022» ανέφερε. Παράλληλα έκανε εκτενή αναφορά στα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ
Η ειδική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κατερίνα Παπανάτσιου, υποστήριξε ότι το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού στηρίζεται σε αντιφατικά στοιχεία, «έχει σαφές πρόσημο λιτότητας. Δεν δίνει στην κοινωνία το σωσίβιο που χρειάζεται επειγόντως αυτή τη στιγμή. Αντίθετα, βυθίζει την κοινωνία στην ανασφάλεια». Η πολιτική σας, τόνισε η βουλευτής «είναι ποτισμένη με την αλαζονεία σας. Δεν γίνεται να ακούμε για έναν δύσκολο χειμώνα από τα δικά σας χείλη και να έρχεστε με αυτόν τον Προϋπολογισμό σαν απάντηση» Επέκρινε τη ΝΔ ότι η πολιτική της «είναι "όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει"» και προσέθεσε πως «η μόνη απάντηση σε αυτή είναι η πολιτική αλλαγή, μια αλλαγή που θα επαναφέρει τη δικαιοσύνη και τον πολίτη στο κέντρο της πολιτικής». Εκτίμησε πως «ο Προϋπολογισμός σας δεν θα υλοποιηθεί, γιατί μια νέα προοδευτική κυβέρνηση θα εφαρμόσει μια οικονομική πολιτική, που θα στηρίξει τα εισοδήματα και θα συγκρατήσει τις τιμές».
«Αμφισβητούμε συνολικά την πολιτική της κυβέρνησης» ανέφερε η κυρία Παπανάτσιου, «λέγοντας πως η πανδημική και η ενεργειακή κρίση δημιούργησαν νέα χρέη στους πολίτες και τα πραγματικά τους εισοδήματα μειώθηκαν» και συνέχισε: «Ο πληθωρισμός αυξάνει το ονομαστικό ΑΕΠ και κατά συνέπεια μειώνει το Δημόσιο Χρέος σαν ποσοστό του ΑΕΠ. Πανηγυρίζετε για τα αυξημένα φορολογικά έσοδα που λέτε ότι οφείλονται στον τουρισμό και όχι στον πληθωρισμό και στον ΦΠΑ από τις ανατιμήσεις. Οι πολίτες πληρώνουν καθημερινά πληθωριστικές τιμές και πληθωριστικούς φόρους, ενώ τα εισοδήματά τους μένουν ίδια ή και μειώνοντα». Για την ενεργειακή κρίση, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε πως η κυβέρνηση την παρακολουθεί ως αμέτοχος θεατής και δεν βάζει φραγμό στις τιμές και στα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών. Ως αντιφατικό στοιχείο του Προϋπολογισμού ανέφερε ότι αποτελεί και η πρόβλεψΗ για τις επενδύσεις. Παρατήρησε πως εφέτος έχουμε και μειωμένες εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων. Η ανάπτυξής σας, είπε, «εστιάζεται στο real estate. Αυτό που επιδοτεί τον Προϋπολογισμό και κατατρώει τα εισοδήματα είναι ο πληθωρισμός».
O ειδικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γιώργος Αρβανιτίδης ανέφερε ότι όπως «δεν μας έπειθαν οι περσινές διαβεβαιώσεις τής κυβέρνησης για την παροδικότητα του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα, όπως δεν μας έπειθαν οι προβλέψεις της για την παροδικότητα της ενεργειακής ακρίβειας, έτσι και φέτος δεν μας πείθει ο οικονομικός σχεδιασμός της για το 2023- ιδίως όταν προβλέπει ένα μικρό αποθεματικό για την ενεργειακή κρίση της τάξεως του 1 δισ. ευρώ μόνο, την στιγμή που κάθε μήνα δίνει περίπου 500 εκατ. ευρώ σε ενεργειακές επιδοτήσεις». Εκτίμησε πως πολλές από τις παραδοχές του Προσχεδίου θα χρειαστούν αναθεώρηση μέχρι το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού» καθώς «πρωτίστως δεν μας πείθει η κυβέρνηση επειδή όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το παραγωγικό μοντέλο της χώρας παραμένει εξαιρετικά στρεβλό» και εξήγησε: «Η ανάπτυξη του 2022 στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στο υψηλό έλλειμμα του 2022 (-4,0%) και σίγουρα αυτό που δεν θα δούμε, με την παρούσα κυβέρνηση, είναι ένα νέο βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο που έχει ανάγκη η χώρα». Ζήτησε ενημέρωση για το πόσα χρήματα δίνονται τελικά για τις ενεργειακές επιδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για την υπέρβαση των εσόδων έως τον Σεπτέμβριο του '22, είπε ότι αυτή οφείλεται σε καθαρά ταμειακούς λόγους. «Η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει όρια, τα οποία διαρκώς και στενεύουν. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ σχεδόν το 15% των ελληνικών νοικοκυριών αντιμετωπίζει προβλήματα υλικών στερήσεων. Οι προοπτικές ανάπτυξης δεν είναι καθόλου αισιόδοξες, ενώ υπάρχουν πολλές εκκρεμείς επιστροφές φόρων» σημείωσε. Επισήμανε πως ο εφιάλτης του δημόσιου χρέους είναι ακόμη εδώ και απειλεί να συνθλίψει εκ νέου οικονομία και κοινωνία.
