Πολιτική
Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2022 12:15

Γ. Κατρούγκαλος: Η Τουρκία πρέπει να εισπράττει κόστος σε κάθε νέα πρόκληση

Κριτική στην κυβέρνηση για την εξωτερική πολιτική άσκησε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά από τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. ​

Κριτική στην κυβέρνηση για την εξωτερική πολιτική άσκησε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά από τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. ​

«Η τουρκική επιθετικότητα κλιμακώνεται σε επίπεδα που δεν τα είχαμε γνωρίσει μέχρι σήμερα και αυτό απαιτεί όλες οι πολιτικές δυνάμεις, όλος ο ελληνικός λαός να είναι στρατευμένος σε ένα κοινό εθνικό μέτωπο. Το εθνικό μέτωπο όμως αυτό έχει ανάγκη από μία αποτελεσματική στρατηγική εξωτερικής πολιτικής, που δυστυχώς δεν τη βλέπουμε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας» δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Κατρούγκαλος. Διερωτήθηκε συγκεκριμένα «γιατί δεν έχει γίνει η επέκταση των χωρικών υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης, η οποία ήταν αντικείμενο εξαγγελίας εδώ και σχεδόν δύο χρόνια και γιατί συνεχίζεται η έμφαση σε μια πολιτική επικοινωνίας και όχι ουσίας, η οποία εξαχρειώνει την επιθετικότητα της Τουρκίας;».

«Εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να εισπράττει κόστος η Τουρκία σε κάθε νέα πρόκληση. Σε κάθε νέα επιθετική συμπεριφορά. Κόστος με κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κόστος που να το εισπράττει στις οικονομικές συναλλαγές της με την Ευρώπη, η οποία αποτελεί το βασικό οικονομικό εταίρο της» υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος, σημειώνοντας πως χρειάζονται «σαφείς κόκκινες γραμμές». «Να μην ξανακούσουμε ότι 'το Oruc Reis το πήρε ο άνεμος στα νερά μας'» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε πάντως πως όλα αυτά πρέπει να είναι προσανατολισμένα στο να ξαναφέρουν την Τουρκία στο τραπέζι του διαλόγου. «Να αντιληφθεί ότι με την προβολή ισχύος δεν έχει να κερδίσει τίποτα. Και μόνο μέσω της διπλωματίας και την προσφυγή στη Χάγη  για τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες μπορούμε να έχουμε λύση στη διαφορά μας» τόνισε.