Πολιτική
Σάββατο, 11 Οκτωβρίου 2008 11:46

Πρόταση ΠΑΣΟΚ για έξοδο από την κρίση

Πολιτική πρόταση εξόδου από την κρίση, η οποία προβλέπει την αγορά τραπεζικών μετοχών από το ελληνικό κράτος, σε αντιστοιχία με το βρετανικό μοντέλο, καταθέτει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

Πολιτική πρόταση εξόδου από την κρίση, η οποία προβλέπει την αγορά τραπεζικών μετοχών από το ελληνικό κράτος, σε αντιστοιχία με το βρετανικό μοντέλο, καταθέτει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

«Έφτασε η ώρα για μια νέα κοινωνική συμφωνία, για ένα ελληνικό New Deal, στο οποίο θα συμπράξουμε όλοι και από το οποίο θα κερδίσουμε όλοι: οι εργαζόμενοι, το κράτος, η υγιής- παραγωγική- επιχειρηματικότητα», επισημαίνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για «άμεση ανάγκη ενός πακέτου μέτρων για να τονώσουμε την πραγματική οικονομία, όπως και να δώσουμε σιγουριά και ενίσχυση στους πολίτες μας μέσα από ένα σύγχρονο πια κοινωνικό κράτος».

Ειδικότερα, ο κ. Παπανδρέου υποστηρίζει πως το κράτος θα πρέπει «να ενισχύει την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών αγοράζοντας μετοχές - όπως στη Βρετανία - παρά να αγοράζει απλώς τα “τοξικά” προϊόντα τους, όπως στις ΗΠΑ».

»Και αυτό, διότι στη δεύτερη περίπτωση, ιδιωτικοποιούνται τα κέρδη αλλά κοινωνικοποιούνται οι ζημιές. Δηλαδή και πάλι την κρίση την πληρώνει ο μέσος πολίτης. Δεύτερον, είναι σημαντικό να διασφαλίζεται η εμπιστοσύνη στις διατραπεζικές αγορές για να αυξηθεί η ρευστότητα. Τρίτον, για να επανέλθει η εμπιστοσύνη των απλών καταθετών αλλά και το αίσθημα δικαίου, χρειάζονται πολύ πιο αυστηροί κανόνες για τους τραπεζίτες», επισημαίνει ο κ. Παπανδρέου.

Όσον αφορά στις υποθέσεις σκανδάλων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι οι ευθύνες πρέπει να βρεθούν και να αποδοθούν, όποιον και αν αγγίζουν. «Να τελειώνουμε με τη λογική ότι η εξουσία έχει ασυλία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δηλώνει μάλιστα ότι το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται εκλογές «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για όλα τα αμαρτήματα, και ότι δεν έχει κανένα αίσθημα ρεβανσισμού. «Δεν θέλουμε να ποινικοποιήσουμε την πολιτική ζωή της χώρας, αλλά ούτε και να αφήσουμε ατιμώρητες πράξεις που μας προσβάλλουν όλους», σημειώνει.

Όσον αφορά στις τελευταίες προτάσεις Νίμιτς υπογραμμίζει ότι δεν καλύπτουν τους όρους της «εθνικής κόκκινης γραμμής» που διαμόρφωσε το ΠΑΣΟΚ, εξηγώντας ότι «πρόκειται για καθαρή μορφή διπλής ονομασίας, την οποία εμείς απορρίπτουμε». «Επίσης, οι προτάσεις συμπεριλαμβάνουν θέματα, όπως προβλέψεις για την εθνότητα ή τη γλώσσα της γειτονικής χώρας, τα οποία για μας είναι απαράδεκτα», υποστηίζει ο κ. Παπανδρέου.