Την εντεινόμενη επιθετική πρακτική και ρητορική της Τουρκίας έναντι Ελλάδας και Κύπρου και τον διπλό της ρόλο στον πόλεμο στην Ουκρανία, φέρνει με ερώτησή του τόσο προς την Κομισιόν όσο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Την εντεινόμενη επιθετική πρακτική και ρητορική της Τουρκίας έναντι Ελλάδας και Κύπρου και τον διπλό της ρόλο στον πόλεμο στην Ουκρανία, φέρνει με ερώτησή του τόσο προς την Κομισιόν όσο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.
«Η Τουρκία εντείνει την επιθετική πρακτική και ρητορική της απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, με αυξανόμενο αριθμό παραβιάσεων του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων, παράνομων διεκδικήσεων, αλλά και στρατιωτικών απειλών. Ωστόσο, η ΕΕ εξακολουθεί να αποφεύγει την επιβολή κυρώσεων, παρά τις πολλαπλές εκκλήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λόγω των παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της ΕΕ αλλά και της διαρκούς υποχώρησης του κράτους δικαίου στη χώρα» επισημάνει στην ερώτησή του ο κ. Παπαδημούλης. Παράλληλα, τονίζει πως η Τουρκία εξακολουθεί την πρακτική παράκαμψης των κυρώσεων παρά το γεγονός ότι τα πακέτα κυρώσεων που έχει λάβει η ΕΕ κατά της Ρωσίας περιλαμβάνουν και οντότητες στην Τουρκία.
Στην ερώτησή του ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ρωτά την Κομισιόν και το Συμβούλιο αφενός για το εάν εξετάζουν τη λήψη κυρώσεων κατά επιχειρήσεων και προσώπων στην Τουρκία που παραβιάζουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και αφετέρου εάν στο πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, εξετάζεται η δημιουργία ενός αυτοματοποιημένου συστήματος επιβολής κυρώσεων σε περιπτώσεις αμφισβήτησης ή/και παραβίασης της εδαφικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών από την Τουρκία.
Ακολουθεί πλήρης η ερώτηση:
Σε απάντηση της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία, η ΕΕ έχει λάβει οκτώ πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Αναγνωρίζοντας, όμως, το έλλειμμα καθολικής εφαρμογής των κυρώσεων, το όγδοο πακέτο κυρώσεων προβλέπει τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων σε οντότητες που παραβιάζουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η δυνατότητα αυτή καταλαμβάνει και οντότητες στην Τουρκία, η οποία εξακολουθεί την πρακτική παράκαμψης των κυρώσεων. Παράλληλα, η Τουρκία εντείνει την επιθετική πρακτική και ρητορική της απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, με αυξανόμενο αριθμό παραβιάσεων του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων, παράνομων διεκδικήσεων, αλλά και στρατιωτικών απειλών. Ωστόσο, η ΕΕ εξακολουθεί να αποφεύγει την επιβολή κυρώσεων, παρά τις πολλαπλές εκκλήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λόγω των παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της ΕΕ αλλά και της διαρκούς υποχώρησης του κράτους δικαίου στη χώρα.
Ερωτώνται η Επιτροπή και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου:
Δεδομένων των δυνατοτήτων που παρέχει το όγδοο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας αλλά και της σημασίας που αποδίδει η ΕΕ στην αντιμετώπιση φαινομένων καταστρατήγησης και υπονόμευσης των κυρώσεων, εξετάζετε τη λήψη κυρώσεων κατά επιχειρήσεων και προσώπων στην Τουρκία που παραβιάζουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας;
Εξετάζετε, στο πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, τη δημιουργία ενός αυτοματοποιημένου συστήματος επιβολής κυρώσεων σε περιπτώσεις αμφισβήτησης ή/και παραβίασης της εδαφικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών από την Τουρκία;