Αθλητικά
Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2022 13:24

Ο Κ. Μπακογιάννης κήρυξε την έναρξη δημοπράτησης του γηπέδου στο Βοτανικό

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, κήρυξε την έναρξη δημοπράτησης του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου του Παναθηναϊκού στην περιοχή του Βοτανικού.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, κήρυξε την έναρξη δημοπράτησης του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου του Παναθηναϊκού στην περιοχή του Βοτανικού.

Για συμβολικούς λόγους, η συνέντευξη Τύπου του πρώτου πολίτη της Αθήνας πραγματοποιήθηκε (σήμερα το μεσημέρι) μερικές εκατοντάδες μέτρα από το σημείο που θα στεγάσει τη νέα έδρα των «πράσινων».

Της συνέντευξης είχε προηγηθεί η δημοπράτηση του έργου από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου Αθηναίων. Ο κ. Μπακογιάννης υπογράμμισε ότι απόλυτος αλλά και εφικτός στόχος είναι το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού να παραδοθεί προς χρήση εντός του 2026.

«Ο Βοτανικός θα εξυγιανθεί, θα αποκτήσει σύγχρονες υποδομές. Θα εξελιχθεί σε μια αναβαθμισμένη περιοχή που θα δαπανηθούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Έχουμε μεγάλη χαρά, ενθουσιασμό και περηφάνια γιατί το μέλλον άρχισε», υπογράμμισε ο δήμαρχος της Αθήνας στην ομιλία του.

«Η αρένα του Παναθηναϊκού δημοπρατήθηκε οριστικά. Έχουμε εδώ και τη σχετική απόφαση της οικονομικής μας επιτροπής. Είναι η αρχή της επίσημης διαδικασίας. Δεν είναι όνειρο γιατί πριν από περίπου δύο ώρες η οικονομική επιτροπή έγραψε ιστορία ενώ παράλληλα προχωρούν οι διαδικασίες για να ξεκινήσουν τα έργα γύρω από το γήπεδο μέχρι τα Χριστούγεννα», συνέχισε.

Και πρόσθεσε: «Η Διπλή Ανάπλαση περνάει στην πράξη. Μιλάμε για το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία του δήμου Αθηναίων. Η Διπλή Ανάπλαση είναι ένα πρόγραμμα με δύο πόλους που έρχεται να αλλάξει τη φυσιογνωμία της Αθήνας. Γιατί στην Αλεξάνδρας κερδίζουμε ένα νέο πυλώνα πρασίνου και στον Βοτανικό επεκτείνεται η πόλη».

Αν το χρονοδιάγραμμα τηρηθεί επακριβώς, «εδώ που είμαστε το 2026 θα ορθώνεται ένα σύγχρονο και λειτουργικό γήπεδο που θα ικανοποιεί τις ελληνικές και ευρωπαϊκές απαιτήσεις το λιγότερο 38.500 θέσεων έως και 40.000 θέσεων. Η αρένα στο Βοτανικό έχει σχεδιαστεί έτσι για να αντικατοπτρίζει τη δυναμική της πόλης, θα είναι ένα υπερσύχρονο στάδιο».

Ένα στάδιο που δεν θα φιλοξενεί απλά αγώνες αλλά και στο οποίο θα περιηγείται ο κόσμος: «Στόχος μας είναι μέσα από τους χώρους αναψυχής να επιστρέψουν οι οικογένειες στο γήπεδο. Ένα γήπεδο με ένα παγκόσμιο αποκλειστικό προνόμιο. Όχι μόνο βρίσκεται σε έναν χώρο ιστορικό αλλά έχει θέα την Ακρόπολη».

Ως προς τα οικονομικά δεδομένα του εγχειρήματος, «ο προϋπολογισμός κατασκευής ανέρχεται στα 123 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ. Η χρηματοδότηση είναι απολύτως εξασφαλισμένη από το ταμείο ανάκαμψης. Ο Δήμος δημοπρατεί και τη μελέτη και την κατασκευή για να κερδίσουμε χρόνο. Όπως συμφωνήθηκε, εκκρεμούν η δημοπράτηση των υποδομών και των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη. Θα τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα».

Αναφορικά με τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη, «η μελέτη έχει ολοκληρωθεί, υπάρχει καλή συνεργασία ανάμεσα στον Ερασιτέχνη και τις τράπεζες. Θα είναι μια κυψέλη για τους νέους και τις νέες, για τα παιδιά. Θέμα χρόνου να ξεκινήσουν τα έργα. Για τις υποδομές τους επόμενους μήνες θα έχουμε τη χαρά να ανακοινώσουμε τη δημοπράτησή τους».

Ερωτηθείς για το όνομα του νέου γηπέδου, ο κ. Μπακογιάννης απάντησε: «Έχει λαμπρή ιστορία. Οι εμπορικές χρήσεις και το όνομα περιλαμβάνονται στις συμβάσεις που έχουμε κάνει. Οποιαδήποτε άλλη ονομασία θα είναι προϊόν συζήτησης με την ΠΑΕ και θα είναι και θέμα διαβούλευσης με τους Αθηναίους και τις Αθηναίες. Είναι το γήπεδο του Παναθηναϊκού και το γήπεδο που θα παίζει η Εθνική Ελλάδας».

Όσο για το εάν υπάρχει κάτι που να τον προβληματίζει; «Πλέον, δεν με φοβίζει τίποτα. Πριν από 2 - 2,5 χρόνια είχαμε μπροστά μας ένα βουνό από εμπόδια. Τα ξεπεράσαμε με βοήθεια από την κυβέρνηση, την ΠΑΕ, τον Ερασιτέχνη. Πλέον το νερό έχει μπει στο αυλάκι. Χωρίς να σημαίνει πως τελείωσε, οφείλουμε να είμαστε από πάνω, προσεκτικοί. Για τις απαλλοτριώσεις έχουμε δύο μικρές εκκρεμότητες στον ευρύτερο χώρο όχι στο χώρο του γηπέδου».

Τέλος, ως προς το μουσείο, «προβλέπεται και στο νέο γήπεδο ένας χώρος ιστορικός και εκεί που είναι η Αλεξάνδρας ένα μεγάλο μουσείο για τον Παναθηναϊκό».