Κόσμος
Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2022 07:58

Στην Αστάνα ο Πούτιν- Φέρνει ειρηνευτικές λύσεις ο Ερντογάν;

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρόκειται να συναντήσει σήμερα στην Αστάνα τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο περιφερειακής συνόδου κορυφής στην πρωτεύουσα του Καζακστάν.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρόκειται να συναντήσει σήμερα στην Αστάνα τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο περιφερειακής συνόδου κορυφής στην πρωτεύουσα του Καζακστάν.

Ο Πούτιν έχει φτάσει ήδη στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.  Θα συμμετάσχει στη σύνοδο της Διάσκεψης για την Αλληλεπίδραση και των Οικοδόμηση Μέτρων Εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA), όπως και ο Ερντογάν και ηγέτες αρκετών ακόμη κρατών, ιδίως της Ασίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος προγραμματίζει να έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Ερντογάν και τον εμίρη του Κατάρ, Σέιχ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι.

Σύμφωνα με τον σύμβουλό του Κρεμλίνου επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής Γιούρι Ουσακόφ, ο Τούρκος πρόεδρος ενδέχεται να προτείνει ιδέες για την ειρήνη, σημειώνοντας ότι «μας περιμένει μια πολύ ενδιαφέρουσα και, ελπίζω, χρήσιμη συζήτηση». 

Αρκετοί άλλωστε υποστηρίζουν ότι οι Τούρκοι είναι έτοιμοι να αναλάβουν νέες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της διευθέτησης της ουκρανικής σύγκρουσης. «Υπάρχουν αναφορές στον Τύπο ότι η τουρκική πλευρά προβάλλει συγκεκριμένες σκέψεις σχετικά με αυτό, δεν αποκλείω ο Ερντογάν να θίξει ενεργά αυτό το θέμα κατά τη διάρκεια της επαφής στην Αστάνα. Μας περιμένει λοιπόν μια πολύ ενδιαφέρουσα και, ελπίζω, χρήσιμη συζήτηση», είπε ο Ουσακόφ μιλώντας σε δημοσιογράφους. 

Στο μεταξύ αναβαθμισμένος εμφανίζεται ο ρόλος της Τουρκίας και στο μέτωπο του ενεργειακού πολέμου, καθώς ο Πούτιν έριξε χθες στο τραπέζι εναλλακτική πρόταση για δημιουργία μεγάλου ενεργειακού κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία. 

Συγκεκριμένα ο Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία θα μπορούσε να ανακατευθύνει στη Μαύρη Θάλασσα τις προμήθειες που προορίζονταν για τον αγωγό Nord Stream, προκειμένου να δημιουργήσει στην Τουρκία έναν μεγάλο ενεργειακό κόμβο αερίου για την Ευρώπη, ή ακόμη να χρησιμοποιήσει το μοναδικό άθικτο τμήμα του Nord Stream 2 για να εφοδιάσει την Ε.Ε., «πετώντας το μπαλάκι» στους Ευρωπαίους. 

naftemporiki.gr