Κόσμος
Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2022 19:51

Λευκορωσία: Ποινές φυλάκισης από 2,5 έως 25 χρόνια για 12 μέλη της αντιπολίτευσης

Δώδεκα μέλη της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από 2,5 έως 25 χρόνια κατά τη διάρκεια δίκης για «τρομοκρατία» που συνδέεται με το μεγάλο κίνημα διαμαρτυρίας του 2020, ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Viasna.

Δώδεκα μέλη της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από 2,5 έως 25 χρόνια κατά τη διάρκεια δίκης για «τρομοκρατία» που συνδέεται με το μεγάλο κίνημα διαμαρτυρίας του 2020, ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Viasna.

Ο Νικολάι Αβτούχοβιτς, ο ηγέτης της οργάνωσης σύμφωνα με την κατηγορία, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 25 ετών στο τέλος της δίκης αυτής που άρχισε τον Μάιο στο Γκρόντνο, στη δυτική Λευκορωσία. Κατηγορείτο συγκεκριμένα για «τρομοκρατική» ενέργεια, προετοιμασία «τρομοκρατικής» ενέργειας σε οργανωμένη συμμορία, απόπειρα πραξικοπήματος, προδοσία, σύμφωνα με τη Viasna, της οποίας ο επικεφαλής, ο Αλες Μπελιάτσκι βρίσκεται επί του παρόντος στη φυλακή στη Λευκορωσία και είναι ένας από τους δυο νομπελίστες Ειρήνης 2022.

Οι ερευνητές κατηγορούσαν την οργάνωση ότι έβαλε φωτιά τον Οκτώβριο του 2020, στο Γκρόντνο, σε ένα αυτοκίνητο και στο σπίτι ενός αστυνομικού, μετά ανατίναξε το αυτοκίνητο ενός άλλου, και ότι προετοίμαζε άλλες επιθέσεις.

Μεταξύ των 11 άλλων κατηγορουμένων, εννέα καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από 15 έως 20 έτη, ένας σε 6 χρόνια και έναν μήνα και ένας σε δυόμισι χρόνια κράτηση. Ανάμεσα σε αυτούς, ο ορθόδοξος παπάς Σεργκέι Ρεζανόβιτς καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλάκιση και σε 15 η σύζυγός του.

Τον Αύγουστο του 2020, με την ευκαιρία μιας νέας επανεκλογής, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα πρωτοφανές κίνημα διαμαρτυρίας όταν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβαιναν στους δρόμους επί εβδομάδες ζητώντας να φύγει από την εξουσία.

Ωστόσο η λευκορωσική ηγεσία, που κατηγορεί τη Δύση ότι βρίσκεται πίσω από τις κινητοποιήσεις, άρχισε την καταστολή του κινήματος, συλλαμβάνοντας χιλιάδες ανθρώπους και εξαναγκάζοντας άλλους να φύγουν στην εξορία, όπως συνέβη με την Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η οποία ήταν υποψήφια του αντίπαλου κόμματος του Λουκασένκο στις προεδρικές εκλογές αντικαθιστώντας τον σύζυγό της, που είχε φυλακιστεί λίγους μήνες νωρίτερα.

Πολλά μέλη της αντιπολίτευσης κατηγορήθηκαν και συνελήφθησαν για απόπειρα ή προετοιμασία τρομοκρατικής ενέργειας.

Τον Μάρτιο του 2021, η εισαγγελία της Λευκορωσίας είχε ανακοινώσει ότι η αρχηγός της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, που αναγκάστηκε να φύγει στην εξορία το 2020 λόγω της καταστολής του κινήματος αμφισβήτησης, αποτελούσε η ίδια αντικείμενο έρευνας για "προετοιμασία τρομοκρατικής ενέργειας σε οργανωμένη συμμορία", σύμφωνα με το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Παράλληλα, τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και πολλές μκο διαλύθηκαν ή απαγορεύτηκαν και οι εργαζόμενοί τους όπως και οι επικεφαλής τους αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή ή φυλακίστηκαν.

Ανάμεσά τους, ο Αλες Μπελιάτσκι, που τιμήθηκε πρόσφατα με το Νόμπελ Ειρήνης, ο οποίος είναι φυλακισμένος από τον Ιούλιο του 2021. Η μη κυβερνητική του οργάνωση θεωρεί ότι η χώρα αριθμεί σήμερα 1.340 πολιτικούς κρατούμενους.

Πηγή: ΑΜΠΕ, AFP