Κόσμος
Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2022 11:56

Ενεργειακή κρίση-καιρός: Θα είναι βαρύς ο φετινός χειμώνας; Οι προβλέψεις

Σύμμαχο τον καιρό, απ' ό,τι φαίνεται, θα έχουν οι Ευρωπαίοι τον φετινό δύσκολο χειμώνα, καθώς οι θερμοκρασίες προβλέπονται άνω του φυσιολογικού για την εποχή μέσου όρου, ειδικά την περίοδο κορύφωσης της ζήτησης θέρμανσης, Δεκέμβριο έως Φεβρουάριο.

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Σύμμαχο τον καιρό, απ' ό,τι φαίνεται, θα έχουν οι Ευρωπαίοι τον φετινό δύσκολο χειμώνα, καθώς οι θερμοκρασίες προβλέπονται άνω του φυσιολογικού για την εποχή μέσου όρου, ειδικά την περίοδο κορύφωσης της ζήτησης θέρμανσης, Δεκέμβριο έως Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία για την Αλλαγή του Κλίματος Copernicus, οι ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα περιορίσουν τη ζήτηση για φυσικό αέριο, βοηθώντας τις χώρες της Ευρώπης να μην εξαντλήσουν εντελώς τα αποθέματά τους. Οι επιστήμονες δίνουν μία πιθανότητα 50% έως 60% η Βρετανία, οι χώρες της Μεσογείου και τμήματα της κεντρικής Ευρώπης να παρουσιάσουν θερμοκρασίες υψηλότερες του μέσου όρου. Η υπόλοιπη ήπειρος έχει μία πιθανότητα 40% έως 50% να ξεπεράσει σημαντικά τον ιστορικό μέσο όρο.

Ωστόσο, δεν συμμερίζεται την πρόγνωση αυτή η αμερικανική υπηρεσία Commodity Weather Group, που προβλέπει ότι ο χειμώνας στην Ευρώπη θα είναι πιο ψυχρός από πέρυσι και ελαφρώς πιο κρύος από τον μέσο όρο της τελευταίας 10ετίας.

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, καθώς οι τιμές φυσικού αερίου είναι τέσσερις φορές ακριβότερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, με τη Γερμανία να προειδοποιεί για μπλακάουτ και επιβολή δελτίου και με τη Βρετανία να διαθέτει το χαμηλότερο περιθώριο εφεδρικών προμηθειών σε ενέργεια στη διάρκεια των τελευταίων επτά ετών. Εάν υπάρξει πτώση της θερμοκρασίας, τότε θα πρέπει να περιμένουμε αύξηση της ζήτησης για θέρμανση, σημειώνουν αναλυτές, οι οποίοι επικαλούνται το μικρό κύμα ψύχους που έπληξε την κεντρική Ευρώπη στα τέλη Σεπτεμβρίου στη διάρκεια του οποίου η κατανάλωση φυσικού αερίου μεταξύ των νοικοκυριών και μικρών βιομηχανιών στη Γερμανία αυξήθηκε 14,5% πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας τετραετίας για τη συγκεκριμένη περίοδο του έτους.

Την ίδια στιγμή, κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας, καθώς η ρωσική Rosneft κατέθεσε αγωγή κατά της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία έθεσε υπό τον έλεγχό της το πετρελαϊκό ενεργητικό της εταιρείας στη χώρα.

Η κυβέρνηση δικαιολόγησε την κίνηση λέγοντας ότι ήταν αναγκαία για να προστατευθεί η ενεργειακή προσφορά και να διασφαλιστεί το μέλλον του διυλιστηρίου Schwedt κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, που προμηθεύει το Βερολίνο και ένα μεγάλο μέρος της Ανατολικής Γερμανίας με καύσιμα.

Η Rosneft ισχυρίζεται ότι το Βερολίνο δεν ακολούθησε τις νόμιμες προϋποθέσεις και ότι οι νέες ρυθμίσεις είναι αντισυνταγματικές.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η Γερμανία είναι απίθανο να δεχθεί τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου από τη γραμμή του Nord Stream 2 που δεν έχει υποστεί ζημιά, δύο μόλις ημέρες αφότου το Βερολίνο απέρριψε την αρχική προσφορά του.

Στη Βαλτική Θάλασσα

Οι διαρροές από τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική Θάλασσα δεν είναι πλέον ορατές, ανέφερε η σουηδική ακτοφυλακή, σχεδόν τρεις εβδομάδες αφότου έκαναν την εμφάνισή τους οι τεράστιες φυσαλίδες στην επιφάνεια της θάλασσας.

«Οι περιπολίες της ακτοφυλακής επιβεβαίωσαν ότι οι διαρροές από τους αγωγούς δεν είναι πλέον ορατές στην επιφάνεια της θάλασσας, στην Οικονομική Ζώνη της Σουηδίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Στοκχόλμης.

Τέσσερα ρήγματα, από τα οποία διέφευγαν χιλιάδες τόνοι μεθανίου, εντοπίστηκαν από τις 26 Σεπτεμβρίου και τις επόμενες ημέρες στους αγωγούς, στα ανοιχτά του νησιού Μπόρνχολμ της Δανίας. Από τις πρώτες υποθαλάσσιες επιθεωρήσεις των αγωγών εκτιμήθηκε ότι η βλάβη οφειλόταν σε δολιοφθορά.

Μολονότι οι αγωγοί δεν λειτουργούσαν, περιείχαν αέριο όταν ξεκίνησε η διαρροή, αφού είχαν προηγηθεί δύο υποθαλάσσιες εκρήξεις. Νωρίτερα, η Σουηδία είχε αρνηθεί την πρόταση της Δανίας και της Γερμανίας για συμμετοχή στις έρευνες για τον αγωγό.