Η συσκευή καταγράφει όχι μόνο τον καρδιακό ρυθμό αλλά και μια σειρά από δεδομένα της καρδιακής λειτουργίας.
Τα κινητά τηλέφωνα μετατρέπονται με ταχύ ρυθμό εκτός όλων των άλλων και σε ένα ιατρικό πολυεργαλείο. Χάρις σε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και χρήση των καμερών και αισθητήρων παρουσιάζονται συνεχώς εφαρμογές διαγνωστικών ελέγχων κάθε είδους μέσω των smartphones.
Η τελευταία τέτοια εφαρμογή είναι προϊόν της συνεργασίας μιας μεγάλης ερευνητικής ομάδας με επικεφαλής επιστήμονες του King’s College London. Δύο αιώνες μετά την εμφάνιση του πρώτου στηθοσκόπιου η ερευνητική ομάδα δημιούργησε την ηλεκτρονική του εκδοχή.
Η εφαρμογή ονομάζεται Echoes app και αυτό που έχει να κάνει ο ενδιαφερόμενος είναι να τοποθετήσει το κινητό του τηλέφωνο στο στήθος του. Η συσκευή θα καταγράφει όχι μόνο τον καρδιακό ρυθμό αλλά και μια σειρά από δεδομένα όπως τους ήχους που δημιουργούνται ανάμεσα στο άνοιγμα και κλείσιμο των βαλβίδων. Οι καταγραφές και τα δεδομένα θα αποστέλλονται άμεσα στον γιατρό που παρακολουθεί τον κάτοχο του κινητού τηλεφώνου για να έχει σε πραγματικό χρόνο την εικόνα της καρδιακής του λειτουργίας και να δώσει αμέσως τις απαραίτητες οδηγίες. Σύμφωνα με τους δημιουργούς της η εφαρμογή μπορεί να εντοπίσει καρδιακές αρρυθμίες και κολπική μαρμαρυγή.
Σε δοκιμές στις οποίες πήραν μέρος περίπου 1,150 άτομα διαπιστώθηκε ότι στο 80% των περιπτώσεων οι χρήστες κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν σωστά το κινητό τους τηλέφωνο ως στηθοσκόπιο και να κάνουν ακριβείς μετρήσεις. Εκείνοι που δυσκολεύτηκαν περισσότερο ήταν άτομα άνω των 60 ετών που χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο εκμάθησης της όλης διαδικασίας.
Naftemporiki.gr