Κόσμος
Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2022 16:37

Οι εργαζόμενοι έχουν «καεί» στη δουλειά από την «παράνοια της παραγωγικότητας»

Η εξουθένωση δεν είναι νέο φαινόμενο – αλλά τα υβριδικά περιβάλλοντα εργασίας θα μπορούσαν να το επιδεινώσουν. Από την αρχή της πανδημίας Covid-19, νέοι, πιασάρικοι όροι όπως «η μεγάλη παραίτηση» και «ήσυχη παραίτηση» έχουν κατακλύσει τον δημόσιο διάλογο για να περιγράψουν την υπερένταση που νιώθουν οι εργαζόμενοι και τις αντίστοιχες αλλαγές στην αγορά εργασίας.

Η εξουθένωση δεν είναι νέο φαινόμενο – αλλά τα υβριδικά περιβάλλοντα εργασίας θα μπορούσαν να το επιδεινώσουν. Από την αρχή της πανδημίας Covid-19, νέοι, πιασάρικοι όροι όπως «η μεγάλη παραίτηση» και «ήσυχη παραίτηση» έχουν κατακλύσει τον δημόσιο διάλογο για να περιγράψουν την υπερένταση που νιώθουν οι εργαζόμενοι και τις αντίστοιχες αλλαγές στην αγορά εργασίας.

Οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο αισθάνονται καταπονημένοι, εξαντλημένοι, αποστασιοποιημένοι και «καμένοι». Σχεδόν το 50% των εργαζομένων και το 53% των διευθυντικών στελεχών αναφέρουν ότι έχουν καεί στη δουλειά, σύμφωνα με νέα έρευνα της Microsoft, η οποία έκανε την έρευνα σε 20.000 άτομα σε 11 χώρες μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου.

Μια διαφαινόμενη ύφεση και η ανανεωμένη πίεση από τις εταιρείες να επαναφέρουν τους υπαλλήλους στο γραφείο, ωθεί τους ανθρώπους να εργάζονται περισσότερες ώρες, ενώ οι προϊστάμενοι -αβέβαιοι πώς να περιηγηθούν στο νέο τοπίο της εργασίας και προβληματισμένοι από σημάδια οικονομικής κρίσης- αμφισβητούν εάν οι υπάλληλοί τους είναι είναι καθόλου παραγωγικοί, σύμφωνα με την έκθεση της Microsoft.

Σχεδόν το 90% των εργαζομένων αναφέρουν ότι είναι παραγωγικοί στη δουλειά τους, διαπίστωσε η Microsoft, και τα σήματα παραγωγικότητας — οι μέσες ώρες εργασίας, ο αριθμός των συναντήσεων που πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα — συνεχίζουν να αυξάνονται. Ωστόσο, το 85% των διευθυντών λέει ότι «η υβριδική εργασία έχει καταστήσει δύσκολο να είμαστε σίγουροι ότι οι εργαζόμενοι είναι πραγματικά παραγωγικοί».

Η Microsoft αποκαλεί αυτή την ένταση «παράνοια παραγωγικότητας»: ένας φόβος μεταξύ των leaders ότι όσοι κάνουν τηλεργασία είναι λιγότερο παραγωγικοί από ό,τι θα ήταν σε ένα γραφείο με πλήρη απασχόληση, παρόλο που οι άνθρωποι εργάζονται ουσιάστικα περισσότερο από ποτέ.

Η παράνοια της παραγωγικότητας δεν επιδεινώνει απλώς την εξάντληση που νιώθουν οι εργαζόμενοι εδώ και χρόνια: Οι ειδικοί προειδοποιούν επίσης ότι κινδυνεύει να καταστήσει την υβριδική εργασία μη βιώσιμη. Η επίλυση αυτού του ζητήματος πρέπει να ξεκινήσει από την κορυφή.

Καθώς οι εργαζόμενοι αισθάνονται πίεση να «αποδείξουν» ότι εργάζονται, τα επίπεδα άγχους τους εκτινάσσονται στα ύψη.

Η επιστροφή στο γραφείο δεν βοήθησε

Ούτε η μετάβαση στο γραφείο δεν βοήθησε τα πράγματα. Ακόμη και καθώς περισσότεροι άνθρωποι επιστρέφουν, οι εταιρείες συνεχίζουν να βασίζονται στα εργαλεία και τη δομή που χρησιμοποιούσαν για απομακρυσμένη εργασία, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένοι υπάλληλοι πηγαίνουν στο γραφείο απλώς για να ξοδέψουν τον χρόνο τους σε διαδοχικές τηλεδιασκέψεις που κάνουν τα πράγματα χειρότερα.

Υπάρχει σύγχυση και απογοήτευση σχετικά με το ποιος ακριβώς είναι ο σκοπός της επιστροφής στο γραφείο και πώς μετράται η παραγωγικότητα, ειδικά αν κάποιος είναι παραγωγικός και από το σπίτι.

Η αντιμετώπιση της εξουθένωσης ξεκινά με τη δημιουργία σαφών προσδοκιών στην εργασία: το 81% των εργαζομένων συμφωνεί ότι είναι σημαντικό οι διευθυντές τους να τους βοηθούν να δώσουν προτεραιότητα στον φόρτο εργασίας τους, αλλά μόνο το 31% λέει ότι οι διευθυντές τους παρέχουν σαφείς οδηγίες, σύμφωνα με έρευνα της Microsoft.

Η ανοιχτή, σαφής επικοινωνία θα ήταν επωφελής και για τους διευθυντές. Σχεδόν το 75% των διευθυντών λέει ότι περισσότερη καθοδήγηση σχετικά με την ιεράρχηση της δουλειάς τους θα βοηθούσε την απόδοσή τους και το 80% αναφέρει ότι θα επωφεληθεί από μεγαλύτερη σαφήνεια από την ανώτερη ηγεσία σχετικά με το ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητές τους.

Πηγή: CNBC