Κόσμος
Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2022 11:06

Μπαράζ επιθέσεων στην Ουκρανία: 8 νεκροί στο Κίεβο- Πού στοχεύουν οι Ρώσοι

Η πρωτεύουσα της Ουκρανίας και άλλες μεγάλες πόλεις βρίσκονταν υπό συνεχείς επιθέσεις τη Δευτέρα, μια ημέρα αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία για τρομοκρατική επίθεση στη γέφυρα που συνδέει την Κριμαία με την ηπειρωτική Ρωσία.

Η πρωτεύουσα της Ουκρανίας και άλλες μεγάλες πόλεις βρίσκονταν υπό συνεχείς επιθέσεις τη Δευτέρα, μια ημέρα αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε την Ουκρανία για τρομοκρατική επίθεση στη γέφυρα που συνδέει την Κριμαία με την ηπειρωτική Ρωσία.

Ειδικότερα, δημοσιογράφοι του AFP στο Κίεβο δήλωσαν ότι άκουσαν τουλάχιστον πέντε εκρήξεις και ότι στήλες καπνού υψώνονται στον αέρα στο Κίεβο.  Η αστυνομία του Κιέβου κάνει λόγο για πέντε νεκρούς και 12 τραυματίες. Ωστόσο, σύμφωνα με βοηθό του Ουκρανού υπουργού Εσωτερικών, Ρόστισλαβ Σμύρνοφ, από τις επιθέσεις στο Κίεβο σήμερα το πρωί, ανέρχονται στους οκτώ οι νεκροί άμαχοι και στους 24 οι τραυματίες.

Να σημειωθεί ότι η τελευταία επίθεση στο Κίεβο ήταν τον Ιούνιο. Όμως, σε αντίθεση με τις προηγούμενες επιθέσεις που έπληξαν κυρίως τα περίχωρα του Κιέβου, τα πλήγματα της Δευτέρας στόχευσαν αρκετές τοποθεσίες στο κέντρο της πόλης, πλήττοντας έναν σημαντικό οδικό κόμβο και ένα πάρκο.

Πού στοχεύουν

Παράλληλα, αρκετές αναφορές κάνουν λόγο για εκρήξεις στις πόλεις Ντνίπρο, Λβιβ, Τερνόπιλ, Χμελνίτσκι, Χάρκοβο και Ζίτομιρ, καθώς και στο Ντνιπροπετρόφσκ, νοτιοανατολικά του Κιέβου. Επίσης, μεταξύ των στόχων που χτυπήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν η πόλη Ζαπορίζια που χτυπήθηκε για τρίτη συνεχόμενη νύχτα και το λιμάνι της πόλης Μικολάιβ.

Αναφερόμενος στις επιθέσεις ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε ότι είχαν στόχο τις εγκαταστάσεις ενέργειας και τους αμάχους.  «Το σημερινο πρωινό είναι δύσκολο. Έχουμε να κάνουμε με τρομοκράτες... Έχουν δύο στόχους. Ενεργειακές εγκαταστάσεις – σε όλη τη χώρα, την περιφέρεια του Κιέβου και τις περιοχές Χμελνίτσκι , Λβιβ και Ντνιπρο, Βινίτσα, την περιοχή Φρανκιβ, τη Ζαπορίζια, την περιοχή Σουμι, τις περιοχές Χάρκοβο, Ζίτομιρ, Κιροβοχράντ, το νότο. Θέλουν πανικό και χάος, θέλουν να καταστρέψουν το ενεργειακό μας σύστημα».

«Ο δεύτερος στόχος είναι οι άνθρωποι. Τέτοιος χρόνος και τέτοιοι στόχοι επιλέχθηκαν ειδικά για να προκαλέσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ζημιά. Μείνετε σε καταφύγια σήμερα. Να ακολουθείτε πάντα τους κανόνες ασφαλείας. Και να θυμάστε πάντα: η Ουκρανία ήταν εδώ πριν εμφανιστεί αυτός ο εχθρός, η Ουκρανία θα είναι εδώ μετά από αυτόν», συνέχισε ο Ζελένσκι. 

