Ύστερα από περίπου μία δεκαετία αναμονής και στασιμότητας, η 17η Οκτωβρίου 2022 αποτελεί ημερομηνία ορόσημο για τον Παναθηναϊκό, καθώς ο δήμος Αθηναίων έφτασε στο δημοπράτησης του γηπέδου που θα κατασκευαστεί στον Ελαιώνα.
Ύστερα από περίπου μία δεκαετία αναμονής και στασιμότητας, η 17η Οκτωβρίου 2022 αποτελεί ημερομηνία ορόσημο για τον Παναθηναϊκό, καθώς ο δήμος Αθηναίων έφτασε στο δημοπράτησης του γηπέδου που θα κατασκευαστεί στον Ελαιώνα.
Το υπό υλοποίηση έργο εντάσσεται στο πλαίσιο της Διπλής Ανάπλασης, που θα δημιουργήσει δύο υπερτοπικούς – μητροπολιτικούς πόλους αναψυχής και αθλητισμού, στον Βοτανικό και τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.
Το σύνθημα έδωσε με κάθε επισημότητ, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, σηματοδοτώντας ταυτόχρονα μια μείζονα χωροταξική παρέμβαση, καθώς το εγχείρημα αναβαθμίζει δύο πολεοδομικά επιβαρυμένες γειτονιές της Αθήνας, σε μικρή απόσταση από το ιστορικό κέντρο. Οι παρεμβάσεις εκτείνονται σε 200 στρέμματα στον Βοτανικό και σε περίπου 21 στρέμματα στους Αμπελοκήπους.
Στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας η υλοποίηση της παρέμβασης εξασφαλίζει έναν μεγάλο «πνεύμονα» πρασίνου στην «καρδιά» των Αμπελοκήπων. Το ιστορικό γήπεδο θα δώσει τη θέση του σε έναν ελεύθερο χώρο για τους πολίτες, αλλά και σε ένα αθλητικό μουσείο μέσα από το οποίο θα διατηρείται ζωντανή η ένδοξη και μακρά ιστορία του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο. Στον ίδιο χώρο προβλέπεται η δημιουργία εντευκτηρίου και ενός υπόγειου πάρκινγκ.
Αντίστοιχα, το 2026 στον Ελαιώνα θα ορθώνεται ένα σύγχρονο και λειτουργικό γήπεδο, χτισμένο σε μια ιστορική τοποθεσία και με ένα παγκόσμιο αποκλειστικό προνόμιο, καθώς θα έχει απώτερη οπτική αναφορά τον Λόφο της Ακρόπολης.
Η αρένα στον Βοτανικό έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να αντικατοπτρίζει τη δυναμική της πόλης στην οποία θα ενταχθεί. Το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού, φιλοδοξεί να πληροί στόχους υπερσύγχρονων σταδίων από πλευράς υποδομών και τεχνολογίας, ελκύοντας επισκέπτες, όχι μόνο για να παρακολουθήσουν αθλητικούς αγώνες, αλλά και για να περιηγηθούν στο ίδιο το κτίριο, τους χώρους εστίασης, τα εμπορικά καταστήματα και τους χώρους ψυχαγωγίας.
Στόχος του δήμου Αθηναίων είναι να δημιουργήσει ένα σύγχρονο και λειτουργικό γήπεδο, που θα ικανοποιεί τις ελληνικές και διεθνείς απαιτήσεις της FIFA-UEFA κατηγορίας 4, δυναμικότητας τουλάχιστον 38.500 θέσεων (έως 40.000). Η αρένα θα περιλαμβάνει 1.300 θέσεις σε σουίτες, 325 υπόγειες θέσεις πάρκινγκ και 7 εμπορικά καταστήματα, ενώ στις εγκαταστάσεις του θα μπορούν να αγωνίζονται και οι Εθνικές ομάδες Ανδρών - Γυναικών.
Η μεγαλύτερη σε κλίμακα χωροταξική και πολεοδομική παρέμβαση στη μεταπολεμική ιστορία της πόλης, έχει επίσης στόχο, μέσα από τη δημιουργία ιδανικών συνθηκών αναψυχής, να τονώσει τους δεσμούς του φίλαθλου κοινού με την ομάδα, αλλά και να επιστρέψουν οι οικογένειες στο γήπεδο. Ο προϋπολογισμός κατασκευής του νέου γηπέδου ανέρχεται στο ποσό των 123 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Η χρηματοδότηση για την κατασκευή είναι εξασφαλισμένη από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).
Ο δήμος Αθηναίων, ως αναθέτουσα αρχή, δημοπρατεί με ανοικτό διεθνή διαγωνισμό ταυτόχρονα τη μελέτη και κατασκευή του γηπέδου, προκειμένου να εξοικονομήσει χρόνο. Με «όχημα» το νέο υπερσύγχρονο γήπεδο του Παναθηναϊκού, ο Βοτανικός, η παλιά αυτή βιομηχανική περιοχή της Αθήνας θα εξυγιανθεί πολεοδομικά, θα αποκτήσει σύγχρονες υποδομές (διάνοιξη νέων δρόμων, διευρύνσεις υφιστάμενων κ.ά.) κοινόχρηστους χώρους (πεζοδρόμια, νησίδες, δενδροφυτεύσεις) και χώρους πρασίνου.
Σε αυτήν την προνομιούχο θέση, μόλις 3 χλμ. μακριά από την Ομόνοια, ο Βοτανικός θα εξελιχθεί σε μία αναβαθμισμένη γειτονιά της Αθήνας, στην οποία πρόκειται να επενδυθούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.