Μια γυναίκα. επικεφαλής στο ΝΑΤΟ; Γιατί όχι; Ο σημερινός γενικός γραμματέας, Γενς Στόλτενμπεργκ , θα παραιτηθεί τον Σεπτέμβριο του 2023 για να γίνει επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Νορβηγίας.
Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]
Μια γυναίκα. επικεφαλής στο ΝΑΤΟ; Γιατί όχι; Ο σημερινός γενικός γραμματέας, Γενς Στόλτενμπεργκ , θα παραιτηθεί τον Σεπτέμβριο του 2023 για να γίνει επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Νορβηγίας. Η διαδοχή του θα γίνει τον Ιούνιο του 2023, στη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στο Βίλνιους. Όλοι οι προηγούμενοι Γενικοί Γραμματείς ήταν άνδρες. Αν και 14 από τα 30 μέλη της Συμμαχίας γνώρισαν κάποιου είδους κομμουνιστική κυβέρνηση μετά το 1945, από το 1991 και μετά οι επικεφαλής του ΝΑΤΟ προέρχονταν από την «Παλαιά Δύση».
Σήμερα, υπάρχουν πολλές υποψηφιότητες, αλλά έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Είναι όλες γυναίκες. Επικρατέστερη θεωρείται η 45χρονη Κάγια Κάλας, η πρωθυπουργός της Εσθονίας. Την ηγεσία της Ατλαντικής Συμμαχίας διεκδικούν επίσης: η Ιταλίδα Φεντερίκα Μογκερίνι, πρώην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ, η πρώην πρόεδρος της Κροατίας,Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς και η πρόεδρος της Σλοβακίας,Σουζάνα Καπούτοβα.
Ειδικά η Κρίστια Φρίλαντ θα μπορούσε να έχει ένα προβάδισμα γιατί είναι ουκρανικής καταγωγής και σκληρή αντίπαλος της Ρωσίας. Διπλωματικές πηγές στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες , τονίζουν πάντως στη «Ναυτεμπορική» ότι αυτή που θα «κόψει το νήμα» θα είναι η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας.
Γνωστή ως η «Σιδηρά Κυρία» της Εσθονίας, η Κάγια Κάλας έχει κάνει τα περισσότερα για την Ουκρανία, σε σχέση με το μέγεθός της χώρας της , από οποιοδήποτε άλλο μέλος του ΝΑΤΟ. Το Ταλίν έχει χορηγήσει στο Κίεβο χρήματα και εξοπλισμό ισοδύναμο με το εκπληκτικό 1% του ΑΕΠ της χώρας, από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές. Η Κάλας δηλώνει μάλιστα κατηγορηματικά και με κάθε ευκαιρία ότι μόνο η ήττα της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας, μπορεί να φέρει την ειρήνη. Όπως είχε πει η Κάλας τον περασμένο Ιούνιο κατά την απονομή του βραβείου «Hugo Grotius» στο Λονδίνο, «η Ρωσία είναι η πιο άμεση απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια αυτή τη στιγμή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαστε τόσο αφοσιωμένοι στο να βοηθήσουμε την Ουκρανία να αποκρούσει τη ρωσική επιθετικότητα»…«Αυτό που υπερασπιζόμαστε είναι η ιδέα της ελευθερίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας, δηλαδή το δικαίωμα ύπαρξης κάθε χώρα και το δικαίωμα να ζει χωρίς καταστολή», είχε τονίσει η Εσθονή πρωθυπουργός.
Γεννημένη το 1977, η Κάγια Κάλας έχει διατελέσει ευρωβουλευτής για τέσσερα χρόνια και είναι πρωθυπουργός της Εσθονιας από το 2021. Ηγέτις του Μεταρρυθμιστικού Κόμματος από το 2018, η Κάλας δεν είναι μια συνηθισμένη πολιτικός. Είναι γόνος πολιτικής οικογένειας, που είχε υποστεί διώξεις από το Σοβιετικό καθεστώς. Είναι κόρη του Σιμ Κάλας, ο οποίος ήταν ο 14ος πρωθυπουργός της Εσθονίας και στη συνέχεια Ευρωπαίος Επίτροπος. Ο προπάππους της ήταν ο Εντουαρντ Αλβερ ,από τους ιδρυτές της ανεξαρτητης Δημοκρατίας της Εσθονίας στις 24 Φεβρουαρίου 1918 και ο πρώτος αρχηγός της Εσθονικής αστυνομίας από το 1918 έως τις 24 Μαΐου 1919 .
Η μητέρα της Κάλας, εκτοπίστηκε στη Σιβηρία σε ηλικία …έξι μηνών μαζί με τη γιαγιά της ,τον Μάρτιο του 1949. Με αυτή την προϊστορία, η Κάγια Κάλας είναι λογικό να μην τρέφει φιλικά αισθήματα κατά της Ρωσίας. Προτρέπει συνεχώς το ΝΑΤΟ να ακολουθήσει πιο σκληρλή γραμμή κατά της Μόσχας, σημειώνοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αναδείξει τόσο τους στόχους του ΝΑΤΟ όσο και τις αδυναμίες του.
«Έχοντας υποτιμήσει την απειλή που θέτει η Ρωσία για δεκαετίες, η Συμμαχία χρειάζεται νέα σχέδια, νέες δυνατότητες, νέες δομές διοίκησης, νέες δεσμεύσεις και νέες ιδέες», αναφέρει. Υπό την ηγεσία της Κάλας μάλιστα, η Εσθονία διέθεσε το 2,8% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες. Όταν, μόνο εννέα από τις 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έπιασαν τον στόχο του 2% ,που καθορίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Ρίγας το 2006.