Απόψεις
Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2022 07:00

Αχός βαρύς ακούστηκε...

«Αχός βαρύς ακούστηκε, πολλά τουφέκια πέσαν» για την πρόταση μειωμένου ωραρίου λειτουργίας της αγοράς από τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

Από την έντυπη έκδοση

Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]

 

«Αχός βαρύς ακούστηκε, πολλά τουφέκια πέσαν» για την πρόταση μειωμένου ωραρίου λειτουργίας της αγοράς από τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

Στις ελάχιστες πρώτες ημέρες της εφαρμογής του δεν φαίνεται να τυγχάνει ευρείας αποδοχής από τα καταστήματα, τουλάχιστον των πιο κεντρικών δρόμων της πόλης.

Σύμφωνα με τον ΕΣΘ, πάντως, η πραγματική απήχηση ή μη του μέτρου θα φανεί όχι στις πρώτες ημέρες αλλά μετά από δύο μήνες, όταν θα έχει ενσκήψει ο χειμώνας και θα έχουν πυκνώσει οι τσουχτεροί λογαριασμοί ρεύματος. Και στη Θεσσαλονίκη, όπως σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, ο χειμώνας είναι εκ των πραγμάτων πιο βαρύς και μακρύτερης διάρκειας σε σύγκριση με την κεντρική και νότια Ελλάδα και το ενεργειακό κόστος αναμένεται να «κάψει» ή μάλλον να παγώσει νοικοκυριά, επιχειρήσεις και τις τσέπες πολιτών και καταναλωτών, παρά τις όποιες επιδοτήσεις.

Γι' αυτό ακριβώς και προ μερικών ημερών στη Φλώρινα και την Καστοριά πολίτες και τοπικές αρχές -στη συντριπτική τους πλειονότητα μάλιστα προσκείμενες στο κυβερνητικό κόμμαπραγματοποίησαν συλλαλητήρια διαμαρτυρίας για το κόστος ενέργειας.

Αν υπάρχει ένα αναντίρρητο «δόγμα» της ελεύθερης λειτουργίας της αγοράς, αυτό δεν είναι άλλο από το ότι οι αγορές αυτορρυθμίζονται. Θα φανεί, λοιπόν, όντως στην πράξη και στα δύσκολα και όχι τώρα, στο… αποκαλόκαιρο, ποιες είναι οι αντοχές των ελληνικών μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων.

Παρά, δε, την έντονη κριτική από πλευράς της κυβέρνησης για την πρόταση του ΕΣΘ, και τα όσα εύλογα επισημάνθηκαν περί αναμενόμενης απώλειας -τουλάχιστον αρχικάπελατείας και τζίρου από τους μικρούς προς όφελος των πολυεθνικών, των πολυκαταστημάτων κ.ο.κ., δεν έχει αντιπροταθεί κάποια άλλη λύση που θα μειώνει το ενεργειακό κόστος για τους μικρομεσαίους και παράλληλα θα μειώνει και την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 15%, που κατά τα άλλα ζητά η κυβέρνηση, όπως και η Ε.Ε.