Πολιτική
Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2022 19:43

Ειδικό δικαστήριο: Ολοκλήρωσε την κατάθεσή του ο Α. Ξανθός

Για δεύτερη μέρα κατέθετε ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός ως μάρτυρας στο ειδικό δικαστήριο με κατηγορούμενους τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την Ελένη Τουλουπάκη.

Για δεύτερη μέρα κατέθετε ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός ως μάρτυρας στο ειδικό δικαστήριο με κατηγορούμενους τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την Ελένη Τουλουπάκη.

«Στην Ελλάδα η πολιτική επιλογή λόγω των μνημονίων και σε συνεννόηση με τους θεσμούς, ήταν η αύξηση στις τιμές των φαρμάκων να επιβαρύνει τις φαρμακευτικές εταιρίες» τόνισε ο κ.Ξανθός κατά την κατάθεσή του, ενώ εμφανίστηκε απολύτως ότι από την μη ανατιμολόγηση των φαρμάκων δεν ζημιώθηκε το ελληνικό δημόσιο.

Πρόεδρος: Θα επερχόταν μείωση των τιμών των φαρμάκων, εάν γινόταν η ανατιμολόγηση;

Μάρτυρας: Επερχόταν μία μείωση στατιστικά 2-3%. Επειδή η υπέρβαση της δαπάνης ήταν πολύ μεγαλύτερη, η μείωση δεν επηρέαζε τη δαπάνη.

Πρόεδρος: Οι φαρμακευτικές ωφελήθηκαν;

Μάρτυρας: Δεν ωφελήθηκαν επειδή υπήρχε η επιβάρυνση τους. Επιβαρύνθηκαν με ένα ποσό 200 εκ ευρώ.

Πρόεδρος: Άρα δωράκι στις φαρμακευτικές θεωρείτε πως δεν υπάρχει;

Μάρτυρας: Προφανώς. 

Ο μάρτυρας απάντησε και σε ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης του Δ. Παπαγγελόπουλου και της Ε.Τουλουπάκη.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς επέμεναν στις ερωτήσεις που έκαναν στον μάρτυρα στο ζήτημα για το εάν υπέστη ζημία το Δημόσιο από τη μη τιμολόγηση φαρμάκων το 2015 και εάν αυτή η κίνηση ωφέλησε τις φαρμακευτικές με τον μάρτυρα να συνεχίζει να απαντά αρνητικά.

Μάρτυρας: Δεν είχαμε γνώση των αναφορών που είχαν γίνει στην Εισαγγελία. Ούτε της ανώνυμης επιστολής. Κρίθηκε από τους βουλευτές, ότι αυτές οι καταγγελίες ήταν αβάσιμες και ατεκμηρίωτες. Εκεί έκλεισε το θέμα. Και καλώς έκλεισε κατά την άποψη μου.

Συν. Υπεράσπισης: Εσείς κάνατε μία ανατιμολόγηση τον Δεκέμβριο του 2015. Αυτή βασιζόταν στην προηγούμενη; Και απορρόφησε και την τελευταία μείωση;

Μάρτυρας: Είναι περίπλοκο. Οι τιμές έχουν ως βάση τις τιμές της Ευρώπης. Αν κάποια φάρμακα στην Ευρώπη είχαν υποστεί μικρή μεταβολή αυτό ενσωματώθηκε στην ανατιμολόγηση του 2015. 

Πρόεδρος: Αν επερχόταν μείωση των τιμών, δε θα μειωνόταν και η δημόσια δαπάνη;

Μάρτυρας: Όχι. Η ανατιμολόγηση και η νέα διαμόρφωση του επιπέδου τιμών, όταν έχεις κλειστό προϋπολογισμό δεν επηρεάζει το ύψος του.

Πρόεδρος: Τα κέρδη των φαρμακευτικών εταιριών;  

Μάρτυρας: Πως να τα επηρεάσει; Όχι.

Ο μάρτυρας επανέλαβε ότι ο Π.Κουρουμπλής δεν είχε σκοπό να ωφελήσει τις φαρμακευτικές εταιρίες ενώ εκτίμησε πως ούτε η κυρία Τουλουπάκη είχε τέτοιο σκοπό και πρόσθεσε ότι κατά την άποψη του δεν υπάρχει αξιόποινη πράξη ή δόλος στην υπόθεση. 

Η δίκη θα συνεχιστεί την Πέμπτη με την κατάθεση της εισαγγελέως Εφετών, Ελένης Ράικου.