Την έντονη δυσαρέσκεια της ΑΧΕΠΑ για τη στάση της Ουάσινγκτον στο αίτημα της Ελλάδας να ενταχθεί στο Visa Waiver Program, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Οργάνωσης, ¶ϊκ Γκούλας, σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους. Σύμφωνα με την ΑΧΕΠΑ, το «πάγωμα» της ένταξης στο πρόγραμμα οφείλεται στο ελληνικό βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Την έντονη δυσαρέσκεια της ΑΧΕΠΑ για τη στάση της Ουάσινγκτον στο αίτημα της Ελλάδας να ενταχθεί στο Visa Waiver Program (σ.σ. στο πρόγραμμα για την απαλλαγή της υποχρέωσης έκδοσης βίζα για σύντομες επισκέψεις στις ΗΠΑ http://travel.state.gov/visa/temp/without/without_1990.html ), εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Οργάνωσης, ¶ϊκ Γκούλας, σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους.
Μεταξύ άλλων, στην επιστολή επισημαίνεται ότι ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2007 το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατέστησε επίσημα την Ελλάδα υποψήφια χώρα - μέλος του εν λόγω προγράμματος και η Αθήνα έχει συνεργαστεί στενά με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ για το θέμα, εντούτοις, «πρόσφατα υπέπεσε στην αντίληψή μας ότι η πορεία της Ελλάδας προς την ένταξη της στο πρόγραμμα Visa Weaver έχει διακοπεί». Αιτία, σημειώνεται στην επιστολή, ένα ζήτημα που «προέκυψε στις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας, δύο χώρες οι οποίες είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ επί πολλά χρόνια». Σύμφωνα με την ΑΧΕΠΑ, το ζήτημα αυτό σχετίζεται με την απόφαση της Ελλάδας να ασκήσει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ μέχρις ότου η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ επιτύχουν αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος.
Ωστόσο, στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει επίσημα υποδειχθεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για ένταξη στο Visa Waiver Program, έχει πολύ καλό μητρώο από την άποψη ότι λιγότερες από 3% των αιτήσεων πολιτών της για ταξιδιωτική βίζα απορρίπτονται από τις ΗΠΑ κάθε χρόνο, και τέλος η καταγραφή των βιομετρικών στοιχείων στα διαβατήρια των Ελλήνων πολιτών γίνεται με υψηλότερες τεχνολογικές προδιαγραφές από εκείνες που ισχύουν στην περίπτωση των άλλων κρατών-μελών του προγράμματος.
H ΑΧΕΠΑ ζητά από τον πρόεδρο Μπους να επέμβει προσωπικά και να δώσει το «πράσινο φως» ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει τον δρόμο που, κατά την έκφραση του ¶ϊκ Γκούλας, «έχει δικαιωματικά πάρει» για να γίνει μέλος του προγράμματος, που θα απαλλάξει τους πολίτες της από την υποχρέωση να εξασφαλίζουν βίζα για σύντομες επισκέψεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σημειώνεται ότι κατά την τακτική ενημερωτική συνάντησή του με δημοσιογράφους αμερικανικών και διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μακ Κόρμακ, ρωτήθηκε την Πέμπτη για τη στάση της Ουάσιγκτον στο θέμα της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα Visa Weaver. «Είναι έκδηλο ότι το Visa Waiver Program αποτελεί θέμα συζήτησης με διάφορες χώρες, περιλαμβανομένων και καλών φίλων μας στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Το μόνο που θα μπορούσα να πω γενικά την ώρα αυτή για τούτο το θέμα είναι ότι συνεχίζουμε να έχουμε καλές διαβουλεύσεις με τους φίλους μας στα διάφορα μέρη του κόσμου σε σχέση με το πρόγραμμα αυτό», απάντησε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.
Σε άλλη ερώτηση, αναφορικά με την διαμάχη Αθήνας-Σκοπίων γύρω από το όνομα, ο κ. Μακ Κόρμακ επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ «επιθυμούν να διευθετηθεί το θέμα αυτό όσο πιο γρήγορα γίνεται κατά τρόπο που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές».
Εξάλλου στην ιστοσελίδα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα γίνεται σύντομη αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης, αρχής γενομένης από την επιλογή της Ελλάδας ως υποψήφιας χώρας για το Visa Waiver.
Όπως αναφέρεται, η υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις έχει στείλει επιστολή στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας με την οποία και υποβάλλει επίσημα την υποψηφιότητα της Ελλάδας για το πρόγραμμα. Στη συνέχεια σημειώνεται ότι το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας έχει μελετήσει την ελληνική υποψηφιότητα και ότι αυτό αποτελεί σημαντική εξέλιξη.
Πάντως, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, επί του παρόντος όλοι οι Έλληνες πολίτες χρειάζεται να εξασφαλίζουν βίζα προκειμένου να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η ανακοίνωση καταλήγει με την διαβεβαίωση ότι η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα αυτό.
Πηγή ΑΠΕ