Η εισηγήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου επισήμανε ότι ο λαός πληρώνει την ενεργειακή κρίση και οι εισηγμένες καταγράφουν ρεκόρ κερδοφορίας. «Το Προσχέδιο αυτό ακολουθεί την ίδια αντιλαϊκή και ταξική μεθοδολογία όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων». Χαρακτήρισε ψευδεπίγραφο το αφήγημα περί του πρώτου Προϋπολογισμού εκτός μνημονίου και ενισχυμένης εποπτείας, σημειώνοντας πως τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης θα ματώσουν ξανά τον λαό και τους εργαζόμενους. Σχετικά με τον ρυθμό ανάπτυξης η βουλευτής του ΚΚΕ είπε, ότι την ανάπτυξη αυτή δεν την καρπώνονται όλοι, καθώς από τη μία τα λαϊκά στρώματα φτωχαίνουν, ενώ οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες καταγράφουν ρεκόρ καθαρής κερδοφορίας. Τόνισε πως τα χρήματα που δίνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν φτάνουν για να καλύψουν οι οικογένειες βασικές ανάγκες. Εστίασε στις δαπάνες για την παιδεία, υγεία, εργασία, στέγη, νερό και ενέργεια, λέγοντας πως «αυτές δεν ξεπερνούσαν το 5% του οικογενειακού προϋπολογισμού- αντίθετα, σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 80% του οικογενειακού εισοδήματος πάει σε ενοίκιο και τρόφιμα».
Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας αμφισβήτησε ότι η χώρα είναι εκτός ελέγχου και μνημονίων, καθώς -όπως είπε- ολόκληρη η δημοσιονομική πολιτική έχει ως γνώμονα και προτεραιότητα τις ευρωπαϊκές εντολές και τις επιθυμίες των ξένων δανειστών και τραπεζών. «Για αυτό και ο λαός πληρώνει δυσβάσταχτα χαράτσια. Για αυτό και κωδικοποιήθηκε ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και βγαίνουν στο σφυρί τα σπίτια του κόσμου». Οι επιλογές της κυβέρνησης, είπε, δείχνουν ότι την ενδιαφέρουν τα νούμερα και όχι ο άνθρωπος. «Αποποιείται τις ευθύνες που έχει για το ράλι των τιμών στο ρεύμα και την ενέργεια, που έκλεισε τις λιγνιτικές μονάδες και τώρα εισάγει πανάκριβο ρεύμα». Ανάπτυξη μόνο με τουρισμό, είπε, δεν γίνεται. Εκτίμησε πως οι προβλέψεις που γίνονται για το 2023 θα πέσουν έξω, «όπως έπεσαν και του 2022». Επισήμανε πως ο φόρος εισοδήματος σε σχέση με το 2022, είναι αυξημένος κατά 682 εκατ. ευρώ και ξεπερνά το ποσό των 17 δισ. ευρώ όπως και οι έμμεσοι φόροι, όπως ο ΦΠΑ και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, που είναι αυξημένοι κατά 668 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2022, και φθάνουν τα 32,138 δισ. ευρώ. «Η δε, πρόβλεψη ότι η ανεργία θα μειωθεί και θα προσεγγίσει το 12,9%, αυτό δεν δικαιολογείται από πουθενά» είπε οκ. Χήτας.
Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης υποστήριξε πως το Προσχέδιο για το 2023 χαρακτηρίζεται από ευσεβείς επικοινωνιακούς πόθους καθώς είναι έτος εκλογών. «Η κυβέρνηση επιδιώκει να παρουσιάσει μια μαγική εικόνα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της. Δεν κατορθώνει όμως να κρύψει ότι επιφυλάσσει ακραία λιτότητα και φτωχοποίηση των πολλών μέσω της ακρίβειας, των περικοπών και της φορολογικής αφαίμαξης επιδεινώνοντας τις ήδη μεγάλες ανισότητες» σημείωσε. Ανέφερε πως αποκρύπτονται ή υποβαθμίζονται συστηματικά βασικά μεγέθη που «ενδέχεται να αλλάξουν άρδην την εικόνα του Προϋπολογισμού». «Η αναμενόμενη υποχώρηση ανάπτυξης με το τέλος της τουριστικής σεζόν από τη μια και η πίεση για την αγορά ακριβών καυσίμων από την άλλη, λόγω του επερχόμενου χειμώνα, επιτείνουν τα ήδη μεγάλα προβλήματα. Βρισκόμαστε ήδη μπροστά σε μία επιδεινούμενη κρίση, πολύ ακριβή ενέργεια, πολύ υψηλές τιμές, διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας και οικονομική ύφεση» είπε ο κ. Λογιάδης. Επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως τα καθαρά έσοδα το 2023 προβλέπεται να αυξηθούν φθάνοντας τα 61,5 δισ. ευρώ, αύξηση η οποία θα προέλθει αποκλειστικά από τη φορολογία, άρα από μια ακόμη ταξική επιλογή.
Πηγή: ΑΜΠΕ