Η συνάντησή τους είχε χαμόγελα, πόζες για φωτογραφία, θερμές κοινότυπες εκφράσεις, ελπιδοφόρα λόγια για το μέλλον αλλά και ένα «παγωμένο» αέρα ανάμεσά τους. Ο λόγος για τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Η συνάντησή τους είχε χαμόγελα, πόζες για φωτογραφία, θερμές κοινότυπες εκφράσεις, ελπιδοφόρα λόγια για το μέλλον αλλά και ένα «παγωμένο» αέρα ανάμεσά τους. Ο λόγος για τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
«Η συμμαχία του Βερολίνου με το Παρίσι αρχίζει να σπάει», αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg εξηγώντας ότι οι δύο χώρες διαφωνούν σε βασικά θέματα: πώς τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να προστατεύσουν τις οικονομίες τους εν μέσω ενεργειακής κρίσης, το σχέδιο για αμυντικές δαπάνες ύψους 100 δισ. ευρώ αλλά και την πυρηνική ενέργεια.
Το ρήγμα μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού, όπως αποτυπώθηκε στο δείπνο των δύο ηγετών, αναδεικνύει νέα προβλήματα στην πιο κομβική διμερή σχέση της ηπείρου, σχολιάζει το πρακτορείο, σημειώνοντας ότι από την αρχή της ΕΕ, η πορεία και η δυναμική της 'Ενωσης έχουν καθοριστεί από την σύμπραξη Γερμανίας και Γαλλίας που ενεργούν από κοινού. «Όποτε λείπει αυτή η ενότητα, η ΕΕ κολλάει», λέει χαρακτηριστικά.
Πέρα από τις διαφορές στην πολιτική, έχει δημιουργηθεί η αίσθηση από την πλευρά του Μακρόν ότι ο Σολτς και η ομάδα του δεν αντιμετωπίζουν τη Γαλλία ως προτεραιότητα. Για παράδειγμα, όπως ανέφερε ένας αξιωματούχος, ο Γερμανός καγκελάριος είχε ακυρώσει μια συνομιλία με την Γαλλίδα πρωθυπουργό Ελίζαμπεθ Μπορν τον Σεπτέμβριο επειδή διαγνώστηκε με Covid. Αργότερα την ίδια μέρα όμως συμμετείχε σε συνέντευξη Τύπου μέσω τηλεδιάσκεψης για να παρουσιάσει το ενεργειακό πακέτο των 200 δισ. ευρώ.
Η γαλλική πλευρά ενοχλήθηκε που δεν ενημερώθηκε για το γερμανικό πακέτο, υποστηρίζει αξιωματούχος που μίλησε στο Bloomberg. Οι Γάλλοι ανησυχούν ότι το πακέτο της Γερμανίας θα δημιουργήσει προβλήματα στην ΕΕ. Για την ακρίβεια φοβούνται ότι θα καταλήξει σε «κατακερματισμό» εντός της ΕΕ.
Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που ένα οικονομικό πακέτο του Βερολίνου δημιουργεί ανησυχίες στην ΕΕ. Την τελευταία φορά ήταν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τον Μακρόν να καταλήγει τελικά σε συμφωνία με την Άνγκελα Μέρκελ για το Ταμείο Ανάκαμψης. Και αυτή τη φορά οι δύο χώρες θα μπορούσαν τελικά να καταλήξουν σε κάτι παρόμοιο, εκτιμάει το Bloomberg.
Οι δύο πλευρές έχουν πάντα τις διαφορές- είτε λόγω των διαφορετικών συστημάτων, είτε λόγω διαφορετικών απόψεων, είτε λόγω των διαφορετικών προσωπικοτήτων-, ωστόσο, εκεί που φάνηκε να έχουν τις μεγαλύτερες διαφωνίες είναι η άμυνα. Ο Μακρόν υποστηρίζει εδώ και καιρό ένα κοινό ευρωπαϊκό αμυντικό σχέδιο για τη σφυρηλάτηση μεγαλύτερης ανεξαρτησίας από τις ΗΠΑ. Αλλά η Γερμανία και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ το βλέπουν πρωτίστως ως μια προσπάθεια στήριξης των γαλλικών εταιρειών και της επιρροής του Παρισιού. Παράλληλα, στη μεταπολεμική Γερμανία, έχει καλλιεργηθεί ένας δυνατός σκεπτικισμός απέναντι στον στρατό.
Στο μεταξύ, η πρόοδος είναι αργή στο Future Combat Air System, γνωστό ως FCAS. Το γαλλογερμανο-ισπανικό έργο περιλαμβάνει ένα μαχητικό αεροσκάφος που προορίζεται να αντικαταστήσει τα γαλλικά αεροσκάφη Rafale και τα γερμανικά αεροσκάφη Typhoons το 2040. Παρά τα καθησυχαστικά δημόσια σχόλια από τους υπουργούς Άμυνας της Γαλλίας και της Γερμανίας - οι οποίοι συμφωνούν ότι τώρα εναπόκειται στη βιομηχανία να προωθήσει το εμβληματικό έργο - η Γερμανία και η Γαλλία εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν μόνες τους, ανέφεραν στο Bloomberg άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Σε περίπτωση που το έργο σταματήσει, η γαλλική εταιρεία Dassault Aviation θα αναπτύξει μόνη της το μαχητικό, ενώ η Γερμανία πιθανότατα θα βασιστεί στις εισαγωγές των ΗΠΑ, είπαν.
naftemporiki.gr