Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε την επιβολή στρατιωτικού νόμου στις τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε την επιβολή στρατιωτικού νόμου στις τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα. Ο Πούτιν ανακοίνωσε επίσης ότι θα δοθούν επιπλέον εξουσίες ασφαλείας στους ηγέτες των κατεχόμενων περιοχών που έχουν διορισθεί από τη Ρωσία.
Ακριβώς μετά την ομιλία Πούτιν το Κρεμλίνο εξέδωσε διάταγμα με το οποίο ανήγγειλε την έναρξη ισχύος του στρατιωτικού νόμου σε αυτά τα εδάφη από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Η ρωσική νομοθεσία προβλέπει μια σειρά μέτρων σε περίπτωση κήρυξης στρατιωτικού νόμου: ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας, απαγόρευση κυκλοφορίας, απαγόρευση δημόσιων συγκεντρώσεων, εκκένωση στρατηγικών εταιρειών, απαγόρευση εγκατάλειψης των εν λόγω εδαφών, εγκλεισμός πληθυσμού, επιβολή στρατιωτικής λογοκρισίας στις τηλεπικοινωνίες κ.λπ.
Στην ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας, ο πρόεδρος Πούτιν εξέδωσε διάταγμα που περιορίζει την κίνηση μέσα και έξω από οκτώ περιοχές που γειτνιάζουν με την Ουκρανία. Πρόκειται για τις εξής περιοχές: Κρασνοντάρ, Μπελγκορόντ, Βορονέζ, Κουρσκ και Ροστόφ (εδάφη που βρίσκονται όλες κοντά στην Ουκρανία), αλλά και τα εδάφη της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης, (τα οποία η Ρωσία κατέλαβε από την Ουκρανία το 2014).
Αυτά τα εδάφη «είχαν καθιερώσει στρατιωτικό νόμο πριν από την προσάρτησή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά είναι απαραίτητο να επισημοποιηθεί αυτό το καθεστώς ακολουθώντας τη ρωσική νομοθεσία», δήλωσε ο Πούτιν. Δικαιολόγησε αυτό το μέτρο λέγοντας ότι το Κίεβο αρνήθηκε να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα και συνέχισε σύμφωνα με τον ίδιο να «βομβαρδίζει» τον άμαχο πληθυσμό σε αυτές τις περιοχές.
Ζήτησε επίσης τη σύσταση ενός νέου συντονιστικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν, για να αυξηθεί η αλληλεπίδραση μεταξύ διαφόρων κυβερνητικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των μαχών στην Ουκρανία.
Το ομοσπονδιακό συμβούλιο της Ρωσίας, το οποίο έχει προγραμματιστεί μετά το τέλος της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, αναμένεται στη συνέχεια να εγκρίνει την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου πριν αυτή γίνει επίσημη.
Σχολιάζοντας ο Μαξ Σέντον των Financial Times αναφέρει ότι η ανακοίνωση του Πούτιν είναι μια ξεκάθαρη απάντηση στις πρόσφατες στρατιωτικές αποτυχίες της Ρωσίας στο πεδίο καθώς προχωρά η αντεπίθεση της Ουκρανίας.
Να σημειωθεί ότι η τελευταία συνεδρίαση του διευρυμένου Συμβουλίου Ασφαλείας πραγματοποιήθηκε τον Μάιο. Ωστόσο, ο Πούτιν συναντάει συχνά- κατά κανόνα, μια φορά την εβδομάδα- τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, στην ατζέντα της συνεδρίασης είναι «θέματα που σχετίζονται με την εξουδετέρωση των απειλών για την εθνική ασφάλεια που αφορούν στη μετανάστευση και τη ρύθμιση των μεταναστευτικών διαδικασιών προς το συμφέρον της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης της χώρας και της κοινωνικοπολιτικής σταθερότητας».
Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε μία μέρα μετά την οδηγία που έδωσαν οι ρωσικές αρχές στη Χερσώνα να απομακρυνθούν οι κάτοικοι της περιοχές λόγω «επικείμενης ουκρανικής επίθεσης». Όπως έγινε γνωστό, οι ρωσικές αρχές σχεδιάζουν την απομάκρυνση περίπου 50-60.000 ανθρώπων τις επόμενες έξι ημέρες από τη Χερσώνα.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP