Πολιτική
Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2008 11:06

Παραίτηση δύο εισαγγελέων

Την παραίτησή τους από την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, αλλά και από το δικαστικό σώμα, υπέβαλαν οι εισαγγελείς Ηλίας Κολιούσης και Ελένη Σωτηροπούλου.

Την παραίτησή τους από την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, αλλά και από το δικαστικό σώμα, υπέβαλαν οι εισαγγελείς Ηλίας Κολιούσης και Ελένη Σωτηροπούλου που είχαν αναλάβει τη σχετική έρευνα.

Αφορμή για την παραίτησή τους, ο ορισμός και τρίτου εισαγγελικού λειτουργού χθες από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Κυρ. Καρούτσο, με στόχο την επιτάχυνση της σχετικής διαδικασίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/10/14/1576568.htm .

Συγκεκριμένα, ο κ. Καρούτσος όρισε ως εποπτεύουσα την έρευνα, την εισαγγελέα Εφετών Ευσταθία Σπυροπούλου (είχε οριστεί και στην υπόθεση «Γερμανού»).

Στη σχετική επιστολή τους που εστάλη τόσο προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, όσο και τον κ. Καρούτσο, οι δύο εισαγγελείς δηλώνουν την παραίτησή τους και από το δικαστικό σώμα.

Επίσης, κάνουν λόγο για στοιχεία που προκύπτουν σε βάρος εν ενεργεία υφυπουργού, βάσει των οποίων όπως αναφέρουν, ζητούσαν να σταλεί ο φάκελος της υπόθεσης στη Βουλή.

Μάλιστα, όπως διευκρινίστηκε, οι δύο αντεισαγγελείς ενημέρωσαν προφορικά τον κ. Καρούτσο την περασμένη Τρίτη ότι προκύπτουν ευθύνες πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Μονής και ότι κατά την κρίση τους η δικογραφία πρέπει να αποσταλεί στη Βουλή.

Με τον ορισμό και τρίτου εισαγγελέα δεν επιδιώκαμε «κουκούλωμα», αλλά «ξεκουκούλωμα», δήλωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Κυρ. Καρούτσος, στην πρώτη του αντίδραση μετά την παραίτηση των εισαγγελέων Ηλία Κολιούση και Ελένης Σωτηροπούλου.

ΠΑΣΟΚ: Να παραιτηθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης

Δριμεία ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, με τον Ντίνο Ρόβλια -μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος- να ζητεί την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης, προαναγγέλλοντας παράλληλα την κατάθεση μηνύσεων κατά των αυτουργών, αλλά και των ηθικών αυτουργών -όπως σημείωσε- που οδήγησαν τους δύο εισαγγελείς στην παραίτηση.

Το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου παρασύρει, όχι μόνο τους εμπλεκόμενους υπουργούς, αλλά και τον υπουργό Δικαιοσύνης, και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, επεσήμανε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενώ ο κ. Ρόβλιας τόνισε:

«Η κυβέρνηση Καραμανλή οδήγησε στην έξοδο από το δικαστικό σώμα τους δύο αντιεισαγγελείς Εφετών επειδή διαπίστωσαν ευθύνες πολιτικών προσώπων. Οι δραματικές αυτές εξελίξεις στο χώρο της Δικαιοσύνης, επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ για τις αήθεις και εξωθεσμικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο έργο των δικαστικών λειτουργών».

«Τα όσα καταγγέλλονται σήμερα δεν έχουν προηγούμενο στην πολιτική και νομική ιστορία του τόπου. Δεν συνέβησαν ούτε στην υπόθεση Λαμπράκη στη δεκαετία του ’60. Πρόκειται για θεσμική εκτροπή, που βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Μπορούμε να μιλάμε πλέον για νέο σκάνδαλο εντός σκανδάλου», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Τέλος, όπως υπογράμμισε, το ΠΑΣΟΚ δίνει προθεσμία 24 ωρών στην κυβέρνηση να φέρει το φάκελο στη Βουλή για τη διερεύνηση των ευθυνών των πολιτικών προσώπων.

Προστατευόμενος βιότοπος από το 1996 η Βιστωνίδα

Την ίδια ώρα, δημοσιεύματα του Τύπου αποκαλύπτουν ότι η λίμνη και οι παραλίμνιες περιοχές στη Βιστωνίδα είχαν χαρακτηριστεί από το 1996 προστατευόμενος βιότοπος και δεν μπορούσαν να μεταβιβαστούν. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το γεγονός αυτό θέτει ερωτηματικά και για την πρόσφατη παρέμβαση του ΥΠΕΧΩΔΕ με την οποία χαρακτήριστηκε, ουσιαστικά για δεύτερη φορά, η επίμαχη περιοχή προστατευόμενο εθνικό πάρκο.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η λίμνη Βιστωνίδα εντάχθηκε στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που θεσμοθετήθηκε με κοινή υπουργική απόφαση την οποία υπέγραψε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, και χαρακτηρίζεται ως περιοχή απολύτου προστασίας στην οποία απαγορεύεται οποιαδήποτε εργασία, πλην της επιστημονικής έρευνας.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν «Τα Νέα», η κοινή υπουργική απόφαση βρίσκεται σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο του 1996 (5796/16.09.1996), επί υπουργίας Κ. Λαλιώτη, ο οποίος στην πρώτη του δημόσια παρέμβαση για την υπόθεση, κατήγγειλε την κυβέρνηση για «απελπισμένη προσπάθεια συγκάλυψης».

Τη Δευτέρα η κατάθεση Εφραίμ και Αρσένιου

Εν τω μεταξύ, νέα προθεσμία για την ερχόμενη Δευτέρα προκειμένου να καταθέσουν στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αναστάσιο Κανελλόπουλο, ζήτησαν και έλαβαν ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ κι ο μοναχός Αρσένιος.

Αμφότεροι έχουν κληθεί να καταθέσουν ως ύποπτοι ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος δικαστή, και όπως έγινε γνωστό, ζήτησαν νέα προθεσμία για να ενημερωθούν όσον αφορά τα νέα στοιχεία της δικογραφίας.