Ο αριθμός των εγκαταστάσεων που έχουν χτυπηθεί, όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμιχάλ, ανέρχεται στις 11. «Μέχρι τις 11 π.μ. (τοπική ώρα), 11 σημαντικές εγκαταστάσεις σε οκτώ περιοχές και την πόλη του Κιέβου υπέστησαν ζημιές», ανέφερε προσθέτοντας ότι κάποιες περιοχές έχουν αποκοπεί. «Είναι απαραίτητο να είμαστε προετοιμασμένοι για προσωρινές διακοπές φωτός, παροχής νερού και επικοινωνίας», είπε. 

Τι σηματοδοτούν οι επιθέσεις

Οι πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας σε πολυσύχναστα κέντρα πόλεων στην Ουκρανία σηματοδοτούν μια σημαντική αλλαγή στις ρωσικές επιθέσεις καθώς στοχεύουν σε πόλεις μακριά από την πρώτη γραμμή στην κατεχόμενη ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του στρατού της Ουκρανίας, μέχρι στιγμής στο σημερινό κύμα επιθέσεων έχουν εκτοξευθεί 75 πύραυλοι. Ο στρατηγός Βάλερι Ζαλούζνι ανέφερε στο Twitter ότι 41 από αυτούς καταρρίφθηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα.  Ο ισχυρισμός αυτός, ωστόσο, δεν έχει επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή. 

Επίσης, θεωρούνται ως η απάντηση του Πούτιν για την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας. «Ανίκανος να σταματήσει τις απώλειές του στο πεδίο της μάχης, ο Πούτιν επέλεξε να τρομοκρατήσει και να σκοτώσει απλούς Ουκρανούς ως απόδειξη ότι η Ρωσία δεν θα παραδεχτεί ότι χάνει τον επτάμηνο πόλεμο της», σχολιάζει ο Guardian, εξηγώντας πως οι επιθέσεις χαρακτηρίζονται ως πλήγματα σε κρίσιμες υποδομές στην Ουκρανία. Κατά τη σκέψη του Κρεμλίνου, είναι μια απάντηση «ισάξια» της επίθεσης στη γέφυρα της Κριμαίας, την οποία ο Πούτιν χαρακτήρισε «τρομοκρατική επίθεση με στόχο την καταστροφή της κρίσιμης πολιτικής υποδομής της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Σε παρόμοιο συμπέρασμα καταλήγει και ο αναλυτής και ιστορικός Κρις Όουεν, ο οποίος κάνει λόγο για πιθανή «ανταποδοτική στρατηγική επίθεσης στα ουκρανικά ''σύμβολα'' ως εκδίκηση για την επίθεση στο ρωσικό ''σύμβολο'' της γέφυρας της Κριμαίας», με αφορμή το γεγονός φαίνεται να έχει στοχοποιηθεί τουλάχιστον ένας πολιτιστικός χώρος (το Εθνικό Πανεπιστήμιο Taras Shevchenko του Κιέβου). 

Πέρα από αυτά- συνεχίζει ο Guardian- η Ρωσία πιστεύει ότι τα πλήγματα θα τρομοκρατήσουν τον ουκρανικό άμαχο πληθυσμό και πιθανότατα θα απειλήσουν με μια ανθρωπιστική καταστροφή, καθώς υπάρχουν αναφορές ότι αρκετές μεγάλες πόλεις είναι ήδη χωρίς νερό και ηλεκτρισμό. 

«Εν μέρει, ο Πούτιν θέλει να κατευνάσει την οργή των Ρώσων σκληροπυρηνικών που τον κατηγόρησαν ότι απέτυχε να διεξαγάγει ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας. Τα στελέχη των Ρώσων εμπειρογνωμόνων του πολέμου, που εμφανίζονται πιο επικριτικά προς το Κρεμλίνο τον τελευταίο καιρό, ευχαριστήθηκαν που είδαν τη Ρωσία να εκτοξεύει πυραύλους στην καρδιά των ουκρανικών πόλεων, εστιάζοντας συχνά στις ζημιές στις υποδομές και όχι στους θανάτους πολλών αμάχων», αναφέρει ο Guardian. 

naftemporiki.gr