Στόχος της Τουρκίας είναι να σταματήσει η αιματοχυσία στον συνεχιζόμενο πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας το συντομότερο δυνατό παρά τα εμπόδια, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στόχος της Τουρκίας είναι να σταματήσει η αιματοχυσία στον συνεχιζόμενο πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας το συντομότερο δυνατό παρά τα εμπόδια, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε τη δυναμική που αποκτήθηκε, παρά τις δυσκολίες στο πεδίο, και να σταματήσουμε την αιματοχυσία το συντομότερο δυνατό», δήλωσε την Πέμπτη ο Ερντογάν, κατά την ομιλία του στη σύνοδο της Διάσκεψης για την Αλληλεπίδραση και των Οικοδόμηση Μέτρων Εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA) που πραγματοποιείται στην Αστάνα του Καζακστάν.
Ο Ερντογάν υποστήριξε επίσης ότι οι προσπάθειες της Τουρκίας με τον ΟΗΕ και τα δύο μέρη της σύγκρουσης για τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων του πολέμου έχουν κερδίσει την εκτίμηση όλου του κόσμου. Όπως είπε, η συμφωνία για τα σιτηρά της Κωνσταντινούπολης που επιτεύχθηκε αυτόν τον Ιούλιο και η ανταλλαγή κρατουμένων του Σεπτεμβρίου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι και τα δύο «απτά επιτεύγματα» προς αυτή την κατεύθυνση.
Αργότερα μέσα στην ημέρα, ο Ερντογάν πρόκειται να συναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για να συζητήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις και τον πόλεμο. Η Τουρκία βρίσκεται σε στενή επαφή τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία από την αρχή του πολέμου, επιχειρώντας να διαδραματίσει ρόλο διαμεσολαβητή.
Αναμένοντας τη σημερινή συνάντηση Πούτιν και Ερντογάν, αρκετοί υποστηρίζουν ότι οι Τούρκοι είναι έτοιμοι να αναλάβουν νέες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της διευθέτησης της ουκρανικής σύγκρουσης. Κάτι τέτοιο άφησε να εννοηθεί και η ρωσική πλευρά. Σύμφωνα με τον σύμβουλό του Κρεμλίνου επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής Γιούρι Ουσακόφ, ο Τούρκος πρόεδρος ενδέχεται να προτείνει ιδέες για την ειρήνη, σημειώνοντας ότι «μας περιμένει μια πολύ ενδιαφέρουσα και, ελπίζω, χρήσιμη συζήτηση».
Πάντως η συνάντηση των δύο ηγετών έρχεται μία μέρα μετά τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου για το ενεργειακό ζήτημα προτείνοντας τη δημιουργία μεγάλου ενεργειακού κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία.
naftemporiki.